Hyppää sisältöön

Miksi kauriita ruokitaan ja ilveksiä metsästetään? Riistapäällikkö: ”Ihmiset pelkäävät ilveksiä, jotka pihoissa liikkuvat”

Riistapäällikkö ei pitäisi kestävänä ratkaisuna ilvesten metsästyksen lopettamista sille, että peurojen ja kauriiden suuriksi kasvaneet kannat saataisiin pienentymään. Suurpedoista koituvia ongelmia olisi riistapäällikön mielestä liikaa.

Miksi rauhoitettuja ilveksiä metsästetään edelleen? Näin riistapäällikkö vastaa.
Titta Puurunen,
Vihtori Koskinen

Kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n mielestä ilveskannan kasvua ei ole syytä estää, sillä ilveksen aiheuttamat vahingot ovat heidän mukaansa vähäisiä. Lisäksi ilvekset pitävät haitallisten vieraslajien kantoja aisoissa.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa elää noin 2300 yli 1-vuotiasta ilvestä. Ilveskanta on hieman kasvanut viime vuodesta, mutta kahdeksan vuoden takaiseen määrään verrattuna kanta on pienentynyt viidenneksen.

Keskusteluissa on vilahdellut myös metsäkanalintujen metsästyskausi, jota monet metsästäjät ovat toivoneet myöhennettävän. Tähän on syynä hirvikärpäset, koska hirvikärpästen koetaan haittaavan metsästystä.

Miksi ilveksiä metsästetään ja miksei metsäkanalintujen metsästyskausi ala myöhemmin?

Suomen riistakeskus Keski-Suomesta riistapäällikkö Olli Kursula vastaa metsästysaiheisiin kysymyksiin:

1. Miksi metsäkanalintujen metsästyskautta lyhennetään aina loppupäästä, eikä sen sijaan alkamisaikaa myöhennetä?

– Syy on se, että metsäkanalinnuista vanhat linnut ovat kaikkein arvokkaimpia. Alkukaudesta saadaan nuoria lintuja. Nuorista linnuista suurin osa kuitenkin kuolee ennen kevättä, joten on järkevää ottaa nuoria lintuja heti pois.

2. Miksi rauhoitettujen ilvesten metsästys edelleen sallitaan poikkeusluvin?

– Silloin kun ilveskanta on runsas, ongelmia tulee. Ilvekset hakeutuvat talvella ihmisten nurkkiin lihavien rusakoiden perässä. Silloin kun niitä on paljon, ihmiset ottavat yhteyttä. Ihmiset pelkäävät ilveksiä, jotka pihoissa liikkuvat. Lapsiperheissä tulee ajatuksia, onko tämä turvallista.

3. Miksi metsästäjät ruokkivat metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja, vaikka niiden kannat ovat kasvaneet jo niin suuriksi?

– Ruokinnalla voidaan ohjata eläimiä pois vahinkoalttiilta paikoilta. Voidaan myös vähentää maanteiden ylityksiä. Metsästys on myös helpompaa ja turvallisempaa tällä tavalla – tornista maata kohti ampumalla.

4. Entä jos ilveksiä ei metsästettäisi, vähenisikö kauriiden ja peurojen kanta sen myötä riittävästi?

– En usko tuohon. Silloin pitäisi olla todella paljon petoja. Silloin myös olisi ongelmia ihmisillä ihan eri tavalla kuin nyt. Meillä oli 2012-2013, noin kaksinkertainen ilveskanta nykyiseen verrattuna Keski-Suomessa, eli noin 300 ilvestä. Silloin pienten hirvieläinten kannan kasvu pysähtyi, muttei vähentynyt. Ilveskanta yhdistettynä kovaan talveen johti pienten hirvieläinten kannan pysähtymiseen.

5. Miten hyvin metsäkanalintujen päiväkiintiömääriä mahdetaan noudattaa?

– Kyllä mä niin näkisin, että yksityisillä mailla ja seuroissa niitä noudatetaan hyvin. Valtion maat on vähän kysymysmerkki. Uskon, että kokonaisuutena kiintiömäärät toteutuvat aika hyvin.

6. Pitäisikö metsästyksen valvontaa lisätä?

– Valvontaa voisi olla enemmänkin. Itsekään en ole valvontaa metsässä paljoakaan kohdannut. Metsästäjät kuitenkin noudattavat sääntöjä todella hyvin. Tehovalvonnoissa poliisin kanssa harvoin tulee mitään ongelmia vastaan.

Voit keskustella tästä aiheesta lauantaihin 29.10. kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle