Hyppää sisältöön

Kuinka tätä arvokasta ympäristöä voisi hyödyntää, mietitään Varkaudessa – Yle vieraili ainutlaatuisessa, 200-vuotiaassa teollisuusmiljöössä

Vanhan Varkauden alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Vanhan Varkauden kenties tunnetuin kohde on liki satavuotias Tehtaan koulu.
Marianne Mattila,
Petri Karvinen

Varkaudessa Pohjois-Savossa halutaan nostaa kaupungin vanha teollinen ympäristö paremmin ihmisten tietoisuuteen. Varkaudella on yli 200-vuotinen teollinen historia.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan vanhan Varkauden alueella on järjestetty tällä viikolla tulevaisuusklinikoita. Niiden ideana on ollut pohtia erityisesti sadan vuoden ikää lähestyvän Tehtaan koulun kohtaloa. Koululle on suunniteltu tiloja esimerkiksi Varkauden museolle.

Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina kävi ilmi, että koululle on ehdotettu myös muun muassa etätyötiloja ja kahvilaa.

– Kyllähän täällä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Esimerkiksi esittävälle taiteelle Varkaudessa on todella vähän tiloja, ja koulun sali olisi siihen täydellinen, museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta sanoo.

Punaiseen pukeutunut nainen hypistelee sinistä puupylvästä vaaleassa, valoisassa betonitalossa.
Hanna-Kaisa Melaranta pitää Tehtaan koulua yhtenä varkautelaisuuden symboleista. Koulun sisällä häntä sykähdyttää portaikon tolppa, jota ovat vuosien saatossa hypistelleet tuhannet koululaiset. Kuva: Toni Pitkänen

Vanhaan Varkauteen kuuluu lukuisia rakennuksia nykyisen Stora Enson tehtaan lähellä. Suojeltuun rakennuskantaan lukeutuu muun muassa vanha työläisten asuinalue, jossa toimii muun muassa tänä vuonna avattu kulttuurikeskus Taideniitty.

– Olemme uhranneet keskuksen eteen paljon aikaa ja vaivaa. Pidämme itsestäänselvänä, että Tehtaan koulu saatetaan pian uuteen loistoon. Kaupungin puolelta on meillekin niin luvattu, taidekollektiiviin kuuluva Eliisa Moilanen toteaa.

Kaupunginjohtaja Joonas Hänninen vakuuttaa, että Varkaus on sitoutunut vanhan Varkauden kehittämiseen. Hännisen mukaan kyseessä on paitsi kulttuuri-, myös matkailuhanke.

– Nämä ovat Varkauden syntyjuuret, joista kaupunkia tunnetaan. Tehtaan koulussa on paljon remonttitarvetta, ja rahoitus siihen on kaupunginvaltuuston käsiteltävänä osana talousarviota ensi viikolla, Hänninen sanoo.

Punaisiin pukeutunut nainen ja ruskeaan pukeutunut mies tummatukkaisen toimittajan haastattelussa punaisen tiilitalon soraisella pihalla.
Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen (oik.) ja kaupungin museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta olivat perjantaina toimittaja Marianne Mattilan haastateltavana vanhassa Varkaudessa. Kuva: Toni Pitkänen

Tallenteen suorasta lähetyksestä Varkaudesta voit katsoa alta.

Juttua muokattu klo 13:25: Päivitetty kauttaaltaan.

Aiheesta enemmän:

Vanhaa Varkautta halutaan elävöittää – toimia ja ideoita kaivataan kaikilta

Varkautelaiset pääsivät suunnittelemaan uutta museota – perusnäyttely paneutuu teolliseen historiaan, pääosassa ovat ihmiset

Varkauden museoille 200 000 euron apuraha toiminnan uudistamiseen

Suosittelemme sinulle