Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten liikkumisinto näyttää palanneen koronaa edeltävälle tasolle

Parin vuoden välein tehtävä LIITU-tutkimus antaa viitteitä siihen, että koululaiset harrastavat jälleen liikuntaa koronatauon jälkeen. Edelleen liian moni liikkuu liian vähän.

Lapset pelaavat jalkapalloa Oulunkylän urheilupuiston kentällä
Tutkijan mukaan lasten ja nuorten liikunnan lisäämiseen tarvitaan yhteisvastuullisuutta. Liikuttajaksi ei riitä yksin koti, koulu tai urheiluseura. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Virpi Kotilainen

Suomalaislasten ja -nuorten liikunta väheni entisestään koronaepidemian huippuaikoina. Koronanotkahdus ei jäänyt kuitenkaan pysyväksi, osoittaa keväällä tehty LIITU-liikuntatutkimus.

LIITU-tutkimus on tehty vuodesta 2014 lähtien kahden vuoden välein. Aluksi se kattoi peruskouluikäiset, mutta vuonna 2020 LIITU laajeni toisen asteen opiskelijoihin.

Tuorein tutkimusraportti valmistuu ensi vuoden alkuun mennessä, mutta alustavat tulokset kertovat, että moni koululainen on palannut liikuntaharrastuksensa pariin.

Taso ei tosin ennen koronaakaan ollut korkea, muistuttaa LIITU-tutkimuksen johtaja, apulaisprofessori Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.

– Normaaliarjessa suomalaislapsista ja -nuorista noin kolmasosa liikkuu liikuntasuositusten mukaan riittävästi, Kokko muistuttaa aiempien tutkimusten tuloksiin nojaten.

Sami Kokko. Taustalla Jyväskylän yliopiston liikunnan päärakennuksen pylväät.
Apulaisprofessori Sami Kokko sanoo, että koululaisten liikunnan lisäämisessä on työnsarkaa tulevinakin vuosina. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Tilanne on sitä synkempi, mitä kauemmas lapsuudesta edetään. Liikemittareiden avulla tehdyt tutkimukset osoittavat, että vielä ekaluokkalaisista noin 70 prosenttia liikkuu suositusten mukaisella tasolla, mutta 11-vuotiaista riittävästi liikkuu vain 40 prosenttia.

Yläkouluun ja siitä toiselle asteelle siirtyminen vähentää liikkumista edelleen.

– 15-vuotiaista kymmenen prosenttia ja toisella asteella samaa mittaustapaa käyttäen vain kolme prosenttia liikkuu riittävästi, Kokko summaa.

Tutkija toteaa, että koululaisten vapaa-ajasta kilpailevat liikunnan kanssa muun muassa tietokonepelit ja some-maailma, jotka koukuttavat nopeammin kuin kuntoilu. Iso kysymys onkin se, miten liikkuminen tehdään yhtä houkuttavaksi.

”Tilanteen parantaminen vaatii yhteisvastuuta”

Sami Kokko sanoo, että kunnat ja valtio ovat viime vuosina heränneet toimimaan, ja julkisella rahalla on käynnistetty Liikkuvan koulun kaltaisia ohjelmia.

Syitä passivoitumiseen on Kokon mukaan kuitenkin monia, joten tilanteen parantamiseen tarvitaan monien tahojen kuten kodin, koulun, urheiluseurojen ja julkisen vallan yhteisvastuuta.

– Jos saadaan jokaiseen vähän lisäystä, niin pienistä puroista kasvaa isompi. Se on yhteisvastuullinen asia.

Vähäisen liikunnan lisäksi lasten ja nuorten – kuten vanhempienkin – hyvinvointia vaanii myös liiallinen paikallaanolo.

Kokko toteaa, että paljonkin liikkuva nuori voi vastapainoksi esimerkiksi pelata paljon, jolloin hän myös istuu enemmän kuin olisi hyväksi. Kun koulutyöstäkin iso osa tehdään tietokoneella, paikallaan oloa voi olla vaikea välttää.

Suosittelemme sinulle