Hyppää sisältöön

Safarioppaat ja hiihtokeskustyöntekijät jäivät ilman työehtosopimusta – sopimukseton tila alkaa marraskuun alussa

Palvelualojen ammattiliitto PAM tavoitteli mielestään kohtuullista palkkaratkaisua. Työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa näki palkkatoiveet ylisuurina.

Laskettelijoita hissin edustalla Levillä kauden ensimmäisenä rinnepäivänä 2022.
Hiihtokeskusalan työehtosopimus koskettaa muun muassa rinnetyöntekijöitä, lipunmyynti- ja välinevuokraamotyöntekijöitä sekä hiihdonopettajia. Kuvassa laskettelijoita Levillä kauden ensimmäisenä rinnepäivänä 2022. Kuva: Pekka Viinikka / Yle
Mia Sivula

Hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualan työntekijöiden palkkaneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina.

Työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa neuvottelivat viime viikolla tiivisti, mutta eivät löytäneet yhteisymmärrystä palkkojen korotustasosta.

PAMin sopimusasiantuntija Sirpa Moilanen harmittelee työnantajien haluttomuutta maksaa ehdotettua palkankorotusta.

– PAMin tavoitteena oli saavuttaa neuvotteluissa palkkaratkaisu, jonka avulla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima ja alan vetovoima. Mielestäni se on varsin kohtuullinen tavoite, hän kertoo tiedotteessa.

Työnantajia edustavan MaRan työmarkkinajohtaja Olli Varmo puolestaan sanoo, että kunta-alan ylisuuret palkkojen korotukset ovat sotkeneet yksityisten alojen työehtosopimusneuvottelut ja saattaneet työntekijäliitot vaikeaan asemaan.

– Lähes kaikki hiihtokeskus- ja ohjelmapalveluyritykset ovat yrittäjien tai yrittäjäperheiden omistamia. Niillä ei ole käytössään veronmaksajien rahoja toisin kuin kunnilla. On täysin mahdoton yhtälö, että kovassa kansainvälisessä kilpailussa olevat hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualat pystyisivät maksamaan lähellekään samansuuruisia korotuksia kuin kunta-ala, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa MaRan tiedotteessa.

Koska sopimusta ei löytynyt, hiihtokeskus- ja ohjelmapalveluala on sopimuksettomassa tilassa marraskuun alusta alkaen. Sopimuksettoman tilan aikana sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä siihen asti, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu.

Neuvotteluosapuolet aloittavat työehtosopimuksia koskevat uudet neuvottelut marraskuussa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle