Hyppää sisältöön

Kansainvälisessä yleisurheilussa muhii kova peliliike, joka voi johtaa käsittämättömän ME:n murskaamiseen: “Kukaan ei ole päässyt edes lähelle”

Useita maailmanennätyksiä 400 metrin aidoissa rikkonut Sydney McLaughlin-Levrone, 23, suunnittelee tähtäävänsä jatkossa sileälle ratakierrokselle. SE-nainen Viivi Lehikoinen on huomannut uuden ilmiön.

Sydney McLauglin MM-kisojen pitkässä viestissä.
Sydney McLaughlin-Levrone ankkuroi Yhdysvallat kultaan Oregonin MM-kisojen 4 x 400 metrin viestissä. Jatkossa hän saattaa keskittyä enemmän sileälle 400 metrille. Kuva: Getty Images
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Sydney McLaughlin on tämän hetken yksi kuumimmista yleisurheilunimistä. Nuori ja ylivoimainen 400 metrin aitajuoksija on vienyt viimeisen kahden vuoden aikana lajinsa täysin uudelle tasolle neljällä maailmanennätyksellään.

Oregonin MM-finaalissa hän säväytti tuoreimmalla ME-ajallaan 50,68. Suorituksen arvoa lisäsi se, että hän vuoli aiemmasta maailmanennätyksestään peräti 73 sadasosaa sekä voitti käsittämättömällä puolentoista sekunnin marginaalilla. Hänellä oli entuudestaan myös matkan olympiakulta. Sekin tuli ME-vedolla.

Kyseisellä matkalla kaiken saavuttaneen 23-vuotiaan supertähden tulevaisuus on ollut kuuma puheenaihe MM-kisojen jälkeen. On pohdittu, mikä nykyään sukunimeä McLaughlin-Levrone käyttävää urheilijaa enää motivoi 400 metrin aidoissa.

Valmentajalegenda Bob Kerseen valmentama McLaughlin-Levrone antoi hiljattain mielenkiintoisia kommentteja tulevaisuudestaan.

– En usko, että luovumme 400 metrin aidoista vielä, mutta haluamme ehdottomasti laajentaa 400 metrin aitajuoksusta sileälle ratakierrokselle sekä katsoa, mikä on mahdollista, McLaughlin-Levrone kommentoi NBC Sportille.

Sydney McLaughlin aitoo MM-finaalissa
Sydney McLaughlin aitoi Oregonin MM-kisoissa huikean ME-ajan 50,68. Kuva: Getty Images

37 vuotta vanha maailmanennätys

Kansainvälisen olympiakomitean sivuilla McLaughlin-Levrone puolestaan sanoi, että häntä houkuttaa ajatus 400 metrin aitojen juoksemisesta alle 50 sekuntiin. Ensi kauden suunnitelmat eivät ole kuitenkaan vielä selkeytyneet.

– 400 metrin aitaennätykseni on hyvin lähellä 400 metrin sileän ennätystäni. On ehdottomasti varaa parantaa sitä. Rehellisesti, en osaa kuitenkaan sanoa, miltä tuleva kausi näyttäa.

McLaughlin-Levronen ennätys 400 metrin sileällä on vaatimaton 50,07, mutta se on keväältä 2018, jolloin hän oli vielä yliopistourheilija. Sen jälkeen hän on juossut kyseistä matkaa lähinnä 4x400 metrin viesteissä.

McLaughlinin viime aikojen vauhti viesteissä on kuitenkin antanut viitteitä hurjasta potentiaalista. Hän ankkuroi Yhdysvallat naisten pitkän viestin MM-kultaan kovalla osuusajalla 47,91.

NBC:n mukaan se oli toiseksi nopein aika viesteissä 33 vuoteen. Kyseisen ajanjakson aikana nopeammin on juossut ainoastaan yhdysvaltalaislegenda Allyson Felix.

NBC:n haastattelussa kunnianhimoinen McLaughlin-Levrone valotti 400 metrin unelmaansa. Naisten maailmanennätys on DDR:n Marita Kochin vuonna 1985 juoksema hurja 47,60.

DDR:n urheilijat loistivat 1980-luvun yleisurheilukentillä, mutta menestyksen takaa paljastui laajamittainen dopingkoneisto. Myös Kochia epäiltiin ja on epäilty kielletyistä aineista, mutta hän ei ole kuitenkaan koskaan antanut positiivista dopingnäytettä.

Kochin 37 vuotta vanha ME-aika on vanhin voimassaolevista pikamatkojen maailmanennätyksistä. Lähemmäs Kochin ME-aikaa on päässyt kaikkien aikojen tilaston kolmosena oleva Salwa Eid Naser, joka juoksi kolmen vuoden takaisissa MM-kisoissa 48,14.

Hänkin jäi Kochin ajasta yli puolen sekunnin päähän(!). Bahrainilainen on tällä hetkellä kilpailukiellossa jätettyään neljä dopingtestiä väliin vuosina 2019–2020.

– Maailmanennätys on säilynyt niin kauan, eikä kukaan ole päässyt edes lähelle sitä. Haluammekin ehdottomasti yrittää sitä ja katsoa, mitä voimme tehdä siinä, McLaughlin-Levrone kertoi unelmastaan.

Katso Sydney McLaughlinin tuorein 400 metrin aitojen maailmanennätys videolta.

Tuplaus Pariisissa?

McLaughlin-Levrone ei siis ainakaan toistaiseksi aio hylätä lempilajiaan 400 metrin aitoja. Muun muassa FloTrackin toimittajat ovat kuitenkin spekuloineet sillä, että McLaughlin-Levrone saattaa juosta ensi vuonna Unkarin Budapestissa järjestettävissä MM-kisoissa 400 metrin sileän.

MM-kisoissa molempien matkojen juokseminen on aikataulullisesti haastavaa. Vuotta myöhemmin Pariisissa tuplaaminen on realistisempaa. McLaughlin-Levrone taustajoukkoineen saattaa hyvinkin haluta kokeilla tuplaamista juuri olympialaisissa, jossa valokeila ja markkina-arvo ovat MM-kisoja huomattavasti suurempia.

Aitajuoksuvalmentaja Jussi Ihamäki seuraa McLaughlin-Levronen uran käänteitä innolla. Ihamäen mukaan hänen kannattaa kuitenkin ensin satsata täysin pelkästään 400 metrille, mikäli hänen tavoitteena on 37 vuotta vanhan ME:n rikkominen.

– Jos puhutaan maailmanennätyksen rikkomisesta, pitää keskittyä siihen lajiin, mutta myös arvokisoihin, joissa maailmanennätykset usein tehdään. Ensi vuonna MM-kisoissa on pari tuntia 400 metrin aitojen alkuerien sekä 400 metrin sileän välierän välillä, Ihamäki muistuttaa.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Sydney McLaughlin voitti Oregonissa kaksi MM-kultaa.
Sydney McLaughlin on ollut voittamassa Yhdysvalloille kolmea arvokisakultaa 4x400 metrin viestissä. Kuva: Getty Images
Salwa Eid Naser.
Bahrainin Salwa Eid Naser nousi 400 metrin matkalla vuonna 2019 kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi ajalla 48,14. Maailmanennätys jäi yli puolen sekunnin päähän. Kuva: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press

Kisana erilaiset matkat

Tokion olympialaisissa miesten 400 metrin aitojen maailmanennätyksen 45,94 hurjastellut norjalaishirmu Karsten Warholm yritti kisojen jälkeen rikkoa ratakierroksen ennätyksensä 44,87. Hän jäi siitä kuitenkin 64 sadasosan päähän.

Ihamäki sanoo, että kyseiset matkat ovat hyvin erilaisia juosta.

– Warholm yritti Euroopan ennätystä. Vaikka hän juoksi hurjan ajan 400 metrin aidoissa, ei se aivan yksi yhteen mene. Toisaalta, vaikka on 400 metrin aitajuoksija, suurin osa vedoista tehdään ilman aitoja.

– Kilpaileminen on sitten eri asia. Jos hän (McLaughlin-Levrone) haluaa rikkoa tuon ennätyksen, hänen pitää keskittyä siihen sitten vaikka tämän vuoden ajan. Sitä he varmaan miettivät.

Tiistain MM-finaali oli Warholmille jättipettymys.
Karsten Warholmin 400 metrin aitojen ME on huima 45,94. Sileällä ratakierroksella häneltä ei ole kuitenkaan nähty mitään ilmiömäistä vetoa. Kuva: Andy Astfalck/Getty Images

Myös askelrytmissä on eroja.

– Aitajuoksussa joutuu muokkaamaan askelta hieman pidemmäksi. Esimerkiksi Warholm tekee hirveästi töitä pidentääkseen askelta. Sileällä kisarytmi ei ole niin luontaista, Ihamäki toteaa.

Se, luonnistuuko 400 metrin aitajuoksijalta ratakierros hyvin myös ilman aitoja, on toki yksilökohtaista.

– Kun on kymmenen aitaa, ajatuksen tasolla pystyy koko ajan rytmittämään juoksua. On selkeät välipisteet ja suunnitelma siitä, miten teknisesti menee. Itse koin aikoinaan urheilijana, että on jopa helpompaa suorittaa 400 metrin aidat kuin sileä 400 metrin juoksu, Ihamäki muistelee.

McLaughlin-Levrone ja MM-kisoissa toiseksi sijoittunut Hollannin Femke Bol ovat kuitenkin osoittaneet, että heille 400 metrin juokseminen ei ole aiheuttanut ainakaan tuloksellisesti isoja haasteita.

Kuten todettua, McLaughlin-Levrone on osoittanut potentiaaliaan 4x400 metrin viesteissä. Bol voitti puolestaan kesällä matkan Euroopan mestaruuden sekä oli maailmantilaston kolmonen ajalla 49,44.

– Femke Bol juoksi sileällä hyvin viime kesänä. En näe, että noilla kahdella on niin iso ongelma kuin miesaitureilla, Ihamäki näkee.

Juttu jatkuu kuvan ja audion jälkeen.

Femke Bol kuvassa.
Femke Bol voitti Münchenissä kolme Euroopan mestaruutta. Ratakierroksen maailmantilastossa hän oli kolmas. Kuva: ANP via Getty Images

Riittääkö nopeus uuteen maailmanennätykseen?

Suomen Viivi Lehikoinen juoksi viime kesänä 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen 54,50 ja ylsi EM-kisoissa hienosti kuudenneksi. Hän seuraa mielellään kehitystä, jossa 400 metrin aitojen huiput pystyvät vaihtamaan 400 metrin sileälle.

– Se kertoo, että laji (400 metrin aidat) on mennyt eteenpäin. Niin sen pitääkin olla. Pääosin kaikki 400 metrin aiturit harjoittelevat myös 400 metrin sileälle. Ei siinä ole mitään vaihtamista. Kisoissa vain keskittyy enemmän nelkun sileälle.

400 metrin aitojen harjoittelu ei siis juuri eroa 400 metrin harjoittelusta. Haaste on kisaamisessa. Ihamäki sanoo, että uuden tavoitteen kohdalla McLaughlin-Levronen kannattaisi laatia kisaohjelma 400 metrin ehdoilla.

– Tärkeimmät kovimmat harjoitukset tehtäisiin sileällä. Tehdään vastaavia harjoituksia, mutta aidat jätetään vain pois. Sileän juokseminen olisi omalla tavallaan helpompaa. Mielestäni ero ei ole dramaattinen, mutta fokuksen pitää olla siinä kisaamisessa, Ihamäki kertoo.

Viivi Lehikoinen.
Viivi Lehikoinen on juossut kahdesti 400 metrin aitojen Suomen ennätyksen. Hän kilpailee kuitenkin toisinaan myös aidattomalla matkalla. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Bolin kanssa ulkomailla treenaava Lehikoinen näkee, että 400 metrin aitoihin on tullut urheilijatyyppejä, joilla on potentiaalia myös 400 metrin sileälle.

– Kun 400 metrin aitojen taso on noussut tasaisesti, putkahtaa myös erityislahjakkuuksia 400 metrille.

Mitä 400 metrin maailmanennätys McLaughlin-Levronelta sitten vaatii?

– Ajattelen sen olevan pelkästään siitä kiinni, riittääkö nopeus. Hänen täytyisi ehkä saada nopeuspuolta lisää. Hänen kannattaisi käydä jossain määrin 200 metrin kisoissa, jotta se tukisi sitä nopeutta, Ihamäki sanoo.

Harvemmin 200 metriä juosseen McLaughlinin-Levronen kyseisen matkan ennätys on neljä vuotta sitten juostu 22,39. Bahaman Shaunae Miller-Uibo on ollut jo pitkään ratakierroksen ykkösnimi. Vertailun vuoksi hänen 200 metrin ennätyksensä on 21,74. Ero on siis paperilla melkoinen.

– Kun puhutaan 400 metrin huipuista, pitää olla vain riittävän nopea, jotta pystyy juoksemaan riittävän lujaa. Jos haluaa juosta 400 metriä kovaa, 200 metriäkin pitää kulkea lujaa, Ihamäki lisää.

Ihamäki haluaa kuitenkin muistuttaa, että kyse on poikkeusyksilöstä. McLaughlin-Levrone on pystynyt aidoissa kerta toisensa jälkeen huimiin suorituksiin.

– Haluan korostaa sitä, että hän on kuitenkin kova yksilö. Vaikka hän tekisi aitapuoli edellä, voisi olla mahdollista tehdä kovaa tulosta sileälläkin.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle