Hyppää sisältöön

Sankarikoira Ginin sinnikkään haukun ansiosta muistisairas mies pääsi turvaan – vanhuksen tytär: ”Koira pelasti isän”

Muistisairaat katoavat yleensä vain vähäksi aikaa. Lappilaiskoiran pelastama mies ehti olla kadoksissa muutaman tunnin, mutta pakkasen ja vähäisen vaatetuksen vuoksi hän oli jo kylmissään.

Pointteri Gin sai Kennelliitolta sankarikoiran arvonimen. Omistaja Antti Valta auttoi koiran löytämän miehen pois pakkasesta.
Sari Pöyhönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viime vuoden marraskuussa emäntä päästi 3,5-vuotiaan pointterin Ginin ja perheen toisen koiran käymään pihalla aamuyöllä Keminmaassa. Pakkasta oli noin kahdeksan astetta.

Ulkona koirat alkoivat haukkua epätavallisen kovaa. Toinen koirista tuli takaisin sisälle, mutta Gin jatkoi sinnikkäästi haukkumista.

– Haukkuminen oli niin kovaa, että tajusin, että siellä on jokin hätänä, Ginin omistaja Antti Valta kertoo.

Hän meni ulos katsomaan, mistä on kyse.

– Tien vieressä oli kyyryssä vanha mies kevyissä vaatteissa, kylmissään ja kohmettuneena. Aloin jututtaa häntä, ja hän sanoi, että on kylmä.

Valta päätteli juteltuaan miehen kanssa, että kyse saattoi olla muistisairaasta henkilöstä, ja soitti hätäkeskukseen. Poliisi olikin etsinyt miestä koko yön, koska hänet oli ilmoitettu kadonneeksi.

”Koira isän pelasti”

Vuosittain kadonneeksi ilmoitetaan tuhansia vanhuksia. Kaikkiaan katoamisilmoituksia tehdään Suomessa vuoden aikana noin 20 000 kappaletta.

Enemmistö katoamisista jää lyhytaikaisiksi ja niistä selvitään säikähdyksellä, kuten Gininkin löytämän iäkkään miehen tapauksessa viime marraskuussa.

– Koira isän pelasti. Hän ehti olla kadoksissa ehkä muutaman tunnin, sanoo löydetyn 86-vuotiaan miehen tytär Päivi Hjelt.

Hjeltin isällä on muistisairaus. Katoamisen aikaan isä asui itsenäisesti senioritalossa. Hän oli lähtenyt yöllä ulos pakkaseen, ja ovihälytys oli mennyt kotihoidolle.

– Isä on hyväjalkainen ja hyvässä kunnossa. Hän kerkesi mennä, ennen kuin kotihoito ehti paikalle, tytär kertoo.

Mies ehti kävellä noin kilometrin päähän ja kylmettyä, kunnes Gin-koira ja sen omistaja lopulta löysivät hänet.

Mies ja koira.
Gin on erinomainen koko perheen koira, omistaja Antti Valta sanoo. Se osaa lohduttaa ja saattaa tunnistaa ihmisestä, jos on vaikka migreenikohtaus tulossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ginin omistaja on ylpeä koirastaan, jonka kanssa hän käy aktiivisesti lintumetsällä. Ihmisen pelastaminen vetää Antti Vallan mukaan vertoja mille tahansa saavutukselle.

– Meille on sanottu, että jos koira pelastaa ihmishengen, niin se on enemmän kuin sata riekkoa repussa.

Pakkasesta pelastetun miehen tytär kertoo, että lääkärintarkastuksen jälkeen isä vietti noin kuukauden vuodeosastolla, kunnes hän sai paikan ympärivuorokautisessa hoivakodissa.

Korona-aika toi läheiset lähemmäs ja vähensi katoamisilmoituksia

Poliisi ja muut viranomaiset etsivät useita ihmisiä päivittäin etenkin kesällä ja marjastusaikaan. Talvellakin ilmoituksia tulee viikoittain ja jopa päivittäin, mutta talvella etsittävien määrä on pienempi, Lapin poliisista kerrotaan.

Korona-aika vähensi katoamistapauksia, vanhempi konstaapeli Risto Mertala kertoo.

– Todennäköisesti syynä oli, että omaisia oli lähempänä ja he pystyivät seuraamaan paremmin mahdollisia katoamistapauksia. Tänä vuonna vaikuttaa siltä, että palaamme normaaliin.

Vuonna 2021 koko Suomessa ilmoitettiin kadonneeksi tai karanneeksi yli 18 600 henkilöä, kun ennen koronaa vuonna 2019 kadonneiksi ilmoitettiin yli 22 500 henkilöä.

Mertala arvioi, että kotihoidon lisäännyttyä vanhukset katoavat yleensä kodeistaan. Palvelutalojen asumisyksiköissä ovet ovat lukossa ja asukkaat voivat hälyttää apua rannekkeella.

Esimerkiksi Rovaniemellä on käytössä järjestelmä, joka hälyttää, kun asukas poistuu ulko-ovesta, Rovaniemen asumispalveluiden palveluesimies Anne Mattila kertoo.

– Ovet ovat lukossa, mutta joskus avuliaat omaiset tai muut yksikössä käyvät henkilöt päästävät asukkaan ulos tietämättään ja ymmärtämättä, että kyseinen henkilö onkin hoitokodin asukas.

Muistisairaalle voi laittaa nimikoinnin vaatteeseen

Risto Mertalan mukaan katoamistapaukset selviävät nopeammin, jos esimerkiksi maastoon lähteneet ovat varautuneet ongelmatilanteisiin.

– Marjastajille opastamme, että valkoinen sanko on hyvä. Ruska-aikaan valkoinen huomataan parhaiten. Monet muut värit taas sekoittuvat helposti maastoon ja ovat vaikeasti havaittavissa.

Muistisairaan vanhuksen tapauksessa katoamiseen voi varautua esimerkiksi merkitsemällä vaatteisiin, kuten huppuun tai takin sisäpuolelle, hänen nimensä. Näin unohtunut nimi löytyy tarvittaessa helposti.

Mertalan mukaan katoamistapauksia selvitetään usein tiiviissä yhteistyössä vapaaehtoisen pelastuspalvelun Vapepan kanssa.

– Kun ajattelee resursseja ja esimerkiksi Lapin etäisyyksiä, on vapaaehtoisten panos äärimmäisen kullanarvoinen lisä, vanhempi konstaapeli Mertala sanoo.

Gin ja muut sankarikoirat palkitaan joulukuussa Koiramessuilla Helsingissä.

Enemmän aiheesta:

Lapinlahtelainen Noita-koira pelasti nukkuvan perheensä häkämyrkytykseen menehtymiseltä

Suosittelemme sinulle