Hyppää sisältöön

Metsäyhtiö UPM:n järvenrantahakkuut Keski-Suomessa johtavat tutkintapyyntöön – ”Kynnys on selvästi ylittynyt”, toteaa viranomainen

Metsäyhtiö UPM teki hakkuita omistamillaan Kannonkosken Vuorijärvien ranta-alueilla viime vuonna talvella. Maastokatselmuksen mukaan rantaan ei ole jätetty kaavan edellyttämää suoja-aluetta.

Ympäristölautakunnan mukaan UPM oli tietoinen kaavasta, mutta jätti sen määräykset noudattamatta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristölautakunta jättää poliisille tutkintapyynnön metsäyhtiö UPM:n ranta-alueiden hakkuista Kannonkosken Vuorijärvien alueella.

Kyseessä ovat hakkuut, joita UPM teki omistamillaan Vuorijärvien ranta-alueilla talvella viime vuonna.

Pro Vuorijärvet -yhdistys teki hakkuista Metsäkeskukselle valvontapyynnön. Pyynnön mukaan UPM oli hakannut puustoa kaavamääräystä enemmän eikä ollut säilyttänyt rannoilla kaavan edellyttämää 30 metrin suojapuustoa.

Metsäkeskus ohjasi valvontapyynnön kunnan rakennusvalvonnalle, jolle asia kuuluu.

Viime kesänä tehty maastokatselmus osoitti, että ranta-alueelta oli hakattu liikaa metsää.

Ympäristölautakunnan mukaan metsäyhtiö on jättänyt kaavamääräyksen noudattamatta, vaikka se on ollut todistettavasti tietoinen kaavan voimassaolosta alueella.

Ympäristölautakunta katsoo myös, että kaavamääräyksen noudattamatta jättämisestä on saatu taloudellista hyötyä eikä ympäristöä voida välittömästi palauttaa tai ennallistaa sen alkuperäiseen tilaan.

Laiminlyönti edellyttää ilmoitusta syytteen nostamiseksi, lautakunta arvioi.

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristölautakunta valtuutti tiistain kokouksessaan toimialajohtajan tekemään asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Juttua täydennetty 26.10.2022 klo 10.44: Täsmennetty tieto siitä, että Metsäkeskus ei käsitellyt asiaa eikä tehnyt maastokatselmusta.

Suosittelemme sinulle