Hyppää sisältöön

Britanniassa Boris Johnson saattaa pohtia paluuta – tutkija: ”Jos hän keskeyttää lomansa, hän saattaa olla käytettävissä”

Liz Trussin seuraajasta tulee Britannian kolmas pääministeri alle vuoden sisään. Uudelle nimelle ei tässä kilpailussa ole tilaa, joten pääministeri tulee olemaan entuudestaan tuttu nimi, tutkija arvioi.

Britanniassa spekuloidaan jo siitä, lähteekö Boris Johnson taas mukaan pääministerikisaan.
Pilvi Pitkäranta

Varhain perjantaiaamuna Britanniassa kukaan ei vielä ollut virallisesti ilmoittautunut mukaan pääministerikilpaan, mutta arvuuttelut eilen tehtävästään eronnneen Liz Trussin mahdollisesta seuraajasta käyvät jo kuumana.

Trussin tilalle voi nousta jo entuudestaan tuttu nimi.

– Spekulaatiot käyvät villeinä siitä, että entinen pääministeri Boris Johnson, joka joutui eroamaan heinäkuussa, pohtisi asettumista ehdokkaaksi, kertoo Ulkopoliittisen instituutin aluejohtaja Juha Jokela Ylen aamun haastattelussa.

Johnson lomailee tällä hetkellä Karibialla, mutta joidenkin tietojen mukaan hän olisi palaamassa Britanniaan.

– Jos hän keskeyttää lomansa, hän saattaa olla käytettävissä, Jokela sanoo.

Pelkkä käytettävissä oleminen ei kuitenkaan tällä kertaa takaa ehdokkuutta konservatiivipuolueen johtajaksi ja Britannian uudeksi pääministeriksi. Ehdokkaiden on saatava 100 konservatiiviedustajaa taakseen ennen kuin heistä voi tulla ehdokas, Jokela kertoo.

– Kysymys on sitten se, löytyykö esimerkiksi Boris Johnsonin taakse tuo sata.

Seuraava pääministeri on joka tapauksessa tuttu nimi

Liz Trussin seuraajasta tulee Britannian kolmas pääministeri alle vuoden sisään. Jos jotain voidaan seuraajasta jo sanoa, niin se, että hän tulee olemaan jo valmiiksi tuttu nimi.

– Uusi pääministeri on tiedossa viimeistään perjantaina. Jos ehdokkaita on vain yksi, hänet valitaan jo alkuviikosta, E2 Tutkimuksen johtaja Mari K. Niemi sanoo.

– Millekään uudelle haastajalle, joka tekisi itseään tutuksi tai uutta läpimurtoa, ei ole tilaa.

Yksi vahva nimi kilpailussa on varmasti Rishi Sunak, joka jäi toiseksi Trussille, kun konservatiivit valitisivat johtajaansa viime kesänä. Truss varoitti jo tuolloin Trussin talouspolitiikan vaaroista.

Niin ikään Penny Mordaunt menestyi hyvin kesän kisassa.

Niemi ja Jokela pitävät kiinnostavana nimenä myös puolustusministeri Ben Wallacea, joka ei lähtenyt kisaan viime kesänä.

– Häntä pidetään jonkinlaisena varmana käsiparina, joka voisi luotsata Britanniaa eteenpäin, Jokela arvioi.

Suosittelemme sinulle