Hyppää sisältöön

Rovaniemellä lauantaihin asti auki oleva pop up-levykauppa löysi yleisön – harrastaja: ”LP-levy on muutakin kuin musiikin kuuntelua”

Kauppakeskus Revontulen pop up-levykaupassa on myynnissä 11 000 erilaista levyä.

Yrittäjä Kari Kari Pyykkönen käsissään harvinainen Hurriganes ensipainoslevy. Levyn kannessa lukee Vuoromies, vaikka siinä pitäis lukea Vuorimies. Hyväkuntoisen levyn hinta voi olla jopa 250 euroa. Levyharrastaja Jussi Perkkiö on napannut käsiinsä varmaa kotimaista, Irwin Goodmania.
Yrittäjä Kari Pyykkönen (vas.) pitää käsissään harvinaista Hurriganes-ensipainoslevyä. Hyväkuntoisen levyn hinta voi olla jopa 250 euroa. Levyharrastaja Jussi Perkkiö on kerännyt musiikkia vuosikymmenien ajan. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle
Juha Mäntykenttä

Rovaniemellä kauppakeskus Revontulessa pääsee lauantaihin asti hypistelemään levyaarteita.

Keskiviikkona avattua pop up-levykauppaa pitää pitkäaikainen yrittäjä ja levyharrastaja Kari Pyykkönen. Myynnissä on 11 000 erilaista levyä, joista LP-levyjä 4000, vinyylisinkkuja 5000 ja CD-levyjä 2000 kappaletta.

Ensimmäisten aukiolopäivien aikana Pyykkönen myi tuhat levyä. Parhaiten kaupaksi ovat menneet LP-levyt, joiden suosio on kauppiaan mukaan kasvanut.

– Viimeiset kymmenen vuotta LP-levyjen suosio on noussut jatkuvasti. Suomeenkin on laitettu jopa levyprässäämö, Pyykkönen kertoo.

Levy on muutakin kuin musiikin kuuntelua

Kauppaan on tullut myös levyharrastaja Jussi Perkkiö, jonka kokoelmista löytyy yli tuhat kappaletta erilaisia levyjä.

Hän on vieraillut suurella kiinnostuksella Revontuli-kauppakeskuksessa avatussa pop up-levykaupassa. Musiikkia mies on kerännyt jo lähes 50 vuotta.

– Vinyylilevyt on lähimpänä sydäntäni. Ehkä sen takia, että ne ovat sympaattisempia kuin suorasoittopalvelut ja cd-levyt.

LP-levy on Perkkiön mielestä kokonaisvaltainen kokemus.

– Levyissä on sellaista omaa näpräämistä ja kansitaide on oma lukunsa. Se on muutakin kuin pelkkää musiikin kuuntelua.

Nostalginen aikamatka nuoruuteen

Perkkiö kuuntelee paljon 70- ja 80-lukujen rokkia.

– Levyn kautta pääsee aikamatkalle ja saa tunnemuistoja äänen sävelin.

Arkirutiineihin kuuluu illan pimetessä, ja talon hiljentyessä istahtaa nojatuoliin kuulokkeet korvilla.

– Valitsen levyn fiiliksen mukaan ja nollaan päivän tapahtumat, Perkkiö kertoo.

Pohdinnassa pysyvä levykauppa

Pop up-levykaupan suosio on saanut Kari Pyykkösen pohtimaan, voisiko levykauppaa pitää auki pysyvästi. Myös yleisöltä tullut palaute on ollut kannustavaa.

– Pysyvää levykauppaa on kysynyt moni paikalla vieraillut. Toki kiinteä levykauppa on mietinnässä, mutta olisiko sille pidempi aikaisesti kysyntää, vaikka asiakkaita on ollutkin nyt hyvin, Pyykkönen pohtii.

Suosittelemme sinulle