Hyppää sisältöön

Korkea virkamies pidätetty thaimaalaisia marjanpoimijoita koskevassa rikostutkinnassa – yrityksen toimitusjohtajaa epäillään törkeästä ihmiskaupasta

Useat poliisilaitokset tutkivat laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi.

Polarica on vuosia tuonut Thaimaasta marjanpoimijoita Suomeen. Yhtiön mukaan tässä kuvassa marjanpoimijoita koulutetaan yhtiön sääntöihin ennen matkaa Suomeen. Yhtiön mukaan kuva on otettu ennen tämän marjakauden alkua. Kuva: Polarican Marjahankinta Oy

Marjanpoimintayritys Polaricaan liittyvän ihmiskauppaepäilyn tutkinta on edistynyt.

Poliisin mukaan vangittuna on edelleen kaksi epäiltyä, joiden osalta rikosnimike on tutkinnan edetessä muuttunut epäillystä ihmiskaupasta epäillyksi törkeäksi ihmiskaupaksi.

Toinen vangituista on Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo.

– Epäiltyjä voidaan pitää vangittuina niin kauan, kuin sille on tutkinnalliset ja pakkokeinolain mukaiset perusteet, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi Keskusrikospoliisista.

Lisäksi poliisi on pidättänyt yhden henkilön epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa, Mäntyniemi kertoo poliisin tiedotteessa.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) pidätetty virkamies on TEM:n hallitusneuvos Olli Sorainen. Hän on aiemmin kommentoinut ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä muun muassa Ylelle.

Ministeriö: Suomeen houkuteltu harhaanjohtavilla tiedoilla useita marjanpoimijaryhmiä – "Heitä on jätetty minne sattuu", kuvaa virkamies

Ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä rangaistaan nyt työnantajaa – myös asenteiden pitää muuttua: "Että opitaan arvostamaan myös ei-suomalaisten oikeuksia"

Työ- ja elinkeinoministeriön viestintäjohtaja Matti Hirvola vahvistaa Ylelle, että he ovat saaneet Keskusrikospoliisilta tiedon Soraisen pidätyksestä ja häneen kohdistuvasta tutkinnasta. Ministeriö on myös aloittanut oman selvityksensä asiassa. Ministeriön tiedossa ei ole, että muiden virkamiesten toiminta olisi tutkittavana.

Keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja Helsingin poliisilaitos tutkivat yhteistyössä Lapin poliisilaitoksen kanssa laajaa ihmiskaupparikoskokonaisuutta, jossa epäillään, että Suomessa työskenteleviä thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut ihmiskaupan uhriksi vuosina 2020–2022.

Esitutkinnan keskiössä on Polarican lisäksi thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Tutkinnassa on tehty myös laajaa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Thaimaan ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Polarica on kiistänyt kaikki epäilyt lainvastaisuuksista. Myös toimitusjohtaja Kristo kiistää rikosepäilyt.

Edit 27.10.2022 kello 15.51: Juttuun on lisätty Helsingin Sanomien tieto pidätetyn virkamiehen henkilöllisyydestä.

Edit 27.10.2022 kello 16.02: Juttuun on lisätty tutkinnanjohtajan kommentti vangitsemisajasta.

Aiheesta enemmän:

Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo on vangittu toistaiseksi, voi vaatia vapauttamistaan käräjäoikeudessa

Ihmiskaupasta epäilty pohjoissuomalainen marjayritys Polarica ja vangittu toimitusjohtaja kiistävät lainvastaisuudet

Marjayhtiö Polarican ihmiskauppaepäily ulottuu myös Ruotsiin

Suosittelemme sinulle