Hyppää sisältöön

Mari Eder jatkaa uraansa uudelta pohjalta – oma yritys on tuonut kiireitä, mutta antaa myös vapautta

Mari Eder pohti kesän aikana uransa jatkoa ja päätti jatkaa. Samalla hän on miehensä kanssa aloittanut yritystoimintaa.

Mari Eder aloittaa uuden maailmancup-kauden Kontiolahdelta marraskuun lopussa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Suomen ampumahiihdon naisten ykkösnimi Mari Eder ei ollut vielä kesällä tehnyt lopullista päätöstä uransa jatkamisesta. Tänään Ilta-Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että ura jatkuu. Eder kertoi Yle Urheilulle pohdinnoista päätöksen takana.

Itävallassa asuva Eder on ryhtynyt yrittäjäksi ja perustanut miehensä kanssa urheiluvälineliikkeen, joka on keskittynyt ”maastohiihdon huippuosaamiseen”. Urheiluvälineiden lisäksi tarjolla on suksien hiontaa, jota Benjamin Eder on tehnyt vuosikausia maailmancupissa Itävallan joukkueessa. Uusi aluevaltaus aiheutti pohdintaa huippu-urheilun jatkamisesta.

– Se tuntui sellaiselta tulevaisuudennäkymältä, johon halusin käyttää aikaa ja energiaa. Aluksi en tiennyt, onko se mahdollista yhdistää ammattiurheilun kanssa, Eder kertoi.

Sittemmin on selvinnyt, että yhdistäminen on mahdollista. Eder kertoi jo kesällä, että hän ei hakenut opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahaa, eikä hänellä myöskään ole enää yhteistyökumppaneita.

– Yritystoiminta on aloitettu kesällä. Siinä on ollut paljon hommaa. Se on syy, miksi olen taloudellisesti irtautunut huippu-urheilun normaalista tukisysteemistä.

Taloudellinen irtautuminen tuo myös uudenlaista vapautta.

– Olen pystynyt käyttämään oman yrityksen kehittämiseen sellaista aikaa, mitä olen aiemmin käyttänyt töihin yhteistyökumppaneiden kanssa. Ja jos vaikka talvella tulee sellainen tunne, että ura on tässä, on kaikki vapaus irrottautua.

Ja motivaatiota uran jatkamiseen löytyi vielä.

– Ollaan kuukauden päässä maailmancupin avauksesta, on ollut aikaa rauhassa prosessoida asiaa. Ikää on 34 vuotta. Kaikki tavoitteet eivät ole täyttyneet. Onko se sitten plussaa vai miinusta jatkamisen suhteen, sen voi jokainen tulkita omalla tavallaan.

Eder kertoi jo kesäkuussa, että on jatkanut harjoittelua, vaikka ei ollut vielä varma uran jatkosta. Nyt hän vakuuttaa, että harjoittelu on ollut täysipainoista.

– Tämä laji on sellainen, että ei voi tehdä puolivaloilla. Se on sataprosenttisesti tai ei mitään.

Eder voitti keväällä 2017 kaksi maailmancupin osakilpailua Holmenkollenilla. Kaisa Mäkäräisen lopetettua hän on ollut Suomen ykkönen. Viime kaudella hän oli kolmesti kymmenen parhaan joukossa.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle