Hyppää sisältöön

Tulevaa akkuteollisuuden aluetta laajennetaan Kotkan Keltakalliossa – kaupunki on ostanut valtaosan alueesta

Valtaosa Keltakallion alueesta on nyt Kotkan kaupungin omistuksessa. Alueen kallein maakauppa sovittiin 415 000 euron hintaiseksi.

avohakattu metsä ylhäältä nähtynä, taustalla näkyy teollisuusalueen rakennuksia.
Kotkan Keltakalliossa on jo aiemmin valmisteltu maata akkumateriaalituotannolla, ja aluetta laajennetaan. Kuva on viime vuodelta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Heini Rautoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkan kaupunki on ostamassa lisää maata akkumateriaaliteollisuuden laajentamista varten.

Kaupunki on jo aiemmin valmistellut Keltakalliossa maata akkumateriaalitehtaalle. Nyt myös laajennusosa on suurilta osin kaupungin omistuksessa.

Lisää: Akkujen osia valmistavat tehtaat toisivat Kymenlaaksoon tuhansia uusia työpaikkoja – energiakriisi kiihdyttää tarvetta uusille tehtaille

Kotkan tontti-insinööri Katri Ervasti sanoo, että kaupunki on tässä vaiheessa ostanut lähes kaikki maa-alueet vireillä olevan laajennusosan asemakaavan toteuttamiseksi.

Vuoden sisällä on tehty kolmisenkymmentä maakauppaa. Nyt arvoltaan suurin maakauppa on saatu sovittua.

Kotkan kaupunkirakennelautakunta on hyväksynyt lähes 415 000 euron raakamaa-kaupat, jossa kaupunki ostaa maanomistajilta reilu 20 hehtaaria maata. Puusto kuuluu kauppahintaan. Koska summa on niin suuri, kaupunginhallituksen pitää vielä hyväksyä kauppa.

Keltakallio 2-asemakaava valmistuu vuoden 2023 aikana.

Ervastin mukaan joitain lisäselvityksiä pitää tehdä, mutta suurimmassa osassa vielä jäljellä olevista maakaupoista on saatu myyjätahon hyväksyntä.

Mikäli jotkut jäljellä olevista kaupoista eivät onnistu, vaihtoehtoina on kaava-alueen muuttaminen tai lunastuskeinojen käyttäminen – eli pakotetut kaupat.

– Siihen en usko enkä toivo että täytyy mennä, Ervasti sanoo.

Tehdas voisi olla valmis vuonna 2024

Suomen Malmijalostus Oy:n akkumateriaalitehtaan rakentaminen voisi alkaa Keltakalliossa valmistelevien toimien osalta ensi keväänä. Tehdas olisi mahdollista saada käynnistyskuntoon vuonna 2024.

Kotkan ja Haminan akkumateriaalitehtaille valmistellaan parhaillaan ympäristölupahakemuksia. Suomen Malmijalostuksen arvion mukaan hakemukset jätetään vuodenvaihteen tienoilla.

Aiheesta lisää:

Kotkan akkumateriaalitehdas on saanut kansainvälisen kumppanin – mukaan tulee kiinalainen pörssiyhtiö

Suosittelemme sinulle