Hyppää sisältöön

Avi selvittää: Miksi Rauman kaupunki ei puuttunut koirien törkeään kaltoinkohteluun?

Raumalaisesta asunnosta löydettiin elokuun lopulla useita kuolleita sekä huonokuntoisia koiria. Kiinteistön asukasta epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Koira katsoo palvovasti kameran ohi.
Kuvituskuvan koira ei liity tapaukseen. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Antti Laakso

Aluehallintovirasto selvittää, onko Rauman kaupunki täyttänyt velvoitteensa liittyen kesällä paljastuneeseen, epäiltyyn törkeään eläinsuojelurikokseen.

Raumalaisesta asunnosta löydettiin elokuun lopulla useita kuolleita sekä huonokuntoisia koiria. Kiinteistön asukasta epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Kanteluita aluehallintovirastolle

Useat henkilöt ja eläinsuojeluyhdistys ovat tehneet tapaukseen liittyen kanteluita aluehallintovirastolle. Kantelijat katsovat, että Rauman kaupungin eläinlääkärit eivät ole hoitaneet virkavelvoitteitaan, kun nämä eivät ole pystyneet puuttumaan eläintenpidon ongelmiin.

Aluehallintovirasto on pyytänyt Rauman kaupunkia selvittämään, onko asiassa toimittu lain mukaisesti. Kaupungille oli toimitettu tietoja eläintenpidon ongelmista jo hyvän aikaa ennen poliisin puuttumista asiaan.

Virkamies: Virhearvioita muttei rikkomuksia

Toimialajohtaja Satu Helin on sitä mieltä, että asian vakavuus arvioitiin keväällä ja kesällä väärin. Silti Helin katsoo, että valvontaeläinlääkäri ja ympäristöterveydenhuollon johtaja ovat toimineet asianmukaisesti ja noudattaneet virkavelvollisuuttaan.

– Keväällä ja kesällä 2022 viranhaltijoilla ei ollut tietoa tai aavistusta siitä, miten vakavasti koirien omistaja laiminlöi koiriensa hoitoa, Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunnalle laaditussa vastausehdotuksessa todetaan.

Virkamiehet korostavat, että koiria pidettiin kotirauhan suojaamalla alueella, jonne ei niin vain voi mennä. Koirien omistaja oli siirtänyt jo sovittuja tarkastuskäyntejä ”pätevästä syystä”.

– Käsiteltävässä tapauksessa viranhaltijat eivät keväällä tai alkukesästä kulloinkin käytettävissä olevin tiedoin ole nähneet riittävää perustetta asukkaan tahdon vastaiselle tarkastukselle.

Lopulta poliisi puuttui asiaan ja otti koirien kaltoinkohtelusta epäillyn henkilön kiinni.

Suosittelemme sinulle