Hyppää sisältöön

Arkkuhautapaikkoja ei ole Intiössä enää tarjolla – eikä ole ollut vuosiin, mutta silti aina jotkut niitä toivovat

Kyselyt ja palaute ovat kuitenkin vähentyneet selvästi viime vuosina.

kynttilöitä ja kukkia hautausmaalla
Polttohautauksen osuus kasvaa jatkuvasti, osin siksi, että suurissa kaupungeissa arkkuhautapaikat alkavat olla täynnä. Kuvituskuva. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Anna Polo
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa Intiön hautausmaan arkkuhautapaikat alkoivat olla täynnä jo noin kymmenen vuotta sitten, mutta kyselyitä ja palautetta paikkojen puutteesta tulee silti edelleen, kertoo Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.

Kyselyt ja palaute ovat kuitenkin vähentyneet selvästi viime vuosina.

Oulujoen hautausmaa on lähimpänä keskustaa sijaitseva hautausmaa, jossa arkkupaikkoja yhä on reilusti. Vuontisjärvi arvelee, että nykyisin Oulujoen hautausmaan sijainti tuntuu ihmisistä entistä paremmalta, koska Oulun kaupunki on muutenkin laajentunut samaan suuntaan Hiukkavaaran kasvaessa. Se voi selittää palautteen vähenemistä.

Intiön hautausmaalla on tällä hetkellä arkkuhautapaikkoja vain veteraaneille sekä varatuissa perhe- ja sukuhaudoissa. Uurnapaikkoja on saatavilla. Oulujoen hautausmaalla arkkuhautapaikkoja on hyvin tarjolla.

– Jokaisella on oikeus valita hautaustapa, mutta on eri asia, mistä hautapaikan saa, Vuontisjärvi sanoo.

Yle kertoi jo vuonna 2018, että kokonaisuutena Oulun seurakuntayhtymän alueella uurnahautauksia tehdään enemmän kuin arkkuhautauksia. Tuolloin Intiön hautausmaalla noin 60 prosenttia haudattiin uurnissa, tällä hetkellä osuus on jo 75 prosenttia.

Vuontisjärven mukaan uurnahautaus alkaa myös ihmisistä tuntua entistä tavanomaisemmalta sen yleistyessä. Sekin voi selittää sitä, että yhä harvempi on tyytymätön siihen, että Intiössä on tarjolla vain uurnapaikkoja.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 27. lokakuuta kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle