Hyppää sisältöön

Korona kaataa nyt väkeä työpaikoilla, mutta uutta rokotusta ei tipu – THL:n mukaan yksi syy ovat rokotteiden aiheuttamat sairauspoissaolot

Työpaikoilla tuskaillaan koronan aiheuttamien poissaolojen takia. THL:n mukaan neljänsien rokotusten laajentamisesta olisi toistaiseksi enemmän haittaa kuin hyötyä.

Hoitaja pistää koronarokutksen naisen olkavarteen.
THL:n mukaan työikäisellä väestöllä on tällä hetkellä hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan. Tehosterokotteen suoja tartuntaa vastaan ei ole kovin hyvä. Arkistokuva koronarokotuksesta tammikuulta 2022. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Lauri Rautavuori,
Markku Lähdetluoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Syksyn tullen pahentunut koronatilanne hankaloittaa arkea työpaikoilla. Poissaoloja on nyt todella paljon, kertoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Vielä loppukesästä sairauspoissaoloja oli vähän, mutta tilanne on vaikeutunut nopeasti.

– Tarkkoja määriä en osaa sanoa, mutta puheiden perusteella koronaa on selvästi enemmän liikkeellä, ehkä kaksin-kolminkertaisesti kesään verrattuna. Tautia sairastetaan toista, kolmattakin kertaa, Vormisto arvioi.

Hämeenmaa työllistää Kanta- ja Päijät-Hämeessä yli 3 700 ihmistä. Tyypillinen koronasairausloma kestää vajaan viikon, Vormisto kertoo. Toistaiseksi sijaiset ovat riittäneet.

– Mutta rytmi menee sekaisin, kun aletaan aamulla paikkailemaan sairastuneita työntekijöitä. Totta kai se häiritsee työtä. Toimipaikkoja ei ole toistaiseksi tarvinnut sulkea koronan takia.

Myös Keskosta kerrotaan, että sairauspoissaolojen määrä on lähtenyt kasvuun koronan ja flunssakauden takia. Kokonaismäärä on yhtiössä samalla tasolla kuin pandemian pahimmissa vaiheissa.

”Pääosa työntekijöistä haluaisi neljännen rokotteen”

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö (SAK) esittivät viime viikolla, että neljänsiä koronarokotteita pitäisi Suomessa tarjota myös työikäiselle väestölle. Työmarkkinajärjestöt haluavat rokottamalla vähentää sairauspoissaoloja ja kustannuksia työpaikoilla.

Hämeenmaan Vormisto sanoo luottavansa, että viranomaiset osaavat määritellä rokottamisen tarpeellisuuden.

– Toki toivon, että ollaan piikin suhteen ennemmin vähän aikaisessa kuin liian myöhään liikkeellä, ettei tulisi uusia aaltoja. Uskoisin, että pääosa työntekijöistä haluaisi neljännen rokotteen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan seuraavat koronarokotteiden tehosteannokset pitäisi jakaa jo ennen suunniteltua marraskuuta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kommentoi vaikeutuvaa koronatilannetta Ylen aamussa keskiviikkona. Kiurun mukaan koronarokotuksia voisi antaa nopeammin.

Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tehosterokotteita yli 65-vuotiaille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmäläisille sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Ministeri olisi valmis nopeuttamaan myös muiden yli 18-vuotiaiden rokottamista.

THL: rokote ei anna kovin hyvää suojaa tartuntaa vastaan

THL:n mukaan neljänsien rokotusten laajentaminen työikäiseen väestöön ei ole nyt aiheellista. Kolme rokotusta antaa työikäisille toistaiseksi hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Neljännestä piikistä ei olisi heille suurta hyötyä.

– Nykyinen rokote ei anna kovin hyvää suojaa tartuntoja vastaan. Suoja on varsin lyhytikäinen, kuukauden tai pari, sanoo THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve.

Helven mukaan toisessa vaakakupissa painavat rokotusrumbasta syntyvä yhteiskunnallinen kuorma sekä rokotteisiin liittyvät haittavaikutukset. Rokotteet aiheuttavat joillekin esimerkiksi kuumetta, mikä voi lisätä sairauspoissaoloja.

Tätä taustaa vasten THL ei pidä työikäisten neljättä rokotuskierrosta toistaiseksi perusteltuna.

– Mutta tätä pohditaan ja arvioidaan koko ajan. Tilanteeseen saattaa jossain vaiheessa tulla muutoksia, mutta tällä hetkellä näyttää tältä, sanoo Helve.

Vakava Otto Helve katsoo kameraan.
Otto Helve astui Mika Salmisen saappaisiin siirtyessään THL:n terveysturvaajat-osaston johtajaksi lokakuussa. Arkistokuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Koronan takia tehohoitoa tarvitsevien määrä on pysynyt maltillisena mutta on hienoisessa nousussa.

Koronrokotetta ei voi toistaiseksi ostaa itse. Tilanne todennäköisesti muuttuu tulevaisuudessa, Otto Helve ennakoi. Silloin koronarokotteen voisi hakea vaikkapa apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä.

Otsikkoa tarkennettu 19.10.2022 klo 15:00 paremmin jutun sisältöä vastaavaksi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.10.2022 klo 23:een saakka.

Suosittelemme