Hyppää sisältöön

Opiskelijat pääsevät puukerrostalokotiin Lahdessa – koko maassa isojen puukohteiden rakentaminen jää tavoitteista rajusti

Julkinen puurakentaminen ei ole edennyt kansallisten tavoitteiden mukaan, koska kunnissa ei ole riittävästi osaamista isojen puukohteiden toteuttamiseen. Lisäksi syynä on rakennuskustannusten nousu.

Vastavalmistunut puukerrostalo edestäpäin kuvattuna Lahden entisen Nelon leipomon korttelissa, julkisivussa keltainen laudoitus.
Opiskelijat pääsevät pian muuttamaan vuokra-asuntoihin uudessa puukerrostalossa Lahdessa. Talo saa viereensä vielä kaksi muuta puukerrostaloa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Lähdetluoma

Lahden kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Lahden Talot uskaltautui vasta nyt rakennuttamaan ensimmäisen puukerrostalonsa, vaikka yhtiö on toiminut vuokra-asuntomarkkinoilla pitkään.

Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen sanoo, että helpointa ja kustannustehokkainta on ollut rakentaa kerrostaloja betonista.

– Kyllä puukerrostalorakentamisen kulttuuri Suomessa on vielä verrattain ohutta, jos ei oteta huomioon omakotitalo- tai rivitalorakentamista. Puukerrostalorakentaminen on ollut varsin vähäistä.

Lahden Talot on seudun suurin vuokranantaja yli 7 000 vuokra-asunnollaan. Suomen ympäristöpääkaupungiksi valitussa Lahdessa kaupungin vuokrataloyhtiö on halunnut osaltaan kantaa kortensa kekoon hiilineutraalimman tulevaisuuden saavuttamiseksi.

Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025 (siirryt toiseen palveluun).

Uuden puukerrostalon viereen Nelon leipomon entiselle tontille Svinhufvudinkadulle nousee vielä kaksi uutta puukerrostaloa Lahden Talojen toimesta. Näistä toista aletaan rakentaa mahdollisesti ensi keväänä.

Kolmelle kerrostalolle kaavoitettu tontti sijaitsee loistavalla paikalla Vesijärven rannan tuntumassa ja Koulutuskeskus Salpauksen opetustilojen läheisyydessä.

Uuden puukerrostalon edessä Lahden Talot oy:stä toimitusjohtaja Jukka Anttonen, projektipäällikkö Atte Launiala ja kiinteistöjohtaja Harry Koskela. Miehillä keltaiset liivit yllään ja kypärät päässä.
Lahden Talojen projektipäällikkö Atte Launiala (vas.), toimitusjohtaja Jukka Anttonen (keskellä) ja kiinteistöjohtaja Harry Koskela uuden puukerrostalon edustalla. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Suunnitteluun varattava pitempi aika

Lahden Talojen projektipäällikkö Atte Launiala sanoo, että puukerrostalon rakentamiseen ei juuri mene enempää aikaa kuin betonikerrostalon, mutta rakennusprosessi on erilainen.

– Puutalossa suunnitteluaika on vähän pitempi ja vastaavasti sitten rakentamisaika lyhyempi.

Lahden Talojen puukerrostalo on toteututtu JVR-Rakenteen tehtaalla valmiiksi rakennetuista suurelementeistä. Koko asuntomoduuli rakennetaan ja sisustetaan tehtaalla valmiiksi. Tällöin laatoitukset, maalaukset, listoitukset, wc-kalusteet sekä keittiökalusteet jääkaappia ja uunia myöten ovat paikoillaan.

Puuinfon (siirryt toiseen palveluun) mukaan syyskuuhun 2022 mennessä yli 2-kerroksisia puukerrostaloja on rakennettu Suomeen vuodesta 1995 lähtien 136 kappaletta. Taloissa on yhteensä 4 357 asuntoa.

Puukerrostaloksi sanotaan kerrostaloa, jonka kantavat runkorakenteet ovat pääosin puuta.

Jukka Anttonen arvioi, että puukerrostalon rakentaminen maksaa 10-20 prosenttia enemmän kuin betonikerrostalon. Nyt toteutetulle 55 asunnon talolle hän ei halua antaa tarkkaa hintaa, vaan kertoo, että talon rakentaminen maksoi 5-10 miljoonaa euroa.

Puukerrostalon puiset portaa kuvattuna sivusta, metallinen kaide, portaat päällystetty vinyylillä.
Portaikossa on näkyvillä järeää puurakennetta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Jäljessä kansallisista puurakentamisen tavoitteista

Ympäristöministeriö on laatinut syksyllä 2020 julkisen puurakentamisen kansalliset tavoitteet vuosille 2022-2025. Päästöjä voidaan alentaa käyttämällä rakentamisessa puuta. Rakennussektorilla syntyy kolmannes kasvihuonepäästöistä.

Sanna Marinin hallituskaudella on ollut tavoitteena kaksinkertaistaa puun käyttö julkisessa rakentamisessa. Esimerkiksi puurakentamisen tavoite kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta on tänä vuonna 31 prosenttia ja vuonna 2025 jo 45 prosenttia.

Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman ohjelmapäällikkö Petri Heino sanoo, että tavoitteeseen ei päästä tällä hallituskaudella.

– Julkisessa rakentamisessa puun osuus on ollut noin 16 prosentissa ja tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen osalta 18 prosentissa. Olemme selkeästi jäljessä tavoiteasetelmasta.

Heinon mukaan paljon on ollut kiinni siitä, että julkista sektoria ei ole pystytty motivoimaan puurakentamiseen kuten oli ajateltu. Myös osaamista puuttuu.

– Kunnissa ei ole riittävää osaamista isojen puukohteiden toteuttamiseen. Koulujen koot ja kuntien vuokrataloyhtiöiden kerrostalotoiminta kasvavat koko ajan. Eikä puu olekaan niin tuttu materiaali, joten helposti luisutaan muihin materiaaleihin.

Lahdessa entisen Nelon leipomon korttelissa on vastavalmistunut puukerrostalo taka-alalla. Edessä iso avoin monttu, mihin nousee vielä 2 puukerrostaloa tuonnempana.
Koulutuskeskus Salpaukselta ostetulle tontille nousee vielä kaksi uutta puukerrostaloa nykyisen viereen. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Tavoitteista jäämiseen on voinut vaikuttaa myös rakennuskustannusten voimakas nousu. Teräksen ohella puun hinta on noussut rakennusmateriaaleista eniten, kertovat Foreconin tilastot.

Ranskassa on tämän vuoden alussa otettu käyttöön järeämmät keinot. Siellä puolet kaikesta julkisesta rakentamisesta tulee olla puurakentamista. Tähän sisältyy esimerkiksi kuntien rakennusurakat.

Ylen MOT -ohjelma perehtyi puurakentamisen haasteisiin vuosi sitten.

Lue myös:

Puukerrostalojen rakentaminen ei ole ”lyönyt läpi” ministeriön kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta - rakennuttajat ovat haluttomia tekemään muutoksia

Suosittelemme sinulle