Hyppää sisältöön

Tampere nousi asuntorahoittaja Hypon luokituksessa kärkikastiin, Helsingin seuraksi – Turkua suomitaan kunnianhimon puutteesta

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen syksyn asuntoluottoluokituksessa Helsinki on saanut kilpailijan, kun Tampere on noussut asuntomarkkinoita ja riskejä kartoittavassa katsauksessa AA-luokkaan.

Raideyhteydet näyttävät tuovan turvaa myös asuntomarkkinoille. Tampereen kaduilla raitiovaunut jo rullaavat, Turussa yhä tuumataan. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Johanna Lehtola,
Anni Hyypiö

Ensimmäistä kertaa Helsinki on saanut vakavasti otettavan kilpailijan ainakin asuntomarkkinoiden näkökulmasta.

Tampere on noussut pääkaupungin seuraksi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen asuntoluottoluokitusjärjestelmässä AA-luokkaan.

Tuttu kasvukolmio loistaa sinisenä Hypon asuntoluottoluokituskartalla. Manner-Suomessa kasvu keskittyy suuriin kaupunkeihin tai niiden ympäryskuntiin.

Helsinki, Tampere ja Turku ovat ne keskeisimmät, Oulu hengittää Turun niskassa.

Hypon kolmannen kerran julkaistussa asuntoluottoluokituksessa arvioidaan alueellisia asuntomarkkinoita ja niiden riskejä. Hypon asuntoluottoluokitus kertoo paikallisista riskeistä asuntorahoittajan silmin.

Syksyn luokituksessa A-luokkaan tai parempaan yltää yhteensä 22 kuntaa.

Tampereella vahva tahti – asiat osin Helsinkiäkin paremmin

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan jo pelkkä A-luokkaan kuuluminen tarkoittaa, että asiat ovat asuntomarkkinoiden mittareilla hyvin.

Kahden A:n luokitus tarkoittaa, että alueella ovat Suomen turvallisimmat asuntomarkkinat.

Tampereen nousua selittää Brotheruksen mukaan erittäin hyvin käynyt asuntokauppa, joka koskee niin uusia kuin vanhoja asuntoja.

Kauppamäärät ovat kasvaneet suhteellisesti vielä paremmin kuin Helsingissä.

– Vaikka Helsingissäkin suunta on ollut viimeiset vuodet myönteinen, Tampereella tahti on ollut vieläkin vahvempaa.

Positiivinen tekijä on myös turvallisuus: väkivaltarikollisuus kääntyi laskuun.

Tampere näyttää vetävän nuorta ja koulutettua vakeä. Kuva Hämeenkadulta. Kuva: Miikka Varila / Yle

Brotheruksesta Tampereella moni asia on nyt erittäin hyvin – jopa paremmin kuin Helsingissä.

Esimerkiksi väestönkasvun näkymät ja väestön koulutusrakenne ovat Tampereella pääkaupunkiseutua paremmat. Asuntomarkkinoiden kannalta on keskeistä, että kaupungissa on koulutettua väkeä, joiden tulokehityksen voi olettaa myös olevan hyvää.

Juhana Brotherus nostaa esille myös nuoret, joiden kiinnostus on asuntomarkkinoiden kannalta hyvinkin keskeinen. Heidän osuutensa on Tampereella suotuisampi kuin Helsingissä.

– Kun kotitalous asettuu jollekin asunto- tai työpaikka-alueelle, tyypillisesti seuraavakin koti ostetaan sieltä samalta alueelta. Se tuo tukea pitkälle tulevaisuuteen.

”Turku vielä toistaiseksi askeleen jäljessä”

Turku on listauksessa pykälää Helsinkiä ja Tamperetta alempana. Brotherus huomauttaa, että Turunkin näkymät ovat silti suotuisat.

Jos myönteinen kehitys jatkuu, voi Turkukin kenties ensi vuoden julkistuksessa jo ponnistaa kahden A:n puolelle.

Vaikka monella mittarilla Turku saakin jo hyvät arvosanat, väestö- ja koulutusrakennetta ja väestönkasvua koskevilla mittareilla se jää Tampereesta.

– Turku on vielä toistaiseksi askeleen jäljessä.

Brotherus muistuttaa, että Tampere on onnistunut monessa isossa kaupunkikehityshankkeessa: on kansiareena, raitiotie, Ranta-Tampellan tunneli ja uusi asuinalue.

– Turussa tämmöinen laajempaa julkisuutta saanut hanke on toriparkki. Se on ehkä ollut ennemminkin surullisen kuuluisa.

Kaupunginosia tarkastellessa raideyhteydestä etua

Luokituksessa tarkastellaan nyt ensimmäisen kerran myös kaupunginosien välisiä eroja.

Se katsoo pääkaupunkiseudun kaupunkien, Tampereen ja Turun asuinalueita samalla asuntorahoittajan ”riskisilmällä” kuin itse kaupunkejakin.

