Hyppää sisältöön

Nuoret kokevat hymyemojin passiivis-aggressiivisena – testaa, käytätkö emojeja kuten zoomeri vai millenniaali

Työelämässä laaditaan ohjeita emojien käytöstä, koska monitulkintaiset symbolit ymmärretään helposti väärin.

Samu Mäenpää kokee hikoillen virnistävän emojin hämmentävänä. Video: Olli Perttula
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Samu Mäenpää, 20, ei pidä hikoillen virnistävästä emojista.

– Monet viestit vaikuttaisivat paljon asiallisemmilta ilman tuota emojia, mutta silti sitä tungetaan joka paikkaan. Tulkitsen sen hyvin kiusallisena, enkä oikein tiedä miten siihen pitäisi reagoida.

Jos Mäenpää vastaanottaisi kyseisen emojin kollegalta vaikkapa pyynnön tai vitsin yhteydessä, hän ei olisi varma, mihin tai kehen emojin vaivaantuneella naurulla viitataan.

Mäenpään mukaan sukupolvien väliset erot näkyvät emojien käytössä. Hän sanoo, että vanhemmat polvet käyttävät paljon perinteisiä emojeja, kuten pikkuhymyä, peukkua tai kakkaemojia.

– Minun ystäväni käyttäisivät pikkuhymyä tai peukkuemojia sarkastisesti, ja kukaan ei käyttäisi kakkaemojia. Siitä tulee mieleen Facebook-mammat.

Ihmiset tulkitsevat emojit eri tavoin, ja niiden käyttö voi aiheuttaa väärinkäsityksiä työyhteisön sisällä.

Tyypillisesti keski-ikäiset ymmärtävät emojit kirjaimellisesti: peukku merkitsee hyväksyntää ja pikkuhymy tyytyväisyyttä. Nuoremmat somettajat saattavat päin vastoin kokea molemmat emojit passiivis-aggressiivisena, kertoo amerikkalaistutkimus.

Yle kysyi viime viikolla lukijoilta emojien käytöstä työelämässä, ja sai lähes 70 vastausta. Monet kertoivat emojienkäytön johtaneen väärinymmärryksiin työyhteisöissä. Siteeraamme jutussa muutamaa tapausta vastaajien luvalla.

Menin kihloihin mieheni kanssa, itsekin olen mies. Erään läheisen kollegan reaktio Facebook-uutiseen oli ‘haha’[-emoji]. Pahastuin. Myöhemmin työpaikalla kuukauden mittaisen vihanpidon jälkeen ilmeni, että hän luuli nauru-emojin tarkoittavan iloa, jota hän tunsi puolestani.”

Juha, 60

Käytin huulia supistavaa hymiötä ennen aika paljon. Yksi työkaveri lopulta valaisi minua hölmöä, ettei se tarkoita huoletonta viheltelyä, vaan pusua. Enää en käytä sitä töissä.

Emilia, 29

Hymiöiden käyttö on aina plussaa. On mukavampi lopettaa viesti niillä kuin päättää se pisteeseen. Välillä naurattaa, kun joku vanhempi työntekijä laittaa juurikin sellaisen passiivis-aggressiivinen tekohymyn, mutta uskon, että he tarkoittavat sillä hyvää.

Riikka, 27

Mies istuu keittiönpöydän ääressä ja katsoo tietokoneen ruudussa.
Samu Mäenpää sanoo, että useat emojit ovat monitulkintaisia. Esimerkiksi yliampuvat hymyt tai itkevät kasvot voi lukea muuten kuin kirjaimellisesti. Kuva: Olli Perttula

Emojeista ohjeistetaan työpaikoilla

Kaisa Järventie, 35, työskentelee pankkialalla Tukholmassa. Järventie ei vielä pari vuotta sitten käyttänyt lainkaan emojeja työviesteissä, mutta nyt hän on pomonsa toiveesta alkanut niitä viljellä.

– Ilmeisesti viestejä oli aiemmin tahtomattani tulkittu töykeänä, koska niissä ei ollut emojeja.

Järventie aloitti pikkuhymiöllä ja omaksui myöhemmin myös peukalon. Hän on kuullut, että parikymppiset kollegat saattavat pitää näitä emojeja kiusallisena, mutta hän uskoo, että nuoret silti ymmärtävät hänen viestiensä olevan hyväntahtoisia.

– En voi tietää kaikkia merkityksiä, kun en ole kaksikymppinen.

Järventien työnantaja on laatinut ohjeet emojien käytöstä. Asiakkaiden kanssa pitäydytään hyvin perinteisissä ja neutraaleissa emojeissa, kuten kukkasissa, aurinkolaseissa ja hymyissä.

Kakkaemoji ja itkuemoji ovat kategorisesti kiellettyjä, ja sydäntä ei saa käyttää Saksan markkinoilla.

Kokeile pelissä, käytätkö emojeja kuten zoomeri vai millenniaali

Alla olevassa pelissä voit kokeilla, kuulutko emojien käyttösi perusteella ennemmin zoomereiden vai millenniaalien sukupolveen.

Zoomerilla tarkoitetaan noin vuosina 1995–2010 syntynyttä diginatiivia sukupolvea, joka on kasvanut mobiili-internetin ja älylaitteiden ympäröimään todellisuuteen.

Millenniaalit edustavat zoomereita edeltävää sukupolvea, jonka lapsuudessa internet oli käytössä, mutta ei kulkenut vielä mukana taskussa.

Testin lähteenä on käytetty internetsanakirjaa Dictionary.com.

Voit keskustella aiheesta 25.10. klo 23 asti.

Suosittelemme