Hyppää sisältöön

Uhka rengaspulasta sai rengasliikkeet liikkeelle ajoissa

Autonrenkaita on tilattu varastoihin enemmän kuin normaalisti.

Auton renkaita pinossa hämeenlinnalaisessa Rengas-Vekka -rengasliikkeessä.
Autonrenkaiden saatavuusongelmat jatkuvat tietyltä osin myös tänä syksynä. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Tiina Kokko

Materiaalipula vaikuttaa edelleen autonrenkaiden saatavuuteen, varsinkin erikoiskokoisia renkaita voi olla vaikea saada. Rengasliikkeet ovat varautuneet tulevaan sesonkiin suuremmilla varastoilla kuin normaalisti, mutta renkaiden riittävyydestä ei ole varmuutta.

– Kun yleensä aina ennakkotilauksena tilataan noin 50 prosenttia kauden tarpeesta, niin nyt on tilattu 80 prosenttia, hämeenlinnalaisen Rengas-Vekan toimitusjohtaja ja Autonrengasliiton hallituksen jäsen Teija Vekka-Pirhonen sanoo.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet rengasvalmistajat lopettivat tuotantonsa Venäjällä, josta tuli yli puolet Suomeenkin tuoduista renkaista. Saatavuusongelmat ja yleinen kustannusten nousu ovat vaikuttaneet renkaiden hintoihin muutamasta kympistä jopa satasiin.

Keväällä ja kesällä uutisoitiin rengaskriisistä ja rengaspulasta. Tilanne ei tällä hetkellä näytä olevan niin paha kuin ennakoitiin.

Vekka-Pirhonen kertoo, että jos tiettyä kokoa ei löydy varastosta, joudutaan yksitellen selvittämään löytyykö kokoa jostain ja onko renkaita mahdollista saada. Tämä puolestaan vaikuttaa palvelun nopeuteen.

Vekka-Pirhonen sanookin tehneensä jo vuosia renkaiden kokoseurantaa. Tällä kokemuksella hän pyrkii tekemään oikeat arviot tulevasta kysynnästä.

Suosittelemme sinulle