Hyppää sisältöön

Korona-aika näyttää pahentaneen kaupunkien rottaongelmaa – etätyöläisten lounasjämät ovat helppoa ruokaa jyrsijöille

Lahden kaupunki on saanut monia yhteydenottoja ongelman tiimoilta. Rottatilanteeseen voi vaikuttaa pienillä teoilla.

Rotta kallion kolossa.
Päiväsaikaan tehdyt rottahavainnot voivat kieliä rottaongelmasta. / kuvituskuva Kuva: Yle/Vesa Marttinen
Emilia Korpela

Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä pitää Lahden rottatilannetta huolestuttavana. Kaupunkilaisten yhteydenotot rottahavainnoista ovat lisääntyneet. Myös muut kaupungit kamppailevat rottia vastaan Lahden tapaan.

Niemelän mukaan rottien määrästä on vaikea sanoa tarkasti, koska Lahdessa ei ole tehty siitä tutkimusta. Kaupunki on nyt alkanut kiinnittää asiaan huomiota, jotta ongelma saadaan pidettyä kurissa.

Syitä rottaongelmaan voi olla useita. Esimerkiksi maankaivuutyöt voivat saada rotat liikkeelle ja leudot talvet eivät karsi populaatiota kylmien säiden tapaan.

Yksi syy rottien viihtymiseen voi olla korona-aika, jolloin moni siirtyi kotitöihin. Kun entistä useampi on syönyt lounaan kotonaan, roska-astiat ovat täyttyneet nopeammin. Jos roskisten tyhjennysvälejä ei ole lisätty, on rotille ollut tarjolla helppoa ruokaa.

Niemelä arvelee, että myös rotanmyrkkyjen saatavuuden rajoittaminen on voinut viedä ihmisten torjuntaintoa.

Rottailtojen jatko on vielä auki

Lahden kaupunki kokeili tiistai-iltana Ahtialassa ensimmäistä kertaa tapahtumaa, jossa kaupunkilaiset pääsivät juttelemaan kaupungin ja Salpakierron edustajien sekä tuholaistorjujien kanssa. Vielä ei ole päätetty, toteutetaanko Rottailtaa jatkossa muissa kaupunginosissa.

Tapahtumaan tullut Riina Metso on yksi Lahden kaupungille soittaneista. Hän on huomannut, että Ahtialassa on nyt paljon rottia.

– Jos rottia juoksee keskellä kirkasta päivää, niitä on todella paljon. Olemme saaneet niitä loukkuihinkin.

Tuholaistorjuntayritys Rentokil Initialin tarkastaja Kare Seppälä kertoo, että illan aikana ihmiset ovat halunneet erityisesti tietää myrkyistä ja siitä, kuinka paha syksy on rottien osalta.

– Odotetaan pari viikkoa, että ilmat kylmenevät kunnolla. Sitten sen näkee paremmin.

Lahtelainen Riina Metso juttelee Rontkilin tarkastaja Kare Seppälän kanssa. Seppälän edessä pöydällä on muutama loukku.
Riina Metso juttelemassa Rentokil Initial -tuholaistorjuntayrityksen tarkastaja Kare Seppälän kanssa. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Rottaongelmasta voivat kieliä havaintojen lisäksi esimerkiksi puraisun jäljet maahan pudonneissa omenoissa. Jos kivijalan juuressa näkyy isoja onkaloita, on tilanne jo paha, sanoo Seppälä.

Rottien torjunta on kiinteistön omistajan vastuulla. Nykyään rotanmyrkkyjä ei saa käyttää ulkona ilman ammattilupaa. Siksi kiinteistöjen omistajien vaihtoehtona on kokeilla itse loukkuja tai turvautua tuholaistorjujan apuun.

Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä sekä ympäristönsuojelutarkastaja Sanna Ukkola seisovat vierekkäin.
Lahden kaupungin ympäristöterveystarkastaja Sami Niemelä sekä ympäristönsuojelutarkastaja Sanna Ukkola korostavat pienten tekojen tärkeyttä rottien torjunnassa. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Pienilläkin teoilla on merkitystä torjunnassa

Rottatilanteeseen voi vaikuttaa jokainen. Niemelän mukaan katujen ja pihan puhtaanapito auttaa paljon. Jäteastioiden ja kompostorien kunto kannattaa tarkastaa, etteivät rotat pääse käsiksi niiden sisältöön. Maahan pudonneet omenat kannattaa poimia pois. Ne voi toimittaa lajitteluasemalle maksutta.

Jopa lintujen ruokinta voi pahentaa ongelmaa.

– Jos maahan pääsee siemeniä, rotat voivat käydä yöllä syömässä niitä. Voi miettiä, kannattaako ruokintaa aloittaa, jos rottia on näkynyt vai voisiko pitää vaikka välivuoden, Niemelä kertoo.

Rottien leviämistä halutaan torjua, koska ne muun muassa aiheuttavat vahinkoa talojen rakenteille, levittävät tauteja ja likaavat pintoja ulosteilla.

Päivitetty 26.10.2022 ko 12:20: Muokattu otsikkoa terävämmäksi.

Päivitetty 26.10.2022 kello 13.54 Juttuun lisätty syitä sille, miksi rottia on nyt paljon.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle