Helsingin käräjäoikeus on vanginnut poissaolevana 25-vuotiaan suomalaismiehen, jota epäillään Vastaamon tietomurrosta. Poliisin tiedossa on, että mies oleskelee tällä hetkellä ulkomailla.
Miehestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, ja hänestä tullaan vielä antamaan myös Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus, poliisi kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).
Suomalaismiestä epäillään törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Poliisi selvittää lisäksi miehen yhteyttä tietomurron uhreihin kohdistuneisiin kiristyksiin ja tietojen levittämiseen.
Tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoo Ylelle, että KRP:n tämänhetkisen arvion mukaan mies oleskelee Euroopassa, mutta hän voi olla muuallakin päin maailmaa.
– Näkemyksemme mukaan hän on jo kiristyksen aikaan asunut ulkomailla. Mutta missä hän on ollut silloin, kun tämä tietomurto on itsessään tapahtunut silloin vuosien 2018–2019 taitteessa, siitä meillä ei ole valistunutta näkemystä, Leponen sanoo.
Epäillyn nimi nousi Leposen mukaan esille jo aika varhaisessa vaiheessa tutkintaa, mutta tutkinnassa nousi esiin myös paljon muitakin nimiä, joita poliisi joutui poissulkemaan.
– Todennäköiset syyt, joilla henkilö on toistaiseksi poissaolevana vangittu, vahvistuivat vasta ihan viime aikoina.
Poliisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon mies on hyötynyt rikoksesta, sillä läheskään kaikki tietomurron uhrit eivät ole tehneet rikosilmoitusta poliisille. Leposen mukaan noin 10 000 uhria ei ole tehnyt rikosilmoitusta.
– Meillä ei ole tarkkaa käsitystä niistä uhreista, jotka ovat maksaneet tälle tekijälle lunnaita.
– Puhutaan kuitenkin aika marginaalisista summista. Meidän tietojen mukaan noin 20–30 henkilöä olisi näitä lunnassummia maksanut.
Leponen muistuttaa, että rikosilmoituksen voi tehdä edelleen sähköisesti poliisin asioinnin kautta. Tämän jälkeen voi myös antaa lausumansa asiassa.
Tutkinnassa mukana myös ulkomaisia viranomaisia
Leponen ei ota kantaa siihen, onko tutkinnassa noussut esille myös muita mahdollisia epäiltyjä.
– Tuohon en voi tässä vaiheessa valitettavasti vatsata. Tähän liittyy myös muiden ulkomaisten viranomaisten tutkintoja, ja meillä ei ole heidän lupaansa kertoa niistä asioista, joten joudumme pidäyttäytymään näissä tiedoissa, Leponen sanoo.
Tapauksen esitutkinta on yhä kesken. Tutkinnanjohtaja Leponen toteaa tiedotteessa, että nyt on vielä liian aikaista arvioida, milloin se voidaan saattaa syyteharkintaan.
Lokakuussa 2020 tuli julkisuuteen, että yli 33 000 psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaan henkilö- ja potilastiedot varastettiin ja julkaistiin ainakin osittain Tor-verkossa. Vastaamon itsensä mukaan yhtiöön kohdistui tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019.
Vastaamo hakeutui tietomurron vuoksi konkurssiin alkuvuodesta 2021.
Juttua päivitetty 28.10. klo 15.20. Lisätty Marko Leposen kommentteja.