Hyppää sisältöön

Turussa tarvittiin ryntäytysrahaa, jotta kadut saadaan valmiiksi kauppatorin bussiliikennettä varten

Noin 140 000 euroa myönnettiin, jotta voidaan työskennellä lähes yötä päivää. Varsinkin Aurakadulla työt jatkuvat bussien seassakin.

Viimeistelytyöt Turun kauppatorin ympäristössä ovat loppusuoralla.
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun kaupunkiliikenne Fölin bussit palaavat uusitun kauppatorin laidalle suunnitellusti ensi maanantaina. Tosin työtä Aura- ja Eerikinkaduilla on edelleen paljon. Aikataulussa pysymiseksi tarvittiin noin 140 000 euroa niin sanottuja ryntäytysrahoja.

Turun kauppatorin työmaa Eerikinkadulla.
Turun Eerikinkadulla riittää kuhinaa. Se saa viimeistelyasfaltin keskiviikkona. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Työtä tehdään lähes yötä päivää varsinkin Aurakadulla. Projektijohtaja Janne Laine myöntää, että työtä on vielä paljon. Aamuryhmä aloitta aamukuudelta ja työskentelee iltaseitsemään. Siitä aloittaa iltaryhmä, joka työskentelee aamun pikku tunneille.

– Eerikinkadulle tuodaan keskiviikkona viimeistelyasfalttia. Aurakadulla on vielä enemmän keskeneräisyyttä. Siellä on jo viikonloppuna tehty pitkiä päiviä. Ensi viikonloppuna työskennellään varmaan yötä päivää, jotta katu saadaan niin valmiiksi, että bussit voivat ajaa siitä, kertoo Laine.

Bussipysäkkiä ei heti alkuvaiheessa tule Laineen mukaan Kultatalon eteen, vaan se on aluksi ylempänä mäessä.

Syy töiden viivästykseen Aurakadulla on se, että alue on ollut torin kohdalla yhdystunnelin rakennustyömaan käytössä. Alueen pelastustiereitit on jouduttu järjestämään poikkeuksellisella tavalla eikä katutöitä ole voitu tehdä etupainoisesti alueella. Yhdystunnelin täyttötyöt ovat valmistumassa vasta viikkoa ennen joukkoliikenteen siirtymistä.

Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa Turun kauppatorin kulmalla.
Suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa uskoo, että bussien käyttäjät voivat kulkea torilla turvallisesti työmaaliikenteen seassakin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Föli on tyytyväinen bussien paluuseen

Turun joukkoliikenne Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa on tyytyväinen, että bussit pääsevät palaamaan torin laitaan neljän vuoden tauon jälkeen. Hän pitää aluetta turvallisena.

– Kyllä torilla varmasti joutuu tarkemmin katsomaan, mihin kulkee. Toisaalta olemme olleet rakennustöiden keskellä neljä vuotta. Kauppatorilla on paljon myös valmista, joten siellä pystyy turvallisesti kulkemaan, kertoo Jorasmaa.

Fölin työntekijöitä on opastamassa pysäkkien löytämisessä ensi viikon alussa. Uudet bussipysäkkien paikat voi katsoa Fölin nettisivulta.

Suosittelemme sinulle