Hyppää sisältöön

Boliden rakennuttaa suuren aurinkovoimalan kaatopaikan päälle Harjavaltaan

Noin viiden hehtaarin kokoinen aurinkovoimala on tarkoitus ottaa käyttöön ensi kesänä.

Maisemoidun kaatopaikan päällä aurinkopaneeleita.
Havainnekuva Bolidenin aurinkovoimalasta. Voimalaan asennetaan 6 900 kaksipuoleista 560 Wp:n aurinkopaneelia. Kuva: Boliden Harjavalta
Lore Korpelainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Metallinjalostusyritys Boliden Harjavalta rakennuttaa aurinkovoimalan yhtiön käytöstä poistetulle prosessijätteen kaatopaikalle Harjavallan Suurteollisuuspuiston kupeeseen. Yhtiön mukaan aurinkovoimala on valmistuessaan Satakunnan suurin.

– Prosessijätteen kaatopaikka soveltuu erittäin hyvin aurinkovoimalakäyttöön. Läjityksen jälkeen alueella ei ole juuri muuta käyttöä. Lisäksi alue on merkitty Satakunnan vaihemaakuntakaavaan aurinkoenergiatuotannon kehittämisalueeksi, sanoo Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Timo Rautalahti yhtiön tiedotteessa.

Noin viiden hehtaarin kokoinen aurinkovoimala tuottaa vuodessa Bolidenin Harjavallan tehtaan tarpeisiin noin 3 000 MWh aurinkosähköä, mikä vastaa noin 1 200 pienen kerrostaloasunnon vuosikulutusta.

– Metallijalostuksen tuotantoprosessit vaativat suuria energiamääriä. Uusiutuvan energian sähkönlähteenä aurinkovoima hyödyttää sekä prosessiteollisuutta että ympäröivää yhteisöä, sanoo Rautalahti.

Pelinavaus aurinkovoiman käytölle

Aurinkovoimalainvestoinnille on myönnetty Business Finlandin 15 prosentin investointituki. Hankkeen kustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa. Voimala on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden kesällä.

Sen vaikutus ison tehtaan kokonaissähkönkulutukseen on varsin pieni, mutta sillä on toimitusjohtaja Timo Rautalahden mukaan oma merkityksensä esimerkiksi Boliden Harjavallan energiatehokkuustavotteille.

– Me näemme tämän pelinavauksena, josta saamme kokemusta ja näkemystä. Meillä on muitakin alueita, joita voidaan tulevaisuudessa ajatella samaan käyttötarkoitukseen, Rautalahti toteaa.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle