Hyppää sisältöön

Hovioikeus: Ojia kaivattanut metsänomistaja ei syyllistynyt ympäristön turmelemiseen

Hovioikeuden mukaan Lappeenrannassa tehty metsän ojittaminen ei vaarantanut ympäristöä eikä vaatinut lupaa. Toinen metsänomistaja vapautettiin syytteistä ja toisen tuomio lieveni.

Ojitettu oja Vantaalla
Asianomistajana ojitusasiassa oli Kaakkois-Suomen ely-keskus. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kärkkäinen / Yle
Ilona Pesu

Itä-Suomen hovioikeus on kumonnut kahden metsänomistajan saamat tuomiot ympäristön turmelemisesta.

Toisen metsänomistajan syyte hylättiin kokonaisuudessaan ja toisen tuomio lieveni.

Kyse on tapauksesta, jossa Lappeenrannassa sijaitsevalle, miehen ja naisen yhdessä omistamalle suometsäalueelle oli kaivettu ojia vuonna 2019.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi vuosi sitten syksyllä, että metsänomistajat olivat syyllistyneet ojituksen vuoksi ympäristön turmelemiseen. Käräjäoikeus määräsi miehelle sata päiväsakkoa ja naiselle 70 päiväsakkoa. Kumpikin valitti ratkaisusta hovioikeuteen.

Itä-Suomen hovioikeus toteaa tänään keskiviikkona antamassaan ratkaisussa, ettei ympäristön turmelemista ole tapahtunut.

Naisen syytteet hylättiin kokonaisuudessaan, sillä hän ei ollut osallistunut ojittamiseen tai ollut siitä tietoinen. Miehen tuomio puolestaan lieveni ympäristön turmelemisesta vesilain rikkomiseksi.

Hovioikeus: Ei vaaraa ympäristölle

Hovioikeuden mukaan ojitustyöt eivät olleet omiaan aiheuttamaan muutoksia, jotka olisivat rinnastettavissa ympäristön pilaantumiseen, eikä töille tarvinnut hakea lupaa. Toiminta ei myöskään tuottanut taloudellista hyötyä.

Oikeuden mukaan miehen olisi kuitenkin pitänyt ilmoittaa ojittamisesta ely-keskukselle, sillä ojittaminen ei ollut vähäistä. Koska ilmoitusta ei ollut tehty, hovioikeus katsoi miehen syyllistyneen vesilain rikkomiseen ja tuomitsi hänet 20 päiväsakkoon.

Koska ojittaminen ei ollut tuonut taloudellista hyötyä, metsänomistajat vapautettiin käräjäoikeuden määräämästä velvollisuudesta korvata valtiolle vajaat 3 700 euroa. Lisäksi valtio korvaa syytteistä vapautetun naisen oikeudenkäyntikulut.

Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea muustosta korkeimmalta oikeudelta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan.

Metsänomistajamies kertoo Ylelle hakevansa valituslupaa, jotta vesilain tulkinnasta saataisiin ennakkoilmoitusvelvollisuuden osalta ratkaisu ja ely-keskukset soveltaisivat lakia keskenään yhtenevästi. Syyttäjä ei puolestaan suunnittele valitusluvan hakemista.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle