Hyppää sisältöön

Suomi-radan linjaus ottaa useamman kuukauden aikalisän – osapuolet halusivat lisää selvityksiä

Osakaskunnat kokevat, että niillä ei ole vielä riittävästi tietoa päätöksen tekemistä varten.

Kartassa Suomi-radan tulevaisuuden linjausvaihtoehdot.
Suurnopeusradan vaihtoehtona on nykyisen pääradan korjaaminen. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle, lähde: Suomi-rata Oy
Pasi Punkari,
Markku Lähdetluoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina pidetty Suomi-radan osakaskokous halusi lisää selvityksiä radan vaikuttavuudesta ja linjauksista. Osakaskokouksessa käytyjen keskustelujen jälkeen Suomi-rata oy:n hallitus päätti, ettei linjauspäätökselle ole vielä valmiutta.

Kysymyksiä kokouksessa herättivät ratahankkeen vaikutukset ja rakentamismahdollisuudet sekä rahoitus.

– Molemmille vaihtoehdoille löytyi kannatusta, mutta kummankin vaihtoehdon osalta haluttiin lisää vertailtavaa tietoa. Vielä ei kantoja lyöty kiinni kummankaan vaihtoehdon suhteen, sanoi Tampereen kaupunkia edustava konsernijaoston puheenjohtaja Lauri Lyly.

Osakaskokous on kahdesti vuodessa järjestettävä tilaisuus omistajien edustajille, jossa toimitusjohtaja esittelee hankkeen etenemistä ja osakkailla on mahdollisuus keskustella hankkeesta. Päätäntävaltaa yhtiössä käyttää yhtiön hallitus ja yhtiökokous.

– Keskitymme nyt jatkamaan vuoropuhelua osakkaiden kesken ja käynnissä olevaan lentoradan ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn. Lisäksi viemme rahoitusselvitystä eteenpäin valtiovarainministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa, kertoo Suomi-rata oy:n toimitusjohtaja Timo Kohtamäki.

Lauri Lyly sanoo, että rata on Tampereelle iso strateginen asia tulevaisuutta varten. Nopea yhteys Helsinkiin sekä lentoasemalle halutaan selvittää kunnolla.

Käytännössä tässä vaiheessa selvitykset osoittavat, että Tampereen kannalta paremmin tavoitteisiin päästään uuden suurnopeusradan ratalinjauksen kautta.

– Nämä ovat olleet meidän prioriteetteinä pääradan kunnostuksen lisäksi. Tehdään selvitykset perusteellisesti loppuun saakka ja sen jälkeen muodostetaan lopulliset kannat. Nyt ei kannata hötkyillä sen kanssa, sanoo Lauri Lyly.

Kanta-Hämeessä koettiin, että vastauksia ei saatu

Suomi-radan kokouksessa mukana ollut Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen näkee, että vielä on paljon asioita, mihin vastauksia ei ole saatu.

– Olemme nostaneet esille muun muassa näitä arvioituja yhteiskuntataloudellisia hyötyjä tälle hankkeelle ja niiden tarkempaa selvittämistä.

Parviaisen mukaan moni kokouksessa mukana ollut totesi, että pääradan kuntoon laittaminen on välttämätöntä.

– On vaikea löytää uskottavuutta uusille raidehankkeille, jollei nykyisestä rataverkosta ole varaa pitää huolta. Myös Tampere korosti huoltaan saattaa päärata kuntoon mahdollisimman pian.

Olli-Poika Parviainen uskoo, että ennen eduskuntavaaleja ei ratahankkeessa paljoa tapahdu vaan aika kuluu lisäselvitysten tekoon.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riku Bitter uskoo, että Suomi-ratahankkeessa otetaan varmasti nyt jonkinlainen aikalisä.

– Paljon puhuttiin pääradasta, mikä nykyiselläänkin tarvitsee perusparannusta ja kuntoon saattamista.

Kantahämäläisillä kunnilla on Bitterin mukaan hyvinkin yhteneväinen näkemys asiassa. Suomi-rata tarvitsee vielä runsaasti lisäselvityksiä.

Suomi-rata oy on hankeyhtiö, jonka omistajina on Suomen valtio (51 prosenttia), Finavia ja 20 pääradan vaikutusalueen kuntaa ja kaupunkia.

Lisää aiheesta:

Kun selvitys tuli julki, Tuuli Joensuu puhkesi itkuun – Suomi-radan linjausta vastaan kytee vastarinta: "Tuhoaisi tämän paikan tunnelman"

Selvitys julki: tunnin juna Tampereen ja Helsingin välillä maksaisi 1,5 miljardia enemmän kuin vaihtoehto – linjaratkaisu voi olla edessä pian

Suosittelemme