Hyppää sisältöön

Kainuussa on vähiten sähköautoja koko maassa, Puolangalla ei ole edes latausasemaa

Autokannan sähköistyminen on vasta pääsemässä vauhtiin Kainuussa, jossa on maan vanhin autokanta. Haasteita riittää pitkistä etäisyyksistä latausasemien vähyyteen ja autojen hintoihin.

Puolankalaiset eivät ole vielä sähköautoiluun lämmenneet.
Jarmo Nuotio

Kainuulaiset eivät hätäile sähköautoon vaihtamisessa. Maakunnan alueella on Traficomin tilaston mukaan vähiten täyssähköautoja (siirryt toiseen palveluun) koko maassa.

Wetterin paikallisjohtaja Ari Roivainen selittää tilannetta sillä, että ihmiset ovat varovaisia ja haluavat varmistua siitä, että täyssähköautolla pärjää siinä missä bensa- tai dieselautollakin.

– Ehkä suurin syy tilaston pieniin lukuihin on pitkät ajomatkat. Keskimäärin kainuulainen ajaa 150 kilometriä päivässä ja etäisyydet ovat pitkiä. Toisaalta sähköautojen toimitusajat ovat pitkiä ja valikoima ei vielä ole välttämättä kovin laajaa.

Lataaminen onnistuu, mutta ei kaikkialla

Roivainen laskee, että sähköautot tekevät kyllä tuloaan ja Kainuu kirii muuta maata kiinni, mutta se vie aikaa.

– Esimerkiksi meidän tämän vuoden myynnistä 61 prosenttia ovat sähköisyyteen liittyviä. Näistä kolmasosa on täyssähköautoja.

Mies sähköauton latauspistooli kädessään.
Wetterin paikallisjohtaja Ari Roivainen tietää, että Kainuussa täyssähköautojen hankintaa jarruttaa myös hinta. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Suurin kysymys onkin se, miten taajaan latausmahdollisuuksia löytyy. Latausasemia ja kotilatauspisteitä on rakentunut ympäri Kainuuta tämän vuoden aikana, mutta esimerkiksi Puolanka on vielä kokonaan vailla latausasemaa.

Siellä ei ole myöskään vielä yhtään täyssähköautoa. Jos latausmahdollisuutta ei ole, silloin voi Roivaisen mielestä käyttää myös maalaisjärkeä.

– Sitä yhtä ja oikeaa ratkaisua sähköistymiseen ei tällä hetkellä varmasti ole. Jos latausmahdollisuuksia ei ole ja ajomatkat ovat pitkiä, kyllä polttomoottoritekniikastakin löytyy vähäpäästöisiä malleja. On vain valittava, mikä sopii tämänhetkiseen käyttötarkoitukseen ja ajomääriin.

Puolankalainen Anja Hyttinen harkitsee jopa autosta luopumista, sähköauto ei ole hänelle ajankohtainen.

– Vähän ajan, joten on ihan sama, millä minä ajan, perustelee Hyttinen.

Hinta ei ole pienin haasteista

Vaikka latausasemia löytyisi ja etäisyydetkin voisi sähköautolla kattaa, viimeiseksi haasteeksi muodostuu se, riittääkö auton tarvitsijalla rahaa sen ostamiseen. Roivainen myöntää, että täyssähköauton hinta on polttomoottoriversioon verrattuna turhan usein liian kallis.

– Taannoin puhuttiin kännyköiden tulosta ja niiden hinnoista. Varmasti autoteollisuudessakin tullaan panostamaan samanlaiseen trendiin eli haetaan sitä keskihintaista autoa, millaisen mahdollisimman moni pystyisi hankkimaan.

Vaikka tällä hetkellä täyssähköautosta joutuu maksamaan enemmän kuin tulevaisuudessa, ei Roivainen sellaisen hankkimista ainakaan jarruttelisi.

– Jos sitä oikeaa aikaa vain odottaisi, niin kyllähän sitä sitten saisi odottamalla odottaa. Sähköauton ostaneelle tämä hetki on varmasti oikea hetki, eli auto palvelee tarkoitustaan.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 29. lokakuuta klo 23 saakka.

Aiheesta enemmän:

Yrittäjä kaivoi Teslan yhteystiedot netistä, ja pian soi puhelin – nyt pihalla on 16 suurteholatauspistettä, vaikka kunnassa on vain neljä sähköautoa

Sähköautojen hankintatuki päättyy odotettua aiemmin, ministeri ehdottaa muutoksia ajoneuvoveroon

Käytettyjen tuonti sähköistää autokantaa suhteellisesti nopeammin kuin uusien osto – tilastot paljastavat, että Tesla on mykistävän haluttu merkki

Suosittelemme sinulle