Hyppää sisältöön

Laura Lahtinen, 19, palasi rahakkaasta ammattilaisliigasta lukion oppitunneille – uintikin alkoi kulkea paremmin kuin koskaan

Perhosuinnissa Suomen ennätyksiä rikkova Laura Lahtinen on jo kokenut urallaan useita vastoinkäymisiä. Nyt arkeensa tasapainon löytänyt Lahtinen tavoittelee finaalipaikkoja joulukuisissa MM-kisoissa Australiassa.

Laura Lahtinen ui perhosta.
Terveysongelmista kärsinyt Laura Lahtinen muutti harjoitusrytmiään, keskittyi perhosuinnin tekniikkaan ja iloitsee nyt huipputuloksista. Kuva: AFP / Lehtikuva
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen uintimaajoukkue elää parhaillaan tärkeitä harjoitusviikkoja valmistautuessaan joulukuun puolivälissä Australian Melbournessa kilpailtaviin lyhyen radan MM-kisoihin.

Ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan vain 16-vuotiaana kilpaillut Laura Lahtinen on nyt kolme vuotta myöhemmin yksi maajoukkueen konkareista.

Helsinkiläistä Simmistä edustava Lahtinen, 19, yllätti itsensäkin uimalla viikonloppuna Berliinin maailmancupissa 100 ja 200 metrin perhosuinnissa uudet lyhyen radan Suomen ennätykset.

– Tuntui, että sain kisasuorituksessa omaa osaamistani oikeasti esille. Tuli teknisesti onnistuneita suorituksia, mikä johti siihen, että ajatkin olivat tosi hyviä, Lahtinen iloitsee.

Uran parhaat uinnit kesken kovan harjoitusjakson antavat uskoa siihen, että parempaakin voisi olla luvassa.

– Se antaa tosi paljon itsevarmuutta ja motivaatiota treenata MM-kisoihin. Voi ääneen sanoa, että tavoitteena on finaali ja voin uskoa siihen, että se on mahdollista, Lahtinen kertoo.

Laura Lahtinen uimakisoissa Berliinissä.
Lahtinen ui Berliinin maailmancupissa ennätyksensä 100 ja 200 metrin perhosuinnissa ja otti molemmilla matkoilla palkintosijat. Kuva: Getty Images

Lahtinen joutui jättämään viime lauantain kilpailut väliin ruokamyrkytyksen takia, eikä ollut varma, pääseekö hän asettumaan sunnuntaina telineisiin lainkaan. Energiatasot palasivat kuitenkin nopeasti ennalleen ja Lahtinen paranteli Suomen ennätystä. Kokemus oli opettavainen.

– Ei tuosta valmistautumisesta voi mallia ottaa, mutta sen se opetti, että osaan ehkä lukea omaa kroppaa paremmin ja levätä. Parempi kuitenkin, ettei tule kipeäksi, vaan vain lepää. Jos olisin lauantaina kisannut, ei ehkä olisi tullut niin hyvää suoritusta sunnuntaina.

Vaikeudet opettivat

Lahtinen rikkoi läpimurtokaudellaan 2019 useita Suomen ennätyksiä. Sitä seurasi pari vaikeampaa, terveysongelmien varjostamaa vuotta. Reilu vuosi sitten Lahtisella diagnosoitiin endometrioosi, joka aiheuttaa esimerkiksi kuukautiskipuja.

Tämän syksyn tuloksetkin kertovat, että suurimmat terveysongelmat on jo selätetty. Yhteen mystiseen vaivaan Lahtinen kuitenkin hakee yhä vastauksia. Nuoren uimarin kiusana ovat jo usean vuoden ajan olleet reisilihasten krampit.

– Reisiäni tutkitaan, koska krampit ovat pahentuneet. Minulta otettiin reidestä lihaskoepala, ja nyt selvitetään, miksi kreatiinikinaasi nousee kropassani yli viitearvon.

Lahtinen kertoo, että lääkärit ovat jo pystyneet poissulkemaan kaikkein vakavimmat mahdolliset kramppien aiheuttajat pois. Kysymysmerkkejä on silti yhä ilmassa.

– Itse voin vain huolehtia nesteytyksestä ja säännöllisestä syömisestä. Jos kramppeja tulee, pitää keskeyttää niillä lihaksilla tekeminen siihen hetkeen. Olen oppinut toimimaan tuon kanssa, Lahtinen sanoo.

19-vuotiaaksi urheilijaksi Lahtinen on kokenut jo paljon. On asioita, joita hän on oppinut kantapään kautta matkan varrella.

– Haluaisin sanoa 16-vuotiaalle itselleni sen, että uskoo itseensä ja omaan tuntemukseensa, muistaa pitää omasta mielipiteestä kiinni ja luottaa, että tulosta tulee. Seuraavien vuosien aikana tulen tekemään tosi paljon työtä tulosten eteen, ja kun vain maltan levätä, kyllä tulostakin tulee, Lahtinen sanoo.

Paluu lukion penkille toi rytmiä

Mäkelänrinteen urheilulukion abiturientti myöntää, ettei koulunkäynnin ja huippu-urheilun yhdistäminen ole aina ollut helppoa.

Viime vuonna opintojen mahduttaminen arkeen oli erityisen vaikeaa, kun Lahtinen kilpaili uinnin ammattilaisliiga ISL:ssä. Lahtinen tajusi, että poissaolojen takia kärsivät sekä opinnot että urheilu.

ISL:n kausi 2022 peruttiin kokonaan Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan takia. Liigan perustaneen ja sitä rahoittaneen venäläisukrainalaisen miljardöörin, Konstantin Grigorishinin, rahavirrat menivät kiinni Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Opin paremmin, kun osallistun oppitunneille, mutta viime vuosina on jäänyt tosi paljon kotiin tekemistä. Se on vienyt aikaa pois uinnista ja palautumisesta. Nyt olen saanut rytmiä paremmaksi. Arvosanatkin ovat parantuneet, Lahtinen kertoo.

Laura Lahtinen keskustelee valmentajansa kanssa
Laura Lahtinen sukkuloi Mäkelänrinteen uintikeskuksen ja lukion väliä useita kertoja päivässä. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Lahtinen tekee päivän toisen harjoituksensa nyt hieman myöhemmin iltapäivällä, jotta pääsee oppitunneille. Uudessa rytmityksessä ovat auttaneet opinto-ohjaaja, kaksoisuravalmentaja ja uimarin muu valmennustiimi.

Lahtinen paitsi muutti harjoitusrytmiään, myös laittoi paukkunsa kehittääkseen perhosuinnin tekniikkaansa. Muutos kuormitti sekä kehoa että mieltä.

Kova työ kannatti, sillä nyt uinti kulkee paremmin kuin aikoihin. Syksyn kova harjoitusleiri Malagassa nosti tuloskuntoa entisestään. Seuraava leiri onkin jo joulukuun alussa Australiassa, jossa Lahtinen aikoo viimeistellä MM-kisakuntonsa erityisellä huolellisuudella.

– Minulle on ollut tyypillistä, että olen vetänyt kropan sen verran tukkoon, että en ole saanut huippukuntoa esiin. Jos treenaan liian kovaa, en välttämättä saa kroppaa herkistymään. Nyt yritän keskittyä siihen, että vedän kovaa, mutta annan kropan myös levätä, Lahtinen suunnittelee.

Aikaero Melbourneen on kahdeksan tuntia, minkä vuoksi reissuun lähdetään hyvissä ajoin.

– Olisihan se kiva, jos MM-kisat olisivat vähän lähempänä, mutta toisaalta tosi siistiä päästä Australiaan, koska en ole ikinä käynyt siellä.

Lue myös:

Suosittelemme