Hyppää sisältöön

Kenkien korjauttaminen kiehtoo taas, mutta mersun avaimen teettämistä lykätään – talvi ja hintojen nousu saattavat sataa suutareiden laariin

Suutaripalveluiden kysyntä on palaamassa koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Koronan aikana kenkien korjauttaminen väheni, minkä vuoksi esimerkiksi osa suutareista aikaisti eläkkeelle siirtymistään.

Silmälasipäinen mies pitelee käsissään vaaleaa nahkasaapasta, takana ja vieressä on suutarin työkaluja
Talvi on kenkien oston ja korjausten sesonkiaikaa. Suutari Jorma Andreasen uskoo, että kenkien kallistuminen lisää kiinnostusta korjauttaa kenkiä suutarilla. Kuva: Riina Mäentausta / Yle
Riina Mäentausta
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkustannusten noustessa ihmiset etsivät kuumeisesti keinoja säästää.

Esimerkiksi halukkuus korjauttaa vanhoja kenkiä on paikoin kasvanut selvästi.

– Kaupankäynti on piristynyt. Useilla liikkeillä on hyvä tilanne. Asiakasvirrat ovat kasvaneet koronavuosista ja ollaan päästy lähemmäs normaalia kaupankäyntiä. Toki tilanne vaihtelee hyvin paljon alueittain, kertoo toimitusjohtaja Taina Rautapuro Osuuskunta Nahkakunnasta.

Osuuskunta Nahkakunta käy suutarin tarvikkeiden ja kenkämateriaalien tukkukauppaa. Sen liikevaihto on noin viisi miljoonaa euroa vuodessa.

Suutari Jorma Andreasen Suutari Ompelimo Citystä Jyväskylästä ei ole vielä kohdannut huomattavaa asiakasryntäystä.

Pieniä merkkejä on kuitenkin ilmassa.

– Tänä syksynä on ehkä pientä lisäystä ollut. Uskon, että talvea kohti kysyntä voimistuu.

Koronakausi iski kovaa suutariliikkeisiin

Suutareilla oli kovat ajat, kun koronapandemia jämähdytti ihmiset kotiin tekemään etätöitä sukkasillaan. Osa suutareista päätti pandemian aikana nopeuttaa eläkkeelle siirtymistään.

Näin kävi esimerkiksi mikkeliläisessä suutarinliikkeessä.

– Ennen meitä työskenteli tässä kaksi kokoaikaista ja kaksi osa-aikaista suutaria, mutta nyt vain minä, kertoo suutarimestari Jani Kinnunen Graanin Taitavista Suutareista.

Kenkiä tuodaan korjattavaksi tasaiseen tahtiin. Sen sijaan kalliiden avainten teettäminen on notkahtanut.

– Esimerkiksi vanhempien Mercedes Benz -merkkisten autojen avainten hinnat ylittävät 200 euroa. Kun autolla on ikää noin 15–20 vuotta, niin uuden avaimen teettämistä lykätään.

Kierrättämisestä puhutaan paljon. Suutarin näkökulmasta katsoen puhe johtaa vielä harvoin tekoihin.

– Kierrätyksestä puhuminen on muodikasta. Näkemykseni on, että esimerkiksi 1980- ja 1990-luvuilla asiakkaat kierrättivät oikeasti. Silloin esimerkiksi korkolappuja vaihdettiin päivässä saman verran, kuin nykyään kuukaudessa, Kinnunen huomauttaa.

Talveen kohdistuu toiveita

Talvi on sesonkiaikaa sekä kenkien ostolle että korjaamiselle. Alalla ollaankin nyt toiveikkaita.

– Olemme varautuneet siihen, että sesonki on lähes samanlainen, kuin mitä se oli ennen koronaa, tai ainakin paljon viime tai edellisvuotta parempi, sanoo Taina Rautapuro alan tukkuliikkeestä.

Kenkien hintojen nousu voi lisätä suutarin palveluiden houkuttelevuutta.

– Jos perheessä on monta lasta, niin on iso kustannus ostaa kaikille uusia kenkiä, huomauttaa suutari Jorma Andreasen.

Enemmän aiheesta

Suosittelemme