Hyppää sisältöön

Telinevoimistelija Maisa Kuusikko matkaa jo toisiin MM-kisoihinsa – 17-vuotias urheilija joutuu kisaamaan ilman valmentajaansa

Telinevoimistelun MM-kilpailut järjestetään Liverpoolissa tulevana viikonloppuna. Suomen joukkueen 17-vuotias Maisa Kuusikko lähtee MM-näyttämölle innolla.

Telinevoimistelija Maisa Kuusikko kuvattuna Helsingissä 24.10.2022.
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle
Vilma Ahosola,
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Telinevoimistelun MM-kilpailut kilpaillaan Ison-Britannian Liverpoolissa 29.10.–6.11.2022. Suomella on kilpailuissa mukana seitsemän hengen joukkue. Yksi nuoren joukkueen vahvimmista lenkeistä on 17-vuotias Maisa Kuusikko.

Kuusikko voimistelee Liverpoolissa joukkuekilpailussa, 4-ottelussa sekä mahdollisesti telinekohtaisissa finaaleissa.

4-ottelun finaaliin pääsee karsinnan kautta 24 parasta urheilijaa ja telinekohtaisiin kilpailuihin joka telineen kahdeksan parasta. Suomen naisten joukkue pääsi kilpailemaan MM-kisojen joukkuekilpailuun hienon EM-suorituksensa ansiosta.

MM-kilpailut eivät ole Kuusikolle suinkaan uran ensimmäiset. Hän kilpaili jo viime vuonna MM-näyttämöllä, mutta suoritukset jäivät yhteen telineeseen nilkkavamman takia. Kuusikko kertoo odottavansa MM-kilpailuja innolla.

– Tällä porukalla reissusta tulee mahtava. Nälkää jäi edellisistä MM-kisoista, kun osallistuin vain siihen yhteen telineeseen ja sekin meni penkin alle. Nyt on ensimmäinen MM-kilpailu, jossa kisaan kaikki telineet, ja luottavaisin fiiliksin lähden.

Kuusikko voitti taidokkaasti telinevoimistelun World Challenge Cup -kilpailussa puomifinaalin kultaa. Tämän vuoden EM-kilpailuissa hänen loppusijoituksensa oli 11:s.

Reissuun ilman valmentajaa

Tampereen voimistelijoita seuratasolla edustava Kuusikko on pystynyt valmistautumaan mallikkaasti MM-kisoihin, toki pieniä mutkiakin matkassa on ollut.

– Pientä sairastelua ja loukkaantumista on ollut, mutta kunto tuntuu tällä hetkellä hyvältä.

Kuusikko saavutti EM-kisoissa yhteispisteet 52.198. Mitä häneltä on odotettavissa MM-näyttämöllä?

– Hyvä fiilis jäi EM-kisoista. Samanlaista lähdetään hakemaan MM-kisoista. Suorituspuhtautta tarvitaan lisää, vaikeus on jo hyvällä tasolla.

Voimistelu on laji, jossa pärjätään nuorena. Suomen naisten joukkueen jäsenet ovat kaikki alle 20-vuotiaita. MM-kilpailuihin Kuusikko kertoo lähtevänsä hakemaan kokemusta ja tekemään omaa parasta suoritustaan.

Harmia tuottava asia MM-kisojen alla on se, ettei Kuusikon valmentaja Igor Cherepov pääse matkustaan Isoon-Britanniaan. Hänelle ei ole myönnetty viisumia.

– Niin se vain menee ja sen kanssa on elettävä. Me olemme valmistautuneet siihen. Pystyn kyllä luottamaan muihin valmentajiin.

Pietarilaislähtöinen Cherepov on valmentanut naisten telinevoimistelua yli neljänkymmenen vuoden ajan: Neuvostoliitossa, Etelä-Koreassa, Portugalissa ja Suomessa.

Tammikuusta 2003 saakka Cherepov on ollut Tampereen Voimistelijoiden työntekijänä.

Suomen telinevoimistelun ykkösnimi Emil Soravuo ei kilpaile Liverpoolissa, sillä hänen karsintakisojen suorituksiaan vesitti loukkaantuminen. Suomen miesten joukkue jäi täpärästi ilman joukkuekilpailupaikkaa, joten MM-kilpailuissa urheilevat yksilöpaikan karsintojen kautta lunastaneet urheilijat.

Yle näyttää telinevoimistelun MM-kilpailut 29.10.– 6.11.2022.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle