Hyppää sisältöön

Komponenttipula varjostaa Valoviikkoja, myös valojen toimivuudessa ollut taas häikkää – koko Hämeenkatu saa valonsa vuoden loppuun mennessä

Tampereen perinteiset Valoviikot avataan perjantaina. Valotapahtuman kestoa on tänä vuonna lyhennetty energian säästämiseksi.

Tampereen valoviikkojen lediverhojen toimivuutta on jo testattu ilta-aikaan. Kuva: Sanni isomäki / Yle
Pasi Punkari

Maailmanlaajuinen komponenttipula iski tänä vuonna myös Tampereen Valoviikkoihin. Kun Hämeenkadulle asennetut lediverhot perjantaina sytytetään, jää noin viidennes kadusta vielä ilman valoja.

Loput saadaan syttymään, kun tavaraa saadaan.

– Myöhästyminen johtui materiaalitoimituksista. Ei saatu tavaraa siinä tahdissa kuin oli suunniteltu, kertoo hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonas Tampereen kaupungilta. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Loput lediverhot asennetaan paikoilleen loppuvuoden aikana.

Lediverhot ovat aiheuttaneet kaupungilla harmaita hiuksia myös vikojen takia. Kaikki lediverhot jouduttiin tarkastamaan systemaattisesti vian löytymiseksi. Valot piti käytännössä rakentaa uudelleen ennen asentamista.

– Suunnitteluun käytettiin varsin paljon aikaa. Siellä petti semmoinen osa, jonka ei olisi pitänyt pettää. Nyt ne on kesän aikana korjattu ja asennettu uudelleen, Markus Joonas sanoo.

Ongelmia oli jo viime vuoden Valoviikoilla. Hämeenkadun ylle oli tuolloin tarkoitus asentaa yhteensä 36 valoverhoa. Niistä 11 saatiin syttymään avajaisissa, mutta niissäkin todettiin pian vikaa eikä uusia saatu tilalle.

Energiansäästö näkyy myös valoviikoilla

Hehkulamppujen aikaan Hämeenkadulla loisti 22 500 värillistä ja kirkasta lamppua. Keskimäärin yhden hehkulampun keskiteho oli 17 wattia. Ledivaloihin siirtymisen jälkeen sähkönkulutus pieneni merkittävästi. Uudet valoverhot ovat pienitehoisia ja säädettäviä.

Perusmuodossaan Hämeenkadun valaisemiseen talviajaksi kuluu sähköä noin kahden ja puolen omakotitalon vuotuisen sähkönkulutuksen verran.

Kuvassa Tampereen Valoviikkojen Tanssivat vedet -esitys Tammerkoskessa viime vuodelta. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Tänä vuonna Valoviikkojen kestoa lyhennetään noin viidenneksellä, joten valot sammuvat jo loppiaisena 8. tammikuuta. Tämä pienentää sähkönkulutuksen noin yhden ja puolen omakotitalon vuotuiseksi sähkönkulutukseksi.

– Vaikutusalueeltaan, kestoltaan ja määrältään puhutaan minun mielestä kuitenkin varsin pienestä kulutuksesta, Markus Joonas sanoo.

Lisää: Valoviikot lyhenevät, katuvalot sammuvat aikaisemmin ja osa uimahallien saunoista pysyy kylmänä – näin Tampere säästää sähköä tulevana talvena

Valaistus piristää ja elävöittää kaupunkia

Kun ihmiset kyntävät adventtisohjoa ja päivän pituus on viiden tunnin luokkaa, halutaan Tampereella tarjota keskustassa hieman eloa ja väriä.

Toteutus vain pitää tehdä hillitysti ja tyylikkäästi.

– Koetetaan käyttää valoa arjen piristykseen silloin kun ihmisiä keskustassa liikkuu. Totta kai sillä voitaisiin säästää, että tätä ei toteutettaisi, mutta minun mielestä se olisi sama kuin jättäisi ruoasta mausteet pois, Markus Joonas sanoo.

Hän näkee valon mahdollisuutena myös nostaa kaupunkia esille.

Tammerkosken rannat on valaistu pimeän aikaan. Arkistokuva. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Joonas muistuttaa, kuinka aiemmin toteutettu Tammerkosken rantamaiseman valaistus korostaa nyt historiallista miljöötä ja tuo veden liikkeen esille. Valolla on paljon mahdollisuuksia.

Valoviikot syttyvät 28. lokakuuta lähtien joka päivä (siirryt toiseen palveluun) hämärän laskeutuessa ja sammuvat arkipäivisin noin kello 23 sekä viikonloppuisin noin kello 05.

Voit keskustella jutusta tiistaihin 25. lokakuuta kello 23:een saakka.

Enemmän aiheesta:

Tampereen ratikkakiskojen ylle syttyvät uudet valoverhot – seurasimme valojen testausta aamun pimeydessä

Suosittelemme sinulle