Hyppää sisältöön

Tukes kehottaa hävittämään perheen pienimmille vaarallisen Huggy Wuggy -pehmolelun

Testauksessa pehmolelun silmät irtosivat liian helposti. Tukes on määrännyt poistamaan lelun markkinoilta ja kuluttajilta.

Sininen Huggy Wuggy -pehmolelu lähikuvassa.
Huggy Wuggy-leluhahmo tunnetaan alun perin mobiilipelistä, jossa ”tappajapehmolelu” metsästää lapsia. Kuva: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto
Mari Jäntti
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa poistamaan Huggy Wuggy -pehmolelun käytöstä.

Tukesin testautuksessa lelun silmät irtosivat helposti. Pikkulapsen käsissä lelusta irtoavat pienet osat voivat aiheuttaa tukehtumisen. Tukes hankki testattavan pehmolelun Anvol Oy:n XS Toys -lelukaupasta

– Lelussa ei ollut nykyaikaisia turvasilmiä, joita useimmissa pehmoleluissa käytetään, vaan ne oli liimattu kiinni, eikä liimaus kestänyt vaadittua vetovoimaa. Lelusta puuttuivat myös tiedot valmistajasta ja maahantuojasta sekä lelun puhdistusohjeet, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Tukes on määrännyt Anvolin poistamaan lelun markkinoilta ja keräämään sen takaisin kuluttajilta.

– Jos olet ostanut kyseisen lelun, poista se heti käytöstä ja palauta ostopaikkaan, Merenkivi sanoo.

Tukesin päätös markkinoilta poistosta ja palautusmenettelystä koskee vain tutkittua XS Toysin leluerää, ei kaikkia markkinoilla olevia vastaavia leluja. Jos olet hankkinut lelun muualta kuin XS Toys -lelukaupasta, tarkista että lelun silmät eivät ole heikosti liimatut, vaan kunnolla kiinni.

Huggy Wuggy-leluhahmo esiintyi alun perin Poppy Playtime -mobiilipelissä, ja se on tullut myöhemmin myös leluna myyntiin. Pelissä ”tappajapehmolelu” metsästää lapsia. Poppy Playtime -peleille on versiosta riippuen asetettu ikäluokitusjärjestelmän mukaiset ikärajat 12 ja 16.

– Vaikka peli on tarkoitettu isommille lapsille, pehmolelut luokitellaan alle 3-vuotiaille lapsille soveltuviksi, koska ne ovat pehmeitä, värikkäitä ja kevyitä.

Tukes oli hankkinut pehmolelun tämän vuoden joululahjalelujen turvallisuusprojektin näytteeksi, kun he saivat pelistä kuluttajailmoituksen. Ilmotuksessa oltiin huolissaan siitä, millaista haittaa peli voi aiheuttaa lapsen mielelle.

– Päätimme tutkia lelun jo ennen muita joululeluja ja olimme yhteydessä Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin pelin mahdollisen haitallisuuden selvittämiseksi.

Huggy Wuggy -pehmolelut ovat tulleet myyntiin tämän syksyn aikana.

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!

Suosittelemme