Hyppää sisältöön

Repoveden kansallispuisto on yhä suosittu retkikohde – retkeilijät toivovat lisää opaskylttejä ja helpotusta polttopuiden tekoon

Kouvolan Repoveden kansallispuistossa kävi tänä vuonna eniten retkeilijöitä Helsingistä. Kävijäkyselyn perusteella puiston suosituimmat kohteet ovat Lapinsalmi, Kuutinkanava ja Olhavanvuori.

Maisema repoveden katajavuorelta
Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle
Heini Rautoma

Käyntimäärissä mitattuna Repoveden kansallispuisto on Suomen seitsemänneksi suosituin kansallispuisto. Heinäkuun loppuun mennessä kansallispuistossa on ollut 78 600 kävijää.

Repoveden kansallispuistossa yöpyy nyt enemmän retkeilijöitä kuin vuonna 2017, jolloin asiaa kysyttiin kävijätutkimuksen kautta. Myös rahankäyttö on yli kaksinkertaistunut puistossa ja sen lähialueilla.

Kansallispuiston uusin kävijätutkimus tältä vuodelta on valmistunut. Siihen vastasi yli 860 henkilöä.

Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa
Vuonna 2021 Repovedellä vieraili noin 172 000 ihmistä, ja vuonna 2020 kaikkiaan 233 000. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Suurin osa Repovedellä vierailevista oli kotimaan matkailijoita. Helsingistä tulevien matkailijoiden osuus kävijöistä oli reilu viidesosa, kun taas kouvolalaisia kävijöitä oli vajaa viidesosa.

Puiston perustamisesta vuonna 2003 kävijämäärä on kolminkertaistunut.

Moni kävi Repovedellä ensimmäistä kertaa

Repoveden suosituimmat kohteet ovat Lapinsalmi, Kuutinkanava ja Olhavanvuori. Ympyräreiteistä suosituimmat puolestaan Ketunlenkki ja koko puiston kiertävä Kaakkurinkierros.

Neljä kymmenestä kyselyyn vastanneesta vieraili Repovedellä tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Tänä vuonna kävijät ovat antaneet Repovedelle arvosanaksi 4,42 asteikolla, kun korkein arvosana on 5. Se on Metsähallituksen mukaan erittäin hyvä arvosana valtakunnallisellakin tasolla.

Viisi naista juokseen pitkospuun päällä.
Repovesi on myös suosittu polkujuoksukohde. Tämä kuva on syksyltä 2018. Kuva: Marko Krapu / Yle

Repoveden kansallispuisto sijaitsee Kouvolan kaupungin ja Mäntyharjun kunnan alueella Kymenlaakson ja Etelä-Savon rajamailla.

Halkoja ei haluta pilkkoa kirveellä

Avoimissa kommenteissa matkailijat toivoivat muun muassa parannuksia reittiopasteisiin, ja parempia polttopuuntekovälineitä.

– Palautetta tuli kiitettävästi koko tutkimuksen ajalta ja kommentteihin reagoitiin mahdollisuuksien mukaan jo ennen tutkimuksen päättymistä, kertoo kävitutkimuksen tekijä Jarno Laitinen Metsähallituksen tiedotteessa.

– Muun muassa Lapinsalmen ja Katajavuoren risteys on nyt selkeämmin merkitty, ja tulentekopaikoilla kokeillaan kirveiden ohella puunhalkomislaitteita, jotka ovat helpompia ja kevyempiä käyttää, Laitinen jatkaa.

Metsähallituksen mukaan on odotettavissa, että Repovesi pysyy pidettynä ja suosittuna kohteena myös jatkossa.

Lue lisää:

Kansallispuistojen suosio jatkui viime vuonna: käyntimäärät ylittivät ensimmäisen kerran neljän miljoonan rajan

Junayhteys Repoveden kansallispuistoon avautui maanantaina – osa matkusti kuitenkin mummolaan: "Olisi kiva, että pääsisi mummolan pysäkille jatkossakin"

Suosittelemme sinulle