Tarkemmassa tarkastelussa mielenkiintoiseksi osoittautuu Brotheruksen mukaan huomio, jonka mukaan raideyhteydet näyttäisivät olevan yhteydessä myös turvallisempaan asuntomarkkinaan.

– Se näkyy sekä pääkaupunkiseudulla että Tampereella.

Hypo penää Turulta kunnianhimoa

Turun vetovoima taas sakkaa eriytymisen ja kunnianhimon puutteen takia, katsoo Suomen Hypoteekkiyhdistys.

Moitteita saavat neljä vuotta kestänyt kauppatorin remontti ja vuosikausia paikallaan polkenut ratikkahanke. Raitiotien suunnittelu aloitettiin nimittäin samaan aikaan Tampereen kanssa, mutta siinä missä Tampereella raitiovaunut jo kulkevat, Turussa pohditaan edelleen mahdollisia reittejä.

Turun kauppatorin työmaa Aurakadun kohdalla 20. lokakuuta. 31. lokakuuta tieosuuden pitäisi olla valmis. Kuva: Johanna Lehtola / Yle

Turun pormestari Minna Arve (kok.) taas näkee asian toisella tavalla, eikä niele kritiikkiä purematta.

– Kaupunkikehityshankkeet ovat pitkäjänteisiä, niihin voi mennä kymmenenkin vuotta. Kuljemme päätöksenteossa ja suunnitelmissa vain eri aikaan. Esimerkiksi Tampereella Areena-hanke on ollut kaupungin, mutta sitten Turussa vastaava on kokonaan yksityinen hanke.

Kauppatorin pitkä remonttikin on pian ohi, muistuttaa pormestari.

– Vaikka kauppatori on ollut pitkään remontissa, sekä Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen että Rambollin teettämän selvityksen mukaan Turun keskusta on Suomen elinvoimaisimpia alueita.

Turun erityisenä haasteena Hypo näkee ensimmäistä kertaa tehdyn kaupunginosaluokituksen perusteella alueiden eriarvoistumisen. Muun muassa Huhkola–Lauste–Vaala sekä Ilpoinen, Pahaniemi ja Harittu uhkaavat jäädä muusta kaupungista jälkeen hinta- ja väestönkehityksessä.

– Kaikilla suurilla kaupungeilla on haasteita eriarvoisten alueiden kanssa, Arve sanoo.

Turun pormestari Minna Arve (kok.) uskoo kouluratkaisujen vähentävän alueiden eriarvoisuutta Turussa. Kuva: Johanna Lehtola / Yle

Arven mukaan Turussa on pitkäjänteisesti tehty päätöksiä eriarvoisuuden vähentämiseksi.

Eriarvoisuuden vähentäminen on myös yksi kaupungin kärkihankkeita Arven nelivuotisella pormestarikaudella.

– Kouluratkaisut ovat hyvin olennaisia. Olemme juuri päättäneet rakentaa Karhunaukion koulun Huhkolaan ja tämä yhtenäiskoulu ratkoo alueen koulukysymyksiä. Nämä ovat niitä käytännön asioita joilla tehdään jotakin eriarvoisuuden kasvulle.

Hypo penääkin Turulta kunnianhimoa ja asunto-ohjelmaa tuleville vuosille.

– Kyllä meillä on luonnollisesti asunto- ja maankäyttöohjelma, Minna Arve puolustautuu.

Arven mukaan Hypossa on unohdettu Turun suunnittelemat uudet asuinalueet keskusta-alueella. Turku suunnittelee mittavaa asuinrakentamista Turun linnan lähistölle sekä Pahaniemen kupeeseen, jonka väestökehityksestä Hypo oli jo huolissaan.

Helsinki kasvaa vielä ensi vuosikymmenelle asti

Helsinki pysyy edellisen Hypon asuntoluottoluokituksen tapaan AA-luokassa, eikä pääkaupungissa tai pääkaupunkiseudulla olekaan tapahtunut suuria muutoksia aiempaan asuntomarkkinoiden näkökulmasta.

Uudessa Hypon kaupunginosien luottoluokituksessa Helsingin asuinalueista osa kuitenkin uhkaa jäädä kilpailun jalkoihin. Hypon mukaan Puistola, Pohjois-Vuosaari ja Puotinharju uhkaavat jäädä jälkeen vaisun rakentamisen, huonon asuntokaupan ja vähemmän otollisen väestörakenteen vuoksi.

Espoo ja Vantaa pärjäävät molemmat hyvin kasvavien liikenneyhteyksien ja raidesuunnittelun kautta.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 22. lokakuuta kello 23 asti.

Aiheesta enemmän:

"Kaikki pakkaa etelään ja Suomi pannaan Kehä III:n yläpuolelta kiinni", sanotaan Hyvinkäällä – katso grafiikasta, kuinka Suomen väestö kääntyy laskuun

Suosittelemme sinulle