Hyppää sisältöön

Pääministeriksi nousevalla Rishi Sunakilla on lähes mahdoton tehtävä – hänen pitäisi pelastaa Britannian talous ja konservatiivipuolue

Rishi Sunakista on tulossa Britannian ensimmäinen intialaistaustainen pääministeri.

toimittaja haastattelee Sunakia kun hän kävelee
Rishi Sunak on nousemassa Britannian pääministeriksi ja konservatiivien johtajaksi. Kuva: Daniel Leal / AFP
Simo Ortamo

Britannian pääministeriksi ja konservatiivipuolueen johtajaksi nousee entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Hän on ainoa ehdokas, joka sai taakseen vaadittavan määrän puolueensa kansanedustajia.

Tulevalla pääministerillä on erittäin vaikea tehtävä. Hänen pitäisi vakauttaa Britannian talous, estää brittejä jäätymästä koteihinsa ensi talvena ja pelastaa konservatiivipuolue murskatappiolta seuraavissa parlamenttivaaleissa.

Nämä viisi asiaa kertovat, millaisen pääministerin Britannia saa.

1. Entinen valtionvarainministeri yrittää pelastaa talouden

Rishi Sunak oli Britannian valtionvarainministeri kahden vaikean pandemiavuoden ajan aina viime kesään asti. Nyt hänen pitäisi pelastaa talous inflaatiolta ja edellisen pääministerin Liz Trussin töppäyksiltä.

Sijoittajat pelästyivät Trussin lupaamia laajoja veronalennuksia, joiden rahoittamiselle ei ollut uskottavaa suunnitelmaa. Punnan arvo syöksyi, korot nousivat ja eläkeyhtiöitä uhkasi konkurssi.

– Sunakin tärkeimpänä tehtävänä on rauhoitella markkinoita ja viestiä, että hänen julkisen talouden suunnitelmansa on kestävällä pohjalla, sanoo akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

Miettisen mukaan Sunakin talousajattelua ei tunneta kovin tarkasti. Peruslinjaltaan hän on Trussin tapaan konservatiivinen eli kannattaa sääntelyn vähentämistä ja verojen laskemista.

Sunak näyttää kuitenkin entisenä valtiovarainministerinä ymmärtävän, ettei veroleikkausten aika ole nyt.

Entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak esitteli talouspoliittisia periaatteitaan heinäkuussa 2022 lähtiessään edellisen kerran mukaan Britannian konservatiivien puheenjohtajakilpaan.

2. Ensimmäinen intialaistaustainen pääministeri

Rishi Sunakista on tulossa Britannian ensimmäinen ei-valkoinen pääministeri.

Sunakin intialaiset vanhemmat muuttivat Britanniaan Itä-Afrikasta. Hän itse syntyi vuonna 1980 Southamptonissa Britanniassa.

Sunak on itse sanonut, että maahanmuuttajataustalla on hänelle merkitystä.

– Olin temppelissä viikonloppuisin, koska olen hindu. Mutta olin myös [Southamptonin jalkapallokerho] Saintsin pelissä lauantaisin. Molempia voi tehdä, Sunak kertoi yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2019.

Taustastaan huolimatta Sunak on kannattanut Britannian EU-eroa muun muassa siksi, että sen myötä Britannia voisi hallita tiukemmin maahanmuuttoa.

Timo Miettisen mukaan etninen ja uskonnollinen tausta ovat osaltaan painaneet Sunakin suosiota konservatiivipuolueessa. Hän jäi syyskuussa toiseksi, kun jäsenet saivat äänestää puheenjohtajasta.

– Puolue nojaa tietynlaiseen käsitykseen siitä, millainen Britannian kulttuurinen ja uskonnollinen profiili on. Tätä kysymystä ei voi täysin sivuuttaa, kun tarkastellaan Sunakin suosiota, Miettinen sanoo.

Joitain kannattajia voi karkottaa myös elitismi. Sunak on opiskellut Oxfordin ja Standfordin yliopistoissa ja työskenteli Goldman Sachs -pankissa ja investointirahastoissa ennen poliittista uraansa.

Rishi sunak ja hänen vaimonsa Akshata Murthy poseeraavat punaisella matolla juhlapuvuissa
Rishi Sunak ja Akshata Murty avioituivat vuonna 2009. Parilla on kaksi tytärtä. Kuva: Vickie Flores / EPA

3. Isoin skandaali liittyy miljonäärivaimon veroihin

Keväällä kävi ilmi, että Sunakin vaimo Akshata Murty ei maksanut juuri lainkaan tuloveroja Britanniaan, koska ei oman ilmoituksensa mukaan asunut maassa. Puoliso toimi samaan aikaan valtiovarainministerinä.

Kyse oli suurista summista, koska Sunakin ja Murtyn perhe on Britannian rikkaimpien joukossa vähintään 700 miljoonan punnan eli noin 800 miljoonan euron omaisuudellaan.

Akshata Murtyn isä on intialainen miljardööri ja IT-alalla toimivan jättiyhtiö Infosysin perustaja N. R. Narayana Murthy.

Skandaalin seurauksena Akshata Murty kertoi siirtäneensä verokirjansa Britanniaan.

Sunak on saanut myös sakot koronasääntöjen rikkomisesta, koska hän oli silloisen pääministeri Boris Johnsonin tapaan osallistunut kokoontumisiin pääministerin virka-asunnossa.

Boris Johnson ja Rishi Sunak kyltissä jossa lukee guilty eli syyllinen ja partygate
Sekä Boris Johnson että Rishi Sunak saivat sakkoja koronasääntöjen rikkomisesta. Kuva: Andy Rain / EPA

4. Tuki Ukrainalle ja Suomen Nato-jäsenyydelle pysyy

Britannia on ollut yksi Ukrainan vankimmista tukijoista sodassa Venäjää vastaan. Samoin Britannia on tukenut vahvasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Linjan odotetaan pysyvän myös Sunakin pääministerikaudella, sillä sitä tukevat kaikki tärkeimmät puolueet.

– Britanniassa nämä kysymykset ovat sellaisia, joista on laaja parlamentaarinen konsensus, akatemiatutkija Timo Miettinen sanoo.

5. Tehtävänä pelastaa konservatiivipuolue

Sunak saa johdettavakseen konservatiivipuolueen, joka on erittäin epäsuosittu.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, konservatiivipuolue romahtaisi pikkupuolueeksi. Electoral Calculus -sivusto (siirryt toiseen palveluun) laskee mielipidemittausten perusteella, että konservatiivit saisivat 650 edustajan parlamenttiin vain 48 edustajaa.

– Konservatiivipuolueessa on messiaaninen tunnelma. Siellä odotetaan pelastajaa puolueelle, Timo Miettinen sanoo.

Sunakin tehtävää vaikeuttaa se, että talouskriisin lisäksi Britanniaa uhkaa energiakriisi. Lämmön ja sähkön hinnat uhkaavat nousta korkealle, ja britit odottavat tukea valtiolta.

Vasta tulevat kuukaudet ja vuodet näyttävät, miten Sunak onnistuu tässä vaikeassa tehtävässä. Uudet vaalit on pidettävä viimeistään tammikuussa 2025.

Boris Johnson tukka pystyssä. Taustalla Rishi Sunak.
Boris Johnson nosti Rishi Sunakin valtionvarainministeriksi vuoden 2020 alussa. Kuva: Andy Rain / EPA

Suosittelemme sinulle