Suomen riistakeskus on myöntänyt 178 kannanhoidollista ilveksen poikkeuslupaa joulukuussa alkavalle metsästyskaudelle. Lupamäärä on merkittävästi edellisvuotta pienempi.
Riistakeskus myönsi poikkeuslupia ilveksen metsästykseen hakemusalueille, joilla arvion perusteella kanta oli tiheä ja ilveksen kannankehitys kasvaa tai on vakaa.
Poikkeuslupia ei myönnetty Kainuun, Lapin, Rannikko-Pohjanmaan eikä Pohjanmaan riistakeskusalueille, joilla ilvesten määrä arvion mukaan väheni tai ilveksen kannan tiheys oli muuta maata merkittävästi pienempi.
Riistakeskuksesta kerrotaan, että poikkeuslupaharkintaa ohjasivat ilveksen ja suden kannanhoidollisesta metsästyksestä tulleet oikeusratkaisut. Riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen kertoo, että tilanne on erilainen kuin muina vuosina. Aiemmin näin moni alue ei ole jäänyt ilman ilvesten poikkeuslupia.
– Oikeusratkaisut ovat ylipäätään tiukentaneet linjaa, Härkönen viittaa aiempiin päätöksiin.
Lupahakemusten käsittelyssä arvioitiin hakemusalueittain ilveskannan kokoa ja verotuksen tasoa Luonnonvarakeskuksen (Luken) tuottaman pentueaineiston perusteella.
Poikkeuslupakynnys ei ylittynyt, jos alueelta oli kirjautunut Luken tuottamaan pentuekarttaan yksi tai ei lainkaan pentue-elinpiirejä. Kielteisiä päätöksiä tehtiin tämän johdoista merkittävästi aiempia vuosia enemmän.
Luke arvioi, että Suomessa elää ennen metsästyskauden alkua 2 150–2 405 yli vuoden ikäistä ilvestä. Arvion mukaan ilveskanta kasvoi hienoisesti edelliseen arvioon verrattuna. Viimeisimmän arvion mukaan Suomessa oli yli 400 Ilvespentuetta. Kannanhoidollisen metsästyksen saalis oli viime kaudella 306 ilvestä.
Härkönen kertoo, että hakemuksia oli jonkun verran vähemmän kuin aiempina vuosina.
– Oletettavaa on, että näitäkin päätöksiä luetaan tarkkaan. Voi, olla että näistäkin joitakin valituksia tulee, Härkönen viittaa aiempiin petokiistoihin.
Mahdollisista pettymyksistä huolimatta Härkönen kannustaa tekemään havaintoja, jotta ilveksen kanta-arvio olisi mahdollisimman tarkka.
Lue lisää aiheesta:
Aiheesta voi keskustella tiistaihin 25. lokakuuta kello 23:een asti.