Hyppää sisältöön

Sähkönsiirtoyhtiöt saavat satojen miljoonien alennuksen: Carunan ja muiden yhtiöiden mukaan asiakkaiden laskut eivät pienene

Kallis sähkö on taannut kantaverkkoyhtiö Fingridille ennätystuotot, joiden turvin se alentaa jakeluyhtiöiltä keräämiään maksuja. Silti tavallisen kuluttajan siirtohinnat uhkaavat nousta.

Kuva: Luis Millan / EPA

Sähköä suomalaisiin koteihin ja yrityksille toimittavat sähkönjakeluyhtiöt ovat saamassa tuntuvan kevennyksen omiin kuluihinsa. Kantaverkkoyhtiö Fingrid alentaa sähkönjakeluyhtiöiltä perimiään maksuja yhteensä 300 miljoonaa euroa.

Käytännössä Fingrid jättää perimättä kuukausittaisia kantaverkkomaksuja joulukuussa ja kuudelta kuukaudelta ensi vuonna. Ensi vuonna jätetään perimättä ainakin tammi-, helmi- ja kesäkuun maksut. Loput kuukaudet Fingrid kertoo myöhemmin.

Suomen suurin sähkönjakeluyhtiö Caruna sanoo, että sen osuudeksi Fingridin antamasta alennuksesta tulee noin 45 miljoonaa euroa. Carunan johtoja pitkin kulkee sähkö sen 700 000 kotitalous-, yritys- ja kunta-asiakkaalle.

Mutta Carunan varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio varoittaa saman tien, että asiakkaiden on turha odottaa alennuksia omiin kuukausilaskuihinsa.

Fingridille maksettava kantaverkkomaksu on sähkön siirtoyhtiöille vain yksi kulu. Esimerkiksi sähkölinjojen rakentaminen on Neilimo-Kontion mukaan kallistunut vuodessa kolmetoista prosenttia.

– Kantaverkkomaksut ovat jakelumaksusta meidän kulupotista noin kymmenen prosenttia. Muissa kustannuksissa eli siinä 90 prosentissa on tapahtunut merkittävää kustannuskasvua.

Useat muutkin Suomen suurimmista sähkönjakeluyhtiöistä kertovat samanlaista viestiä Ylen tekemässä kyselyssä.

Tampereen, Kymenlaakson, Vantaan ja Järvi-Suomen sähköverkkoyhtiöt kertovat, että niiden saama alennus vain vähentää asiakashintojen korotuspainetta.

Monet sähkönjakeluyhtiöt sanovat pyrkivänsä vakaaseen hinnoitteluun. Vantaalla sähkönsiirtohintoja ehdittiin vasta laskea keskimäärin 16 prosenttia tämän vuoden alussa.

Myös Turku Energian sähköverkkojen toimitusjohtaja Tomi Toivonen muistuttaa, että yhtiö laski vuoden alussa siirtohintoja 12 prosenttia. Nyt Turussa selvitetään Fingridin ”alennuksen vaikutuksia kokonaisuuteen peilaten”.

Carunan jälkeen Suomen toiseksi suurin verkkoyhtiö Elenia muistuttaa, että sen edellisestä hinnanmuutoksesta on yli kolme vuotta. Elenia viestittää Ylelle, että sillä ”ei ole tällä hetkellä suunnitelmia hinnanmuutoksiin”.

Sen sijaan 118 000 asiakkaalleen sähkölinjat vetäneen Savon Voiman verkkoyhtiöt kertoo jo alentaneensa asiakkaidensa maksuja poistamalla joulukuun perusmaksut.

Toimitusjohtaja Lauri Siltanen laskee yhtiön saavan noin kolmen miljoonan euron säästön Fingridin jo ilmoittamista maksuhelpotuksista.

– Olemme päättäneet hyvittää asiakkaille maksujen alentumisen etupainotteisesti poistamalla joulukuun 2022 perusmaksut. Tämä vastaa Savon Voima Verkolla noin 3,6 miljoonan euron liikevaihdon alenemaa, Siltanen kirjoittaa vastauksessaan Ylelle.

Suomen ja Ruotsin hintaerot tuovat rahaa kassaan

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid on saanut tänä vuonna ennätysmäisen potin niin sanotuista pullokaulatuotoista.

Fingridille kertyy tuottoa esimerkiksi silloin, kun sähkö Ruotsissa on halpaa ja Suomessa kallista. Silloin ruotsalaiset sähköntuottajat pyrkivät myymään tuotantoaan Suomeen.

Mutta järeätkään kaapelit eivät riitä hintojen tasaamiseen kahden maan välillä - siirtoyhteydet muodostavat siis pullonkaulan. Tämän takia esimerkiksi ruotsalaisen myyjän saama hinta saattaa olla murto-osa siitä mitä suomalainen ostaja maksaa Ruotsissa tuotetusta sähköstään.

Hinnan erotus menee pohjoismaiseen sähköpörssiin, joka tilittää sen edelleen pohjoismaisille kantaverkkoyhtiöille pullonkaulatuottona.

Kantaverkkoyhtiöt käyttävät näin saamansa rahan uusien sähkönsiirtoyhteyksien rakentamiseen. Tänä vuonna rahaa on kuitenkin kertynyt niin paljon, että kaikkea sitä ei saada käytettyä siirtoyhteyksien rakentamiseen.

– Verkon rakentaminen vaatii suunnittelua ja kaikkea ei pystytä rakentamaan niin nopeasti. Rajasiirtoyhteydet ovat osa Fingridin pitkän ajan investointiohjelmaa, Fingridin talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä sanoo.

Metsälän mukaan alkuvuonna Fingridille kertyi pullonkaulatuottoja yli viisinkertainen summa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla maksuja kertyi 60 miljoonaa euroa, tänä vuonna 313 miljoonaa.

Jos Fingrid ei käytä saamiaan voittoja esimerkiksi sähkönsiirtoyhteyksien rakentamiseen, se voi käyttää saamiaan tuottoja myös omien asiakkaidensa eli suomalaisten sähkönjakeluyhtiöiden maksualennuksiin.

Niinpä Fingrid aikoo jättää perimättä Suomen kaikilta yli 70 sähkönjakeluyhtiöltä kantaverkkomaksuja yhteensä noin 300 miljoonaa euroa.

Energiavirasto seuraa neljän vuoden jaksoissa, että sähkönsiirtoyhtiöt eivät tee liian suurta tuottoa asiakkailtaan keräämillä sähkönsiirtomaksuilla.

Miksi Caruna ei voi laskea omien 700 000 asiakkaansa hintoja, vaikka saa itse 45 miljoonan huojennuksen kustannuksiinsa? Näin varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio vastaa:

Lue lisää:

Yllättävä poikkeus: Sähkön hinta palasi viime viikolla ”normaaliksi” – enää hinta ei olekaan yli nelinkertainen

Sähkön käyttöä on onnistuttu vähentämään selvästi, kertoo Fingrid – näin menetellään, jos Suomessa joudutaan turvautumaan sähkökatkoihin

Aiheesta voi keskustella maanantaihin klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle