Hyppää sisältöön

Mika Aaltola kärjessä Ilta-Sanomien presidenttikyselyssä – ”Jos ehdolla on pelkästään vanhaa kaartia, tuntisin yhä enemmän kiusausta laittaa korteni kekoon”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola nousi Ilta-Sanomien presidenttikyselyn kärkeen. Kärkipaikkaa pitää ensimmäistä kertaa henkilö politiikan ulkopuolelta.

Mika Aaltola.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola oli suosittu tuoreessa presidenttikyselyssä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Veikko Eromäki,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilta-sanomien tuoreen presidenttikyselyn mukaan kärkipaikalle on noussut Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Kyseessä on ensimmäinen kerta Ilta-Sanomien presidenttikyselyssä, kun kärkipaikkaa pitää politiikan ulkopuolinen henkilö.

44 prosenttia suomalaisista voisi kuvitella äänestävänsä Aaltolaa presidentiksi. Aaltolan suosio on kasvanut toukokuun vastaavasta kyselystä peräti 12 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituin presidenttiehdokas olisi kyselyn mukaan 43 prosenttiyksiköllä ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Kolmantena oli 42 prosenttiyksiköllä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.).

Neljännellä paikalla oli pääministeri 29 prosenttiyksiköllä Sanna Marin (sd.) ja viidentenä 28 prosenttiyksiköllä entinen pääministeri, nykyinen Firenzen EU-yliopiston professori Alexander Stubb (kok.). Puolueet eivät ole vielä asettaneet ehdokkaitaan vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Kyselyssä haastateltavat saivat valita 30 nimen listalta henkilöt joita he voisivat kuvitella äänestävänsä presidentinvaaleissa 2024. Kyselyssä äänen pystyi antamaan usealle henkilölle, joita vastaaja voisi kuvitellä äänestävänsä.

Aaltola avoimena mahdollisesta ehdokkuudesta

Aaltola kommentoi STT:lle, että vaaleihin on yhä matkaa ja että hän haluaa keskittyä työhönsä. Hän ei kuitenkaan sulje ehdokkuutta pois ja sanoo, että jos valtaosa suomalaisista olisi hänen puolellaan ehdokkuuden suhteen, ei kieltäytyäkään voisi.

Lisäksi Aaltola näkee, että ehdokaslista voisi hyötyä uusista hahmoista.

– Jos ehdolla on pelkästään vanhaa kaartia, tuntisin yhä enemmän kiusausta laittaa oman korteni kekoon, Aaltola sanoo.

Taloustutkimuksen toteuttamassa tutkimuksessa haastateltiin 1 115 henkilöä 18.–20. lokakuuta. Tutkimuksen vihermarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mika Aaltola nousi yllätysnimenä vuoden alussa Ylen presidenttikyselyssä sijalle kahdeksan. IS:n ja Ylen presidenttikyselyjä ei voi suoraan verrata erilaisen kysymyksenasettelun takia.

Lue lisää:

Pelottomista Venäjä-lausunnoista tunnettu Mika Aaltola on tuore isä, joka pelkää arjen särkymistä: “Jokaisen ihmisen lohtu on lähimmäiset”

Suosittelemme sinulle