Hyppää sisältöön

Bellingcatin raportti: Yli 30 pelisuunnittelijaa, insinööriä ja ohjelmoijaa valmisteli iskuja Ukrainan infrastruktuuria vastaan Venäjältä käsin

Tuore raportti antaa viitteitä siitä, että Venäjän iskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan 10. lokakuuta eivät välttämättä olleet kosto Kertšinsalmen sillan räjähdyksestä.

Venäjän lokakuussa tekemien iskujen seurauksena on tuhoutunut ainakin kolmannes Ukrainan kriittisestä infrastruktuurista. Etelä-Ukrainassa Mykolajivin kaupungin vesihuolto on poikki.
Elsa Osipova

Useita insinöörejä, ohjelmistoalan asiantuntijoita ja jopa pelisuunnittelijoita on osallistunut Ukrainan siviili- ja energiainfrastruktuuria vastaan tehtyihin iskuihin.

Tutkivien toimittajien ryhmä Bellingcat (siirryt toiseen palveluun) yhdessä saksalaislehti Der Spiegelin ja tutkivaa journalismia tekevän The Insider -julkaisun kanssa on paljastanut henkilöt, joiden epäillään olleen vastuussa Venäjän lokakuussa tekemien ohjusiskujen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Raportista selviää, että iskujen takana oli komentoketju, jota johdettiin puolustusministeriön pääkonttorista Moskovasta ja laivaston esikunnasta Pietarista.

Komentoketjuun kuului ainakin 30 ihmistä

Bellingcat selvitti, että komentoketjun huipulla operaation toteutumista johti kenraalimajuri Robert Baranov. Hänen alaisuudessaan työskenteli ainakin 30 ihmistä.

Bellingcatin tietojen mukaan everstiluutnantti Igor Begnyuk vastasi iskujen suunnittelusta ja koordinoinnista. Puhelindatatietojen perusteella toimittajat päättelivät, että Begnyuk antoi käskyjä 10. lokakuuta tapahtuneiden iskujen toteuttamiseksi.

Ihmiset ovat kerääntyneet pommin kraaterin ympärille Kiovan asuinalueella.
Venäjä teki 10.lokakuuta kymmeniä iskuja Ukrainan länsi- ja eteläosiin. Iskuja tehtiin myös pääkaupunki Kiovaan. Kuva: Dimitar Dilkoff / AFP

Begnyukin alaisuudessa työskenteli kolme ryhmää. Kukin ryhmä koostui noin kymmenestä henkilöstä.

Tutkijat kertovat raportin mukaan, että ryhmien jäsenten vastuulla oli Kalibr, R-500 ja KH-101 -risteilyohjusten lentoreittien ohjelmointi niin, että ne osuisivat sotilasjohdon määrittelemiin kohteisiin.

Varsinaiset ohjukset ammuttiin Venäjän laivaston tukikohdista, lentotukikohdista ja laveteilta, joiden sijainti ei ole tiedossa.

Begnyukin alaisuudessaan työskenteli lukuisia IT-alan asiantuntijoita. Osalla oli armeijakokemusta, mutta osa nuoremmista työntekijöistä oli rekrytoitu siviilipuolelta.

Tutkijat selvittivät, että jotkut ryhmän jäsenistä työskentelivät Venäjän asevoimien komentokeskuksessa Syyrian Damaskoksessa vuosina 2016–2021.

Bellingcatin mukaan henkilöiden epäillään osallistuneen Venäjän Syyriassa tekemien ilmaiskujen suunnitteluun ja toteutukseen.

Iskut suunniteltiin ennen Kertšinsalmen sillan räjähdystä

Toimittajaryhmä on tutkinut muiden muassa venäläisryhmien jäsenten puhelintietoja ja päätellyt, että he osallistuivat 10. lokakuuta tehtyjen massiivisten iskujen suunnitteluun ja toteutukseen Moskovasta ja Pietarista käsin.

Selvisi, että puhelinliikenne ryhmien jäsenten välillä sekä komentajien ja alaisten välillä lisääntyi merkittävästi 2.-9. lokakuuta välisenä aikana, eli juuri ennen iskuja.

Raportin laatijoiden mukaan puhelindatan perusteella näyttää siltä, että iskut suunniteltiin ja valmisteltiin päiviä ennen Kertšinsalmen sillalla tapahtunutta räjähdystä.

Krimiä ja Venäjää yhdistävällä sillalla sattui 8. lokakuuta räjähdys, josta Venäjä on syyttänyt Ukrainan tiedustelupalvelu SBU:ta.

Ukraina ei ole myöntänyt tehneensä iskua.

Maanantaina 10. lokakuuta Venäjä ampui yli 80 ohjusta eri puolille Ukrainaa. Suurimmat iskut kohdistuivat pääkaupunki Kiovaan, mutta sen lisäksi räjähdyksiä havaittiin ainakin Dniprossa, Harkovassa, Lvivissä, Hmelnytskyissa, Žytomyrissa ja Kropyvnytskyissa.

Iskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä ja ainakin 60 loukkaantui.

Lisäksi tuhannet jäivät ilman sähköä, kun 11 tärkeää infrastruktuurikohdetta kahdeksalla alueella eri puolilla maata kärsi tuhoja Venäjän iskuissa.

Asiantuntijat ovat pitäneet todennäköisenä, että Venäjän tekemät ohjusiskut olisivat olleet kosto Kertšinsalmen sillan räjähdyksestä.

Lue lisää:

Suosittelemme sinulle