Hyppää sisältöön

Suomen koronatilanne on taas yhtä synkkä kuin alkuvuodesta, paljastaa THL:n tuore raportti

Jätevesiseurannan mukaan koronavirusta on runsaasti kaikkialla. Tulevat viikot näyttävät, ylittyvätkö alkuvuoden lukemat.

Ihmisä kadulla kulkemassa.
Koronaviruksen määrä on THL:n jätevesiseurannan mukaan kasvussa. Kuva Helsingin keskustasta keväällä 2022, jolloin lukemat olivat suurin piirtein yhtä suuria kuin nyt. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Esa Koivuranta

Koronaviruksen määrä jätevesissä on vahvassa nousussa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemästä koronaviruksen jätevesiseurannasta.

Seurannan tuoreimmat tulokset (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu tänään perjantaina.

Johtava asiantuntija Tarja Pitkänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että Suomessa ollaan nyt koronan omikronmuunnoksen aallonharjalla.

Omikronaika alkoi Suomessa kuluvan vuoden alkupuolella, hän toteaa. Elokuussa luvuissa tapahtui notkahdus, mutta nyt trendi on jälleen noususuuntainen.

– Nyt ollaan samoissa huippulukemissa kuin alkutalvesta. Tulevat viikot näyttävät, mennäänkö jäteveden koronamäärissä alkuvuoden huipun yli, Pitkänen sanoo.

Koronaviruksen jätevesiseuranta on terveydenhuollon testausaktiivisuudesta riippumaton mittari. Nouseva trendi tarkoittaa, että seurantapaikkakunnalla on enemmän koronatartuntoja kuin aiemmin.

Koronaa kaikkialla, erityisen rivakkaa kasvu on Espoossa

THL tekee koronan jätevesiseurantaa eri paikkakunnilla ympäri maata (siirryt toiseen palveluun).

Pitkäsen mukaan koronavirusta esiintyy runsaasti nyt kaikkien seurantapaikkakuntien jätevesissä. Merkityksellisiä eroja kaupunkien välillä ei ole.

– Varsin korkeissa lukumäärissä ollaan tällä hetkellä kaikilla seurantapaikkakunnilla.

Pyydettäessä Pitkänen analysoi paikkakuntien eroja sen verran, että aivan viimeisimpien tulosten mukaan nousuvauhti on erityisen rivakkaa esimerkiksi Espoossa.

– Sen lisäksi muillakin paikkakunnilla, kuten Kuopiossa, on varsin paljon uusia tartuntoja jätevesiseurantatulosten perusteella.

Hän sanoo kaikkien jätevesistä löytyvien koronavirusten olevan omikronin alalinjoja.

– Tällä hetkellä kaikilla jäteveden seurantapaikkakunnilla valtaviruksena on omikronin alalinja BA5. Muutamilla paikkakunnilla näkyy omikronin aiempia alalinjoja, esimerkiksi Joensuussa BA2. Omikronin alalinjaa BA4 on näkyvissä esimerkiksi Turussa ja Tampereella.

Eilen torstaina kerrottiin, että Maailman terveysjärjestön WHO:n raportin mukaan tautitilanne on Euroopassa uudessa nousussa.

WHO ja Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC ovat muistuttaneet, ettei koronapandemia ole vielä ohi, vaikka tilanne on viime syksyyn verrattuna parempi.

Ylen kirjeenvaihtajat päivittävät videolla koronatilanteen Saksassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Kiinassa.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 22. lokakuuta kello 23:een asti.

Enemmän aiheesta:

Lue tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Katso grafiikoista oman kuntasi koronatilanne ja rokotuskattavuus

Suosittelemme sinulle