Hyppää sisältöön

Krista Kiuru haluaisi nopeuttaa koronarokotuksia ja lisätä koronalääkkeiden käyttöä

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan koronarokotekäytäntö on tällä hetkellä epäselvä. Kiuru näkee, että koronarokotteiden sitominen influenssarokotukseen hidastaa ihmisten suojaamista virukselta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan seuraavat koronarokotteiden tehosteannokset pitäisi jakaa jo ennen suunniteltua marraskuuta.
Veikko Eromäki

Koronaviruksesta aiheutuva tehohoidon tarve on hienoisessa kasvussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi Ylen aamussa, että ei halua huolestuttaa kansalaisia koronaluvuista, mutta että koronakuolemat eivät ole katoamassa mihinkään.

– Raakaa lukujen realismia. Jokainen voi arvioida, että onko meillä koronatilanne pahentumassa vai ei.

Vielä luvut eivät ole hirmuiset: keskiviikkona Suomessa oli käynnissä yhteensä 21 tehohoitojaksoa potilailla, joilla oli todettu koronatartunta.

Kiurun mukaan koronatilanne saattaa kuitenkin syksyllä hankaloitua, ja kaikki tehtävissä oleva pitäisi tehdä.

– Minusta lähtökohdan pitäisi olla se, että ihmisten suojelemiseksi rokotukset pitäisi saada toimimaan. Ohjeistus on tällä hetkellä hyvin epäselvä.

Uusiin koronarajoituksiin Kiuru ei usko, mutta painottaa, että koronatilanteen mahdollisesti pahentuessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä suunnitelmat esimerkiksi maskisuositusten suhteen pitäisi olla kunnossa.

Kiuru haluaisi rokotteita nopeammin ikäihmisille

Kiuru arvioi, että harvalla suomalaisella on tarkkaa käsitystä vallitsevasta rokoteohjeistuksesta.

– Me olemme sitoneet syksyn rokotekierroksen THL:ssä siihen, että influenssa- ja koronarokotukset annetaan samaan aikaan. Tämä on toisaalta tehokasta, mutta toisaalta joudumme odottamaan marraskuuhun asti.

Kiurun mukaan koronarokotukset olisi mahdollista antaa nopeammin. Ensi kädessä tärkeintä olisi tehosterokottaa ikäihmiset muun muassa hoivakotien turvaamiseksi, mutta Kiuru olisi valmis nopeuttamaan myös muiden yli 18-vuotiaiden rokottamista.

Tällä hetkellä THL suosittelee tehosterokotteita yli 65-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

Erityishuomiota Kiuru kohdistaisi myös hoitajiin, jotta työvoimatilanne ei heikkenisi sairastelun takia.

THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoi viime viikolla Ylen haastattelussa, että jotta alle 65-vuotiaille alettaisiin suositella uutta tehosteannosta koronavirusta vastaan, pitäisi rokotteiden pystyä estämään tartuntoja.

Lisää koronalääkehoitoa

Kiuru nosti esille myös koronalääkkeiden käytön lisäämisen merkittävästi.

– Lääkehoitoa on annettu 750 hengelle, vaikka varastossa olisi 15 000 kappaletta (lääkettä). En ymmärrä tätä pihtausta.

Voit keskustella aiheesta 19.10.2022 kello 23:een asti.

Juttua täsmennetty 19.10.2022 kello 10:09 Päivitetty tuoreet luvut koronatartuntapotilaiden tehohoitojaksoihin.

Enemmän aiheesta:

Syyslomat alkavat ja koronatartuntoja on paljon – THL:n ylilääkäri kehottaa pitämään koronan mielessä, mutta kovaa varomista ei tarvita

Suosittelemme sinulle