Hyppää sisältöön

Metsätilakaupoissa on Etelä-Savossa myyjän markkinat

Etelä-Savossa tehdään vuosittain noin 200 metsätilakauppaa. Myytävän metsätilan koko on keskimäärin 30 hehtaaria.

Aura Heikura hymyilevänä lähikuvassa.
Aura Heikuran työhön kuuluu muun muassa metsäkauppojen vahvistaminen ja kiinteistövälittäjänä toimiminen. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle
Milka Krogerus

Metsätilakaupoissa Etelä-Savon maakunnan alueella myyjän markkinat. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon Erityisasiantuntija Aura Heikuran mukaan metsätiloille on nyt kysyntää ja samaan aikaan myyjiä on vähemmän.

– Metsätiloilla on hyvä kysyntä ja toisaalta myyjiä on nyt vähemmän. Monet haluaa nyt pitää itsellään metsäpalstan ja myös sen tuoton, kertoo Heikura.

Heikuran mukaan metsätilakauppoja tehdään Etelä-Savossa noin 200 vuodessa. Myyjät ovat monesti muun muassa kuolinpesiä, joissa perinnönjako on helpompaa rahassa.

Ostajissa on paljon esimerkiksi rahastoja ja yhteismetsiä. Heikuran mukaan moni haluaa nykyään omistaa metsää rahaston tai yhteismetsän kautta, sillä silloin metsän hoitamisesta ei tarvitse huolehtia.

– Metsä on sellainen, että sitä pitää hoitaa. Jos ei ole rahkeita hoitaa ja huolehtia, on järkevämpää myydä tila kokonaan pois.

Onko maailmantilanne ja kotitalouksiin iskeneet taloudelliset haasteet näkyneet metsäkaupassa, erityisasiantuntija Aura Heikura.

Tällä hetkellä erityisesti Mikkelissä ja Juvalla on tarjontaa metsätiloista. Myytävä metsätila on Etelä-Savossa keskimäärin noin 30 hehtaarin kokoinen ja yhden hehtaarin keskimääräinen hinta on noin 6 000 euroa.

19.10.2022 klo 13.38 lisätty alaotsikon tekstiin myytävän metsätilan keskimääräinen koko, joka on 30 hehtaaria.

Suosittelemme sinulle