Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Joensuussa nähdyt eksoottiset kissat ovat laittomia servaaleja – omistaja haluaisi viedä takavarikoidut lemmikit Venäjälle

Syyskuisesta riistakamerakuvasta julkisuuteen nousseiden kissojen omistaja vaati eläimiä takaisin itselleen. Käräjäoikeus piti takavarikon voimassa, koska kissat ovat laittomia.

Keltamustalaikukas kissaeläin vihreän, vettyneen pellon edustalla. Riistakameran kuva.
Hammaslahden eksoottiset kissat nousivat otsikoihin tämän riistakamerakuvan myötä. Syyskuussa tallentuneessa kuvassa esiintyy nyttemmin takavarikoitu, laittomaksi epäilty eläin. Kuva: Pasi Kinnunen
Petri Karvinen

Joensuun Hammaslahdessa huomiota herättäneet eksoottiset kissat ovat todennäköisesti afrikkalaisia servaaleja. Näin sanoo poliisia rikostutkinnassa avustanut asiantuntija.

Asiantuntijan lajimäärittely käy ilmi Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden päätöksestä, joka koskee eläinten takavarikkoa. Kissojen omistaja vaati takavarikon purkua.

Kaksi eksoottista kissaeläintä on ollut viranomaisten takavarikossa syyskuun puolivälistä saakka. Ne otettiin pois omistajaltaan, kun tämä yritti viedä niitä Niiralan rajanylityspaikan kautta Venäjälle.

Servaalien maahantuonti ja hallussapito on Suomessa kielletty. Omistaja kertoi, että mikäli hän saisi eläimet haltuunsa, hän veisi ne Venäjälle, jossa niille on hoitopaikka ja jossa ne ovat laillisia.

Käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen. Sen mukaan takavarikolle on perusteet eläinten laittomuuden ja tapausta tutkivan Itä-Suomen poliisin esittämien muiden perusteiden vuoksi.

Poliisin mukaan kissojen omistaja on erehdyttänyt viranomaisia tuodessaan laittomat eläimet maahan viime ja tänä vuonna. Poliisi pitää todennäköisenä rangaistuksena eläinten menettämistä valtiolle, minkä vuoksi niitä ei tule palauttaa.

Kissojen omistaja myönsi oikeudelle, että eläimet olisivat ensimmäisen sukupolven savannikissoja eli servaalin ja kesykissan risteytyksiä. Myös ne ovat Suomessa laittomia.

Enemmän aiheesta:

Poliisin hallussa olevien savannikissojen kohtalo ratkennee jo ensi viikolla – kissojen lopettamiselle etsitään vaihtoehtoja

Riistakameran paljastamia savannikissoja yritettiin viedä Venäjälle – Tulli nappasi ne kiinni rajalla

Riistakamerakuva erikoisesta kissaeläimestä hämmentää Pohjois-Karjalassa – asiantuntija epäilee afrikkalaiseksi servaaliksi

Suosittelemme sinulle