Hyppää sisältöön

Räiskyvä liitto vai alppihiihtoa mullistava menestystarina? Pahimmat kilpakumppanit loivat yllättävän liiton – ”Piristävää”, uskoo Kalle Palander

Toistensa pahimmat kilpakumppanit Marcel Hirscher ja Henrik Kristoffersen ovat lyöneet hynttyyt yhteen alkavalla miesten alppikaudella. Kestääkö liitto vai alkaako heti räiskyä?

Henrik Kristoffersen (vas.) joutui toteamaan liian usein Marcel Hirscherin (kesk.) paremmakseen. Nyt pahimmat kilpakumppanit ovat lyöneet hynttyyt yhteen. Kuva: Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Miesten alppikauden yksi mielenkiintoisimmista puheenaiheista on entisen alppitähden, Itävallan Marcel Hirscherin paluu alppirinteille – suksivalmistajana.

Hirscher hallitsi vuosikaudet niin pujottelu- kuin suurpujottelurinteitäkin ja oli hurjat kahdeksan kertaa peräkkäin kokonaiscupin ykkönen. Kisarinteet Hirscher, 33, jätti kolmisen vuotta sitten ja on siitä lähtien valmistellut omaa suksimerkkiään.

Harvoin mikään merkki pääsee näin nopeasti maailmancupin ympyröihin kuin mitä Hirscherin VanDeer on nyt onnistunut tekemään. Mutta mielenkiintoarvo nousi potenssiin siinä vaiheessa syksyllä, kun viime kauden pujottelucupin voittaja, Norjan Henrik Kristoffersen jätti hyvästit monivuotiselle suksikumppanilleen ja siirtyi VanDeerin leiriin.

Kristoffersen, 28, ja Hirscher olivat kovimmat kilpakumppanit itävaltalaisen vielä laskiessa.

Norjalaistähti kiroilikin monta vuotta syntyneensä väärään aikaan, sillä voittoja janoavan Kristoffersenin oli kerta toisensa jälkeen tyytyminen kilpailuissa kakkossijaan Hirscherin voittaessa. Nyt tämä kovastikin vuosien saatossa yhteen ottanut kaksikko tekee siis yhteistyötä.

– On erittäin piristävää, että jälleen on tullut uusi suksimerkki hämmentämään vanhoja isoja suksifirmoja. Hienoa siinä on se, että he ovat saaneet heti maailman kärkilaskijan talliinsa. On mielenkiintoista nähdä, saavatko he heti tehtyä tulosta, koska Kristoffersen on yksi maailman parhaista laskijoista, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander toteaa.

– Mitäs sitten, jos homma ei pelitäkään. Kristoffersen on ollut kovin ärhäkkä kritisoimaan välineitään, jos lasku ei kulje, Palander jatkaa.

VanDeerin mukaantulo markkinoille ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Itävallan hiihtoliitto on joutunut laittamaan monta kovan luokan työpaikkaa avoimeksi, kun liiton kehitys- ja innovaatiojohtaja Toni Giger hyppäsi Hirscherin kelkkaan.

Gigerin lähdettyä myös Itävallan suksihuoltajaguruksi tituleerattu Edi Unterberger seurasi perässä. Luonnollisesti myös Marcelin isä Ferdinand on mukana poikansa kanssa uuden suksen kehittelyssä. Kaksikko oli vahvasti kehittelemässä Hirscherin suksia jo Atomicilla.

Marcel Hirscher oli isänsä Ferdinandin kanssa vahvasti mukana suksen kehittelyssä jo Hirscherin uran aikana. Kuva: Sean M. Haffey/Getty Images

VanDeerin taustalta löytyy myös energiajuomayhtiö, jolla on suuri rooli alppihiihdon sponsoroinnissa. Yhteistyön pelätäänkin muuttavan alppimaailmaa. Etenkin, kun monet laskijat ovat jo keränneet ympärilleen omia valmennustiimejään – niin huiput kuin laskijat, jotka ovat jääneet maajoukkueiden ulkopuolelle.

Muun muassa Kristoffersenilla on ollut jo monta vuotta oma valmennustiiminsä, jonka palkkakustannuksista osittain kyseinen energiajuomayhtiö vastaa.

– Yhteistyökuvio on mullistava alppihiihtobisnekselle. Alppipiireissä on ehditty jo pohtia, johtaako kehitys jossain vaiheessa ammattipyöräilyn kaltaiseen tiimiajatteluun. Menettävätkö maajoukkueet siis rooliaan tulevaisuudessa, Palander pohtii.

Palander kaipaa tähtien paluuta pujotteluun

Viime kausi oli etenkin miesten pujottelussa vaihteleva. Ulosajoja nähtiin suuressa määrin ja voittajat vaihtuivat kisasta toiseen, eikä yksikään laskija päässyt pisteille joka kisassa. Palander ei kuitenkaan haluaisi nähdä toista samanlaista kautta pujottelussa.

– Haluaisin että pujottelu palaisi siihen, mitä se aikanaan oli. Toivoisin, että löytyisi joku, joka pystyisi dominoimaan, kuten vaikka Alberto Tomba aikanaan, Hirscher tai Ted Ligety suurpujottelun puolella, Palander linjaa.

Suurpujottelun olympiakultaa voittaneella Marco Odermattilla on iso työ puolustaa viime kauden menestystään maailmancupissa. Kuva: Alex Pantling/Getty Images

Ligetyn kaltaista dominointia suurpujottelussa viime kaudella nähtiinkin jo, kun Sveitsin Marco Odermatt oli jokaisessa kisassa palkintokorokkeella. Odermatt voitti suurpujottelucupin 267:n pisteen erolla seuraavaan, Kristofferseniin.

Odermatt voitti viisi kisaa kahdeksasta, oli kahdesti toinen ja kerran kolmas. Lisäksi hän voitti suurpujottelun olympiakullan. Koska Odermatt oli vahva myös vauhtilajeissa, pääsi hän nostamaan kauden päätteeksi myös kokonaiscupin voittajan isoa kristallipalloa.

– Mielenkiintoista nähdä, pystyykö Odermatt jatkamaan tällä kaudella yhtä vahvana. En usko, että pystyy enää samalla tavalla dominoimaan. Sosiaalisesta mediastakin on voinut nähdä, että hänellä on ollut kovaa pyöritystä kesän aikana. Kuinka paljon se on vaikuttanut kesäharjoitteluun, Palander pohtii.

Suomalaisedustus vähäistä

Suomalaisittain maailmancupin edustus on pitkälti Samu Torstin varassa. 31-vuotiaalla Torstilla käynnistyy neljästoista kausi maailmancupissa, mutta kauden avauskisa Söldenissä häneltä jää vielä väliin perheenlisäyksen takia.

Suomella on ollut edustusta mukana vuodesta 1994 lähtien, joten ensimmäistä kertaa 28:aan vuoteen kauden avauskilpailu lasketaan ilman suomalaismiestä.

Samu Torstilta jää avauskisa väliin, mutta tarkoituksena on nähdä suomalaista maailmancupissa. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

– Pidän huolestuttavana, ettei Samulle löytynyt korvaajaa. Salomo Sirviö on kuulemma ollut kovassa kunnossa, mutta häntä ei Söldeniin valittu. Häntä ei haluttu laittaa kokemattomana laskijana niin kovaan paikkaan kuin Sölden. Itse olisin halunnut nähdä suomalaisen starttiviivalla myös nyt, Palander harmittelee.

Vauhtilaskijaksi haluava Elian Lehto on liittynyt Sveitsin Eurooppa-cup -joukkueen mukaan harjoittelemaan.

Viime kaudella Oskari Sulkakoski kiersi paljon pujottelun maailmancupia, mutta todennäköisesti tällä kaudella ei pujottelussa suomalaisväriä nähdä.

Söldenin suurpujottelun ensimmäinen kierros Yle Areenassa ja TV2:ssa sunnuntaina kello 11 alkaen. Toinen kierros Yle Areenassa kello 14 ja TV2:ssa kello 17.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle