Hyppää sisältöön

Uudet tutkimukset tukevat kävelemisen hyötyjä: jo alle 10 minuutin rivakka päivälenkki alentaa sairausriskiä

Brittitutkimusten valossa vaikuttavia tekijöitä on paitsi kävelyyn käytetty aika, myös otettujen askeleiden määrä. Intensiivinen liikunta ehkäisee paremmin sydänsairauksia.

Olli-Pekka Toivanen

Reipas seitsemän minuutin kävely päivässä tai yhteensä 75 minuutin viikoittainen kävely tai juoksulenkki vähentää sydänsairauksien riskiä, toteaa tuore tutkimus.

Cambridgen ja Leicesterin yliopistojen sekä Britannian kansallisen terveys -ja tutkimuslaitoksen (NIHR) tekemässä tutkimuksessa mitattiin fyysisen aktiivisuuden ja sydän- ja verisuonisairauksien suhdetta. Tutkimukseen osallistui yli 88 000 keski-ikäistä brittiä.

Tutkimukseen osallistuneet pitivät aktiivisuusranneketta viikon, minkä jälkeen heillä seurattiin sydän- ja verisuonisairauksien ilmenemistä keskimäärin 6,8 vuoden ