Hyppää sisältöön

Verta vaatteissa ja kengänjälkiä uhrin asunnossa eivät riittäneet todisteeksi – käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteen Mikkelin vanhussurmasta

Etelä-Savon käräjäoikeuden mielestä todisteet eivät riittäneet osoittamaan, että juhlatilassa riehumisen jälkeen mies olisi surmannut naapuritalossa asuneen vanhuksen.

Käräjäoikeuden nuija lakikirjan päällä Etelä-Savon käräjäoikeuden salissa.
Veriset vaatteet eivät käräjäoikeuden mielestä todista surmaa, vaan ainoastaan sen, että epäilty on ollut surmansa saaneen naisen asunnossa. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Sanna Savela

Etelä-Savon käräjäoikeus on hylännyt 21-vuotiaan miehen murhasyytteen vanhuksen surmasta, joka tapahtui Mikkelissä viime tapaninpäivän yönä.

Miehen epäiltiin tunkeutuneen ennestään täysin tuntemattoman 85-vuotiaan vanhuksen asuntoon ja pahoinpidelleen pienikokoisen naisen kuoliaaksi. Ennen surmaa hän hajotti irtainta vanhuksen asunnon naapurissa, Mikonkadulla sijaitsevassa juhlatilassa.

Usea tekninen todiste osoitti miehen olleen surmatun vanhuksen asunnossa. Miehen vaatteista löydettiin uhrille kuulunutta verta, hänen kengänjälkiään löydettiin surmapaikalta ja kämmenen jälki ikkunan ulkopuolelta. Asunnon sisältä sormenjälkiä ei löytynyt, vaikka uhria oli pahoinpidelty teräaseilla ja paikkoja oli pengottu ja sotkettu.

Mies myös tunnisti itsensä valvontakamerakuvasta, jossa hän on poistumassa uhrin kotitalon pääovesta. Tallenteelta näkyy, että ulos astunut henkilö heittää esineitä kadulle. Kerrostalon asukas kertoi poliisille löytäneensä tapaninpäivän aamuna paikalta kaksi veistä.

Oikeuden mukaan syyllisyydestä jäi kuitenkin varteenotettava epäilys, jonka vuoksi murhasyyte hylättiin. Näyttö siitä, että epäilty on ollut asunnossa, ei käräjäoikeuden mielestä todista henkirikosta.

Syyttäjä esitti murhalle toissijaisina rangaistusvaatimuksina törkeää pahoinpitelyä ja törkeää kuolemantuottamusta, mutta niistäkään ei annettu tuomiota.

Myös henkirikoksen ajankohta jäi epäselväksi. Surmattu nainen nähtiin viimeisen kerran elossa joulupäivänä ja sukulaiset löysivät hänet kotonaan kuolleena neljä päivää myöhemmin.

Puolustuksen mukaan mies ei muista olleensa rikospaikalla, ja siksi hän epäili tulleensa juhlissa huumatuksi. Hänellä ei ole päihdetaustaa tai rikoshistoriaa.

Mies tuomittiin kuitenkin vahingonteosta. Hän särki alkoholinhuuruisen illan päätteeksi juhlatilassa muun muassa astioita, kattokruunun, ikkunan ja kodinkoneita.

Mies ehti olla yhdeksän kuukautta vangittuna, joten oikeus katsoi rangaistuksen täysin suoritetuksi. Hänet pidätettiin samana päivänä, kun uhri löydettiin. Pari päivää myöhemmin hänet vangittiin.

Suosittelemme sinulle