Hyppää sisältöön

Ria Ölingistä tuli Ruotsin jalkapallomestari kesken kurpitsan kaivertamisen – ”Vähän outo tapa voittaa mestaruus”

Suomen maajoukkueen keskikenttäpelaaja Ria Öling varmisti toisen peräkkäisen Ruotsin mestaruutensa FC Rosengårdissa. Torstaina ruotsalaisjoukkue kohtaa Mestarien liigan lohkovaiheessa FC Barcelonan.

Ria Öling pelaa jalkapalloa
Ria Öling voitti toisen peräkkäisen Ruotsin mestaruuden. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press
Emma Hyyppä,
Timo Uusitalo

Ria Ölingin edustama Rosengård varmisti maanantai-iltana Ruotsin Damallsvenskanin jalkapallomestaruuden kaksi kierrosta ennen sarjan loppua. Mestaruus oli seuralle toinen perättäinen ja kaikkiaan 13:s.

Mestaruus sai sinetin, kun Rosengårdin ainoa uhkaaja Linköpings FC jäi 2–2-tasapeliin Kalmaria vastaan maanantaina.

– Tosi hyvät tunnelmat, Tämä on ollut meille tavoite tällä kaudella. Vähän outo tapa voittaa mestaruus. Kiva toki voittaa mahdollisimman aikaisin, maajoukkueessakin pelaava Öling kertoo.

Rosengårdissa ajateltiin, että Linköping olisi voittanut, ja he olisivat päässeet ratkaisemaan itse mestaruuden seuraavassa pelissä.

– Ei mitään hirveitä juhlia ole, koska en ajatellut, että voitetaan jo. Tänään katsottiin parin joukkuekaverini kanssa peliä ja kaiverrettiin kurpitsoja. Vietettiin vain aikaa yhdessä, Öling kertoo.

28-vuotiaalla Ölingillä on mestaruudet Suomen, Tanskan ja Ruotsin sarjoista. Hän kuului jo viime kaudella FC Rosengårdin mestarijoukkueeseen. Tällä kaudella Ruotsin kärkiseura on saavuttanut myös cup-mestaruuden ja paikan Mestarien liigan lohkovaiheessa.

– Emme ole välttämättä pelanneet aina niin hyvää futista, mutta olemme pystyneet silti voittamaan pelejä. Se on ollut minusta suurin vahvuutemme, Öling sanoo.

Uusi haaste laitapakkina

Naisten maajoukkueessa 64 maaottelua pelannut ja yhdeksän maalia viimeistellyt Öling on joutunut pelaamaan tällä kaudella uudella pelipaikalla, laitapuolustajan tontilla. Vaasalainen on palkittu hyvistä peliesityksistään paikalla aloituskokoonpanossa kauden jokaisessa Damallsvenskanin ottelussa.

– On kyllä ollut hyvä kausi ja olen saanut paljon vastuuta. Olen joutunut uudelle pelipaikalle. Alkukaudesta meillä oli loukkaantumisia, joten pelasin laitapakkina. Siellä olen viihtynyt senkin jälkeen. Valmentaja on ainakin tykännyt ja itsekin silloin, kun on saanut paljon hyökätä. Silloin, kun on joutunut paljon puolustamaan, olen haikaillut keskikentälle, Öling sanoo ja jatkaa:

– Toisaalta puolustajia vaihdetaan pois harvemmin kuin keskikenttäpelaajia, joten olen saanut pelata paljon.

Rosengårdin kovat pelit jatkuvat, joten mestaruusjuhlien aika ei ole vielä. Se pelaa torstaina kotikentällään Malmössä Mestarien liigan lohkovaiheen ottelun suurseura FC Barcelonaa vastaan. Ottelu on loppuunmyyty.

– Se on sellainen peli, jota haluaa päästä pelaamaan, loppuunmyydyllä stadionilla yhtä maailman parhaista joukkueista vastaan. Pääsee oikeasti testaamaan tasonsa, Öling sanoo.

Öling kertoo odottavansa jo innolla vierasottelua Barcelonan massiivisella kotistadionilla Camp Noulla 21. joulukuuta. Maaliskuussa stadionilla tehtiin naisten jalkapallon yleisöennätys, kun Barcelonan ja Real Madridin välistä Mestarien liigan ottelua seurasi yli 91 000 katsojaa.

Rosengård Barcelonan vastustajana tuskin saa jalkeille aivan ennätysyleisöä, mutta muutamankin kymmenen tuhannen katsojan edessä pelaaminen on suomalaisjalkapalloilijoille harvinaista herkkua.

– Pelaaminen Camp Noulla on kyllä unelma. Olen paiskinut kovasti töitä koko elämäni ja päässyt tähän pisteeseen, Öling kertoo.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle