Leppävirran Riikinnevalle on suunniteltu biokaasulaitosta, jonka raaka-aineeksi tulisi Riikinvoima Oy:n voimalaitoksen sekajätteen biojae ja maatiloilta kerättävä biomassa.
Hankkeen yksi edellytys on varmistaa tarvittavan biomassan saaminen. Siihen tarvittaisiin vähintään 2 000 hehtaaria peltoa Leppävirran, Varkauden, Joroisten ja Pieksämäen alueelta.
– Kuutisenkymmentä tilaa on tällä hetkellä kiinnostunut, sanoo viljelijöiden halukkuutta kartoittavan Biokaasua -pelloilta hankkeen vetäjä Esko Rissanen.
Hehtaareina kasassa on vajaat 1 500 hehtaaria, eli minimitavoitetta ei ole vielä saavutettu. Rissasen mielestä tulos on kuitenkin hyvä, sillä tilojen kartoitus on vielä pahasti kesken.
– Noin 500 tilaa kuudestasadasta on vielä kysymättä.
Biomassaksi etupäässä nurmea
Rissasen mukaan tavoitteena on perustaa viljelijöiden omistama korjuuyhtiö, joka tekee viljelysopimukset maatilojen ja toimitussopimuksen kaasulaitoksen kanssa. Yhtiö myös hoitaisi korjuun ja varastoinnin keskitetysti.
Rissasen mukaan eri viljelijöillä on erilaisia ajatuksia biomassan tuotannosta.
– Osa viljelijöistä on kiinnostunut tuottamaan pelkkää heinää, kun taas osa toimisi viljelykierron mukaan, jolloin välillä olisi biokaasuksi menevää nurmea, välillä viljan pehkua ja ruokokasveja.
Rahanarvoista mädätettä
Tulojen lisäksi viljelijät saisivat biokaasulaitokselta takaisin sinne viedyn mädätteen, jossa olisivat tallessa kaikki ravinteet.
Rissasen mukaan ravinteet palautuisivat näin tiloille lannoitteeksi, ja mädätettä olisi mahdollisuus myös myydä kierrätyslannoitteena.
– Ruoantuotantoon panostavat tilat saisivat edullisempaa lannoitetta sitten, kun ravinnekierto saadaan toimimaan.
Ravinnekierron merkitys on Ukrainan sodan aikana noussut arvoon arvaamattomaan, kun lannoitteiden hinnat ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet.
– Hankkeessa on siirretty painopistettä ravinteiden hyödyntämisen selvittämiseen, Rissanen myöntää.
Kyseessä on Leader-rahoitteinen selvityshanke, jonka piti alun perin päättyä ensi vuoden tammikuussa. Nyt hankkeelle on haettu jatkoaikaa helmikuuhun.
Seuraava viljelijäpalaveri on jo sovittu.
– Ruvetaan puuhaamaan yritystä, joka ottaisi kopin asian eteenpäin viemisestä.
Lue lisää:
Leppävirran Riikinnevalle on mahdollista rakentaa iso biokaasun tuotantolaitos