Hyppää sisältöön

Analyysi: Julkisuuteen pyrkinyt someräppäri Milan Jaff saa huomiota rikoksillaan, mutta sillä on seurauksensa

Rikollisten nimien julkaisemista harkitaan mediassa tarkasti. Lähtökohtana on, että kaikki oleellinen kerrotaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alettiin maanantaina 10. lokakuuta 2022 käsitellä helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin ammuskelua. Kuvassa helsinkiläisjengin johtohahmona pidetty Milan Jaff, joka on aiemmin tuomittu kymmeneksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.
Kuvassa helsinkiläisjengin johtohahmona pidetty Milan Jaff Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 10. lokakuuta 2022. Kuva: Katri Kirsi / Yle
Katri KirsiRikostoimittaja

Gangsta rapin ympärille muodostuneista katujengeistä alettiin puhua Suomessa noin vuosi sitten. Aluksi poliisi tiedotti (siirryt toiseen palveluun) asiasta varovaisesti.

Jengien nimiä tai kaupunginosia ei tuotu julkisuuteen. Poliisi ei halunnut lisätä jengiläisten mainetta, koska se voi pahimmillaan ruokkia ilmiötä.

Jengiläiset voivat saada suosiota sosiaalisen median videoilleen julkisuuden myötä. Tämä puolestaan voi kannustaa tekemään lisää laittomuuksia ja niistä kertovia videoita.

Ensimmäisissä katujengejä koskeneissa uutisissa mediassa ei mainittu ryhmien tai niihin liitettyjen henkilöiden nimiä, vaikka julkisuuteen monin tempauksin pyrkinyt jengijohtaja olikin jo toimittajien tiedossa.

Median tehtävänä kertoa kaikki oleellinen

Lopulta nimen julkaisun kynnys ylittyi. Helsinkiläisen katujengin johtohahmona pidetty Milan Jaff ponnahti valtakunnan uutisiin helmikuussa 2022, kun poliisi kertoi laajasta katujengien väkivaltaisuuksiin liittyvästä esitutkinnasta.

Tuolloin Yle ja moni muu media kertoivat ensimmäisen kerran Jaffin nimen.

Perusteena oli se, että Jaffia voitiin pitää seuraajamääriensä perusteella sosiaalisen median vaikuttajana ja hän oli epäiltynä useista vakavista rikoksista.

Miehen katsottiin alentaneen yksityisyyden suojansa julkaisemalla huomiohakuisia videoita nettiin.

Otsikoita katujengiytymisestä. Taustalla poliisiauto.
Otsikoita katujengiytymisestä. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Mediassa tasapainoillaan jatkuvasti rikollisten nimien ja kuvien julkaisemiseen liittyvien kysymysten kanssa. Jokainen tapaus harkitaan Ylellä tarkasti. Median toimintaa ohjaavat journalistin ohjeet (siirryt toiseen palveluun).

Julkisuuden henkilöiden tai vallankäyttäjien nimet voidaan julkaista jo ennen tuomiota, koska heidän yksityisyydensuojansa on alentunut.

Vakavista rikoksista tuomittujen nimet kerrotaan usein viimeistään lainvoimaisen tuomion yhteydessä. Nimen julkaisun lähtökohtana on se, että median tehtävänä on kertoa kaikki olennainen yleisölleen.

Toisaalta joissain tapauksissa tuomitun nimeä ei vakavienkaan rikosten kohdalla tuoda esiin. Perusteena voi olla esimerkiksi uhrien suojeleminen tai tuomitun syyntakeettomuus.

Makaaberi kiinnostaa ihmisiä

Jaffin nimi on keikkunut otsikoissa toistuvasti, koska oikeusprosessit seurataan mediassa loppuun saakka. Jaff on epäiltynä useista eri puolilla Suomea tehdyistä rikoksista.

Tällä hetkellä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään ammuskelua Vantaan Leinelässä elokuussa 2021. Jaffia ja kuutta muuta miestä syytetään murhan yrityksistä. He kiistävät syytteet.

Vantaan Leinelässä ammuskeltiin 5.–6. elokuuta 2021. Yle Helsingin rikostoimittaja Katri Kirsi kertoo videossa, millaisia syitä ammuskelun taustalla epäillään olleen.

Oikeudenkäynnin alussa kuvat itsevarmana hymyilevästä Jaffista levisivät mediassa. Mies oli pukeutunut musiikkivideostaan tuttuun ruskeaan velourasuun.

Tämän voi nähdä imagon rakentamisena. Gangsta rapissa on pitkät perinteet sille, että rikostuomiot tuovat vain lisää uskottavuutta räppärille.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alettiin maanantaina 10. lokakuuta 2022 käsitellä helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin ammuskelua. Kuvassa helsinkiläisjengin johtohahmona pidetty Milan Jaff, joka on aiemmin tuomittu kymmeneksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.
Milan Jaff (oik.) ja asianajaja Matti Penttinen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina 10. lokakuuta 2022. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Joskus rikollinen onnistuu hyötymään julkisuudesta. Esimerkiksi laajan huumausainerikoksiin liittyvän Katiska-vyyhdin keulakuvasta Niko Ranta-ahosta tehtiin jopa tv-sarja.

Rikollisten elämänkerrat ja true crime myyvät hyvin.

– Ihmisen perusluonteelle on ominaista, että kaikki makaaberi kiinnostaa. Arjen esimerkki ovat auto-onnettomuudet, joita ihmiset jäävät katsomaan, toteaa True crimea -tutkiva Pauliina Tuomi.

Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa keskusteltiin rikollisten julkisuudesta Katiska-vyyhtiin liittyen 22. elokuuta 2020.

Kaikkia ei päästetä koskaan ääneen

Toisaalta oikeudessa syytetyillä on oikeus saada oma näkemyksensä tapahtumista esiin. Ennen lainvoimaista tuomiota heitä ei ole vielä osoitettu syyllisiksi.

Jos ihmisen nimi julkaistaan jo rikostutkinnan tai oikeuskäsittelyn ollessa kesken, sitä suuremmalla syyllä on annettava myös hänen puolustukselleen palstatilaa.

Median vastuulla on harkinta siitä, kuka päästetään jutuissa ääneen ja millä tyylillä. Liikutaan moraalisesti arveluttavalla alueella, jos rikollinen pääsee mediassa edistämään omaa agendaansa tai levittämään valheita ilman kritiikkiä.

Esimerkiksi Norjassa oikeudessa on päätetty (siirryt toiseen palveluun), että 77 ihmistä tappanutta terroristi Anders Breivik pidetään eristettynä eikä häntä päästetä levittämään näkemyksiään.

Syynä on tekojen käsittämättömän julmuuden lisäksi hänen äärioikeistolainen ideologiansa.

Julkkisrikolliset voivat vaikuttaa nuoriin

Poliisi ja nuorisotyöntekijät ovat tuoneet esiin huoltaan siitä, että jotkut nuoret ihailevat rikollista elämäntapaa. Julkisuudessa vailla katumusta paistattelevat rikolliset voivat saada laittomuudet näyttämään houkuttelevilta.

Rikollisten esittäminen loistokkaina tai rikollisen elämän normalisointi antaa väärän kuvan siitä, mihin rikollinen elämä voi todellisuudessa johtaa: vuosiksi vankilaan, pelkoon ja väkivaltaan.

Helsinkiläinen katujengi todettiin Helsingin käräjäoikeudessa toukokuussa järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Jaff sai useista rikoksista kymmenen vuoden vankeustuomion, joka ei ole vielä lainvoimainen.

Julkisuuden vuoksi hänet tunnetaan kaduilla ja vankilan käytävillä. Monien kanssa riitaa lietsonut mies kertoi oikeudessa pelkäävänsä henkensä edestä muurien sisällä.

Siitä on hohdokkuus kaukana.

Jutun kirjoittaja on Yle Helsingin rikostoimittaja, joka seurannut tiiviisti pääkaupunkiseudun katujengitilannetta. Analyysin taustaksi on käyty keskustelu provokatiivista mediaa ja yhteiskunnan viihteellistymistä tutkivan tutkijatohtori Pauliina Tuomen kanssa.

Enemmän aiheesta:

Someräppäri Milan Jaffin ja kuuden muun käräjöinti jatkui – syytetyt hakkasivat tauolla seiniä ja karjuivat, paikalla runsaasti poliiseja

Välituomio: Someräppäri Milan Jaff on syyllinen 13-vuotiaaseen ja täysi-ikäiseen uhriin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin

Someräppäri Milan Jaff äänessä katujengikäräjillä: ”Pelkään vankilassa, että minut tapetaan” – sellin seinäkirjoitukset uusina todisteina

Katujengin johtohahmoina pidetyille räppäreille kovat tuomiot: Milan Jaffille kymmenen vuotta vankeutta, Cavallinille yhdeksän

Suosittelemme sinulle