Hyppää sisältöön

Jätteen koepoltto sai jatkoluvan Jämsässä – laitokseen asennetaan äänenvaimennin ja savukaasupesuri

Lähialueen asukkaat ovat olleet näreissään muun muassa laitoksen aiheuttamasta melusta ja roskien leviämisestä.

Kuvassa on Kaipolan entisen paperitehtaan pihamaalla seisova iso kasa silputtua muovia. Kierrätysmuovi on menossa tehtaan voimalan kattilaan poltettavaksi
Jämsässä vanhan paperitehtaan tiloissa toimiva yritys sai aluehallintovirastolta luvan jatkaa jätteen koepolttoa vuoden 2023 elokuuhun asti. Kuva: Outi Parikka / Yle
Riina Mäentausta

Aluehallintovirasto on myöntänyt jämsäläiselle Kaipola Recycling Oy:lle luvan jatkaa koetoimintaa yrityksen jätteenpolttolaitoksessa. Yritys saa jatkaa jätteenpolton koetoimintaan ensi vuoden heinäkuun loppuun asti.

Ratkaisussaan avi edellyttää yritykseltä kuitenkin muutoksia toimintaan tietyiltä osin. Jämsässä jätteen koepolttolaitoksen ympäristövaikutukset sekä laitoksen aiheuttama melu ovat herättäneet huolta lähialueen asukkaissa.

Lisälaitteita haittojen estämiseksi

Suurin muutos on, että laitokselle asennetaan äänenvaimennin sekä ilmapäästöjä puhdistava savukaasupesuri.

Yrityksen pitää myös aikaisempaa enemmän tehdä yhteistyötä Keski-Suomen ely-keskuksen kanssa koetoiminnan aikana. Yrityksen pitää esimerkiksi laatia suunnitelma savukaasupesurin käyttöönotosta ja saada myös ely-keskukselta hyväksyntä sen käyttöönotolle.

– Toiminnanharjoittaja on tehnyt parannuksia: siellä on äänenvaimennin ja savukaasupesuri on tulossa. Nyt tällä jatkoajalla halutaan saada selville, kuinka paljon ne parantavat tilannetta, sanoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Tarja Savea.

Hän huomauttaa, että koetoiminnan tarkoitus on kokeilla toimintaa ja saada siitä kokemuksia.

– Tarkkailu on aika tiuhaa. Tällä saadaan tutkimustuloksia, että voimme arvioida varsinaista ympäristölupahakemusta tästä saavutetun tiedon perusteella, lisää Savea.

Jäte varastoitava niin, ettei roskaantumista synny

Kaipola Recycling Oy tekee jätteiden koepolttoa. Se polttaa sekaisin erilaisia energiajakeita, esimerkiksi muovia, kumia ja puujätettä. Koepoltossa haetaan seoksille sellaista yhdistelmää, jossa päästötasot pysyvät sallituissa rajoissa.

Jämsässä asukkaita on hiertänyt melun ja ilmapäästöjen lisäksi se, että roskaa on levinnyt laitoksen alueen ulkopuolelle.

Koetoiminnan aikana jätteenpolttolaitoksessa tehtiin tarkastuskäynti. Sen perusteella yritys oli kiinnittänyt huomiota roskaantumiseen.

– Alkuperäisessä koetoiminnan ilmoituspäätöksessä on määrätty esimerkiksi siitä, miten jätteitä pitää alueella varastoida. Jos yrityksessä toimitaan päätöksen mukaisesti, niin roskaantumista ei pitäisi ilmetä, sanoo johtaja Tarja Savea aluehallintovirastosta.

Korjaus 27.10.2022 kello 18.24 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston johtaja Tarja Savea ensimmäiseen sitaattiin: Tehtaalle on tulossa savukaasupesuri. Aiemmin sitaatissa luki, että savukaasupesuri olisi jo asennettu.

Voit keskustella aiheesta 28.10. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle