Hyppää sisältöön

Hyiset aamut vaativat jo talvirenkaita – rengaskaupoille suuntaavan lompakko voi keventyä jopa sata euroa enemmän kuin viime vuonna

Talvirenkaita vaihdetaan nyt isossa osassa maata. Hintojen noususta huolimatta turvallisuudesta ei tingitä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tomi-Pekka Olkkonen suosittelee vaihtamaan talvirenkaat alle mieluummin liian aikaisin, kuin myöhään. Videossa on käytetty myös arkistokuvaa. Video: toimittaja Juha Kokkala, editointi Marko Melto / Yle
Sanni Isomäki,
Oskari Räisänen

Ensimmäiset pakkasyöt ja -aamut ovat jo enteilleet talven lähestymistä. Aamuliikenteessä tiet ovat paikoin liukkaita, eikä kesärenkailla ole enää pian kovin turvallista lähteä liikenteeseen.

Suomessa talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuivat vuonna 2020. Nykyisen ohjeistuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttävät. Myös pakollisen ajan ulkopuolella saa käyttää nastarenkaita, jos on olemassa riski liukkaille ajo-olosuhteille.

Tampereen Sarankulmassa toimivan Vianor-rengasliikkeen myymäläpäällikkö Juha Laulumaa kertoo syksyn rengassesongin olevan jo täysillä käynnissä, ja vauhti sen kuin kiihtyy.

Erityisen puhuttava aihe on ollut viime aikojen hintojen nousu. Maailmantilanne heijastuu siis myös rengasalalle.

– Kyllähän hintapainetta on ollut, ja hinnat ovat näyttäneet olleen nousussa. Yksi rengassetti voi koosta riippuen olla tänä päivänä jopa satakin euroa kalliimpi kuin aikaisemmin.

Helpotusta tuskin on luvassa. Laulumaa kehottaakin kuluttajia varautumaan aiempaa kalliimpiin rengaskauppoihin.

– Tehtaiden kapasiteetti on tällä hetkellä aika heikko, joten jos siihen vertaa ja ennustaa pitäisi, kyllä hinnat noususuuntaisia ovat.

Sarankulman Vianor -rengasliikkeen myymäläpäällikkö Juha Laulumaa tekee töitään tietokoneen ääressä.
Vianorin myymäläpäällikkö Juha Laulumaa kertoo alan kuuman perunan olevan edelleen se, valitaanko alle kitka- vai nastarenkaat. Valintaa pohtiessa kannattaa miettiä etenkin omaa ajokäyttäytymistä ja -kokemusta. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Turvallisuudesta ei tingitä

Vaikka hintojen housu saattaa hirvittää, tinkivät autoilijat vain harvoin turvallisuudesta – ainakaan talvirenkaiden osalta.

Keskiviikkona Lielahdessa jututetut autoilijat kertoivat rengasvalinnoissa hinnan kyllä vaikuttavan ostopäätökseen, mutta säästöä tehdään vain kesäkumien osalta.

– Kesärenkaissa ei niinkään ole turvallisuudella kauheasti merkitystä. Kiinalaisetkin osaavat tehdä kesärenkaita, mutta talvirenkaissa kotimaisuus on kyllä se ykkösasia. Kyllä turvallisuus on niissä tärkeämpää kuin hinta, kertoo itse renkaansa vaihtava Kristian Kiviniemi.

Samoilla linjoilla on myös Jaakko Kataja, joka kuitenkin kertoo auton yleensä vaihtuneen ennen uusien renkaiden oston tultua ajankohtaiseksi. Kesällä alle valikoituivat halvimmat mahdolliset renkaat. Katajalle riittää, että kulutuspintaa on ollut riittävästi.

– Talvirenkaissa valitsisin laadukkaamman nastarenkaan, mutta kesärenkaissa en ole huomannut minkäänlaista eroa niin sanottujen merkkirenkaiden tai kiinalaisten välillä.

Monelle hintaa tärkeämpää on myös renkaan merkki: hyväksi todettua merkkiä ostetaan yleensä jatkossakin. Näin tekee myös Tiina Tikka.

– Ostan yleensä sellaiset talvirenkaat, jotka pitävät, ja kesärenkaat, jotka eivät pidä ääntä.

Ali Zujen sekä Emil Westerholm vaihtavat talvirenkaita autoon Vianorin rengasmyymälän hallissa.
Vianor Sarankulmassa rengassesonki on jo täysillä käynnissä. Vasemmalla renkaita on vaihtamassa Ali Zujen, oikealla Emil Westerholm. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Myös Vianorin Juha Laulumaa on huomannut, ettei hintojen nousu ole estänyt ihmisiä ostamasta kalliimpaa laatua. Niin sanottuja premium-renkaita ostetaan siis edelleen.

Rengassarjan hinta näkyy kuitenkin myös laadussa.

– Sanotaan, että siellä kalliimmassa päässä saa kyllä laatua, kun taas edullisessa päässä voi olla muitakin tekijöitä kuin hinta. Rahalla saa mukavuutta ja turvallisuutta, edullisesti pääsee lain puitteissa eteenpäin.

Ammattilaisen työhön luotetaan, mutta kotonakin homma hoituu

Hintojen nousu ei näy pelkästään itse renkaissa, vaan nousua on odotettavissa myös vaihtopalveluihin. Inflaation jyllätessä nousupaine kohdistuu myös palkkoihin.

– Kun energia ja kivijalkakauppojen ylläpitäminen kallistuvat, niin totta kai painetta on myös työn hinnoittelussa. Vielä vaikutusta ei ole ollut, mutta tulevaisuushan sen näyttää, missä mennään inflaation suhteen, Juha Laulumaa kertoo.

Ainakin Pirkanmaalla vaihtopalveluille ja rengashotelleilla on vielä kysyntää. Rengashotellit ovat likimain täynnä, ja lisätilalle alkaa olla tarvetta.

Jos renkaat aikoo vaihtaa omassa kotipihassa, neuvoo Laulumaa etenkin ensikertalaisia ottamaan asioista kunnolla selvää. Oikeat työvälineet ja tarvikkeet ovat kaiken A ja O. Käytettävät mutterit ja pultit voivat olla talvi- ja kesärenkaissa erilaisia, eikä mahdollisia keskitysrenkaitakaan sovi unohtaa.

– Alumiinivanteissa voi olla soviterengas auton ja renkaan välissä, ja talvirenkaiden peltivanteissa esimerkiksi ei ole. Sen kun jätät sinne väliin – mikä hirveän helposti monelle käy, niin pyörät irtoilevat jossain vaiheessa.

Sarankulman Vianorin huoltohallissa vaihdetaan talvirenkaita autoon.
Kotona renkaita vaihtaessa yksi yleisimmistä virheistä on kiristää ne joko väärille kierteille, liian tiukalle tai löysälle. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Huomioitavia asioita ovat myös oikeaoppinen ja sopiva kiristäminen ja renkaan oikean pyörimissuunnan varmistaminen. Jos renkaissa on määritelty pyörimissuunta, on se merkattu renkaan kylkeen. Jos pyörimissuuntaa ei ole, voi vanhoista renkaista päätellä nastojen avulla edellisen käyttökerran suunta. Varmimmin ja helpoimmin suunnan muistaa, jos renkaiden paikka merkitään niihin pois otettaessa.

Juha Laulumaa nostaa yhdeksi kotivaihtajan huomioitavaksi seikaksi myös auton nostamisen. Autoista valmiina löytyvä tunkki on yleensä tarkoitettu vain tilapäiseen tunkkaamiseen, eikä siksi ole kovin tukeva. Rengasasiantuntija valitsisi tunkiksi siis jonkin turvallisemman ja varmemman vaihtoehdon.

Autoa ei myöskään pidä renkaiden vaihtoa varten nostaa ihan mistä tahansa kohdasta. Oma auto ja sen rakenteet on hyvä tuntea ennen itsenäiseen vaihto-operaatioon ryhtymistä.

Jos homma arveluttaa, kannattaa suosiolla suunnata ammattilaisen luo.

– Ei se ole säästöä, jos auton joutuu helmojen takia viemään peltikorjaamolle vaihdon jälkeen, Laulumaa muistuttaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 21.10. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Musta jää aiheutti ojaanajon Orivedellä – aamun pakkaset lisäävät kolaririskiä jatkossa

Uhka rengaspulasta sai rengasliikkeet liikkeelle ajoissa

Suosittelemme sinulle