Hyppää sisältöön

Nooralotta Neziri ei anna vastoinkäymisten lannistaa – yllättävä uusi valmentaja taustalla: ”Miten tällainen henkilö on ollut minulta piilossa?”

Nooralotta Nezirin uusi valmentaja on Matti Vyyryläinen, 73. Neziri päätti, että leikkauksen jälkeinen kuntoutusaika on järkevää viettää Suomessa.

Nooralotta Neziri kuvassa
Nooralotta Neziri aikoo jatkaa ainakin vuoteen 2024. Kuva: Tomi Hänninen
Sakari Lund

Suomen pika-aitureiden kovatasoiseen kärkikaartiin kuuluvan Nooralotta Nezirin kaksi viimeistä kesää on mennyt piloille loukkaantumisten vuoksi. Marraskuussa 30 vuotta täyttävä Neziri ei ole heittänyt kirvestä kaivoon, vaan tähtää tiukasti ainakin kahteen seuraavaan kauteen.

Neziri teki monen mielestä yllättävän liikkeen, kun hän vaihtoi valmentajakseen Matti Vyyryläisen, 73. Edellisen noin vuoden ajan Neziriä valmensi itävaltalainen Philipp Unfried.

– Syynä on leikkaus, jossa olin. Se vaatii pitkää kuntoutusta ja tosi tarkkaa työtä. Tarvitsen Suomessa paljon lääkäripalveluita ja fysioterapiaa. Näin järkeväksi uran jatkon kannalta, että nyt täytyy olla kotimaassa, Neziri kertoi.

Neziriltä leikattiin elokuussa luupiikki kantapäästä.

– Tässä vaiheessa uraa kaiken täytyy mennä sen ehdoilla, että kisaan ensi kesän ja seuraavan kesän ja pystyisin palaamaan kansainväliselle tasolle. Täytyy tehdä kovia ratkaisuja, jotka voivat tuntua ulkopuolisista erikoisilta.

Neziri oli tyytyväinen Unfriedin valmennukseen ja valmennusryhmään. Yhteistyön loppumiseen ei liittynyt draamaa.

– Keskusteltiin yhteisymmärryksessä ja hän ymmärsi tilanteen. Hän sanoi, että häneltä saa kysyä apua ja tarvittaessa voidaan vetää leirejä yhdessä.

– Tosi kiva treeniryhmä oli. Uskomatonta, kuinka paljon treeniryhmä voi vaikuttaa. Happokestävyys ja voimatasot kehittyivät tosi paljon.

”Meillä on aika samanlaiset ajatukset aitajuoksusta”

Nyt tarvittiin siis kuitenkin kotimaista valmentajaa, mutta miten juuri Vyyryläinen valikoitui?

– Oli tiedossa, että muutan takaisin Poriin. Puoliksi sattumalta menin Matille jäsenkorjaukseen. Siellä keskustelimme aitajuoksusta. Tiesin, että Matilla on aitajuoksutaustaa, mutta emme tunteneet hyvin. Kotona pohdin, että miten tällainen henkilö on ollut minulta piilossa. Meillä on aika samanlaiset ajatukset aitajuoksusta ja yleisesti harjoittelusta.

Vyyryläinen on aikoinaan itse juossut pika-aitoja ja toiminut SUL:ssa aitajuoksuvalmentajana.

Aluksi yhteistyö ei edennyt valmennukseen asti. Neziri kysyi, voisiko Vyyryläinen olla hänelle ”valvovat silmät” Suomessa.

– Kun ajatus kypsyi, että minun kannattaa jäädä Suomeen, lähdettiin laajentamaan keskusteluja, Neziri kertoi prosessista.

Toistaiseksi Neziri on tehnyt lähinnä kuntouttavaa harjoitusta fysioterapeutti Jarmo Ahosen johdolla. Kun hän pääsee lähiviikkoina juoksemaan, vastuu siirtyy enemmän Vyyryläiselle. Jo huomenna olisi tarkoitus päästä tekemään aitakävelyä. Se on jo tiedossa, että Vyyryläisen kanssa keskitytään vahvasti tekniikkaan.

Tähtäin vuoden 2024 olympialaisissa ja EM-kisoissa

Vastoinkäymiset eivät ole vieneet Neziriltä motivaatiota harjoitteluun.

– Olisi parempi lopettaa, jos ei ole täydellä sydämellä mukana. En treenaisi, jos ei olisi motivaatiota. Siitä ei ole vielä kahta vuotta, kun juoksin halli-SE:n ja jäin EM-kisoissa sadasosalla mitaleilta.

Neziri ei halua tässä vaiheessa sanoa mitään sen tarkempaa ensi kesän tavoitteista. Hallikaudella hän ei kilpaile, ellei sitten jotain ”sileää” kisaa harjoitusmielessä.

Uraa on tarkoitus jatkaa ainakin vuoden 2024 Pariisin olympialaisiin. Samana kesänä käydään myös Rooman EM-kisat.

– Roomassa olisi tarkoitus taistella mitaleista, Neziri päätti.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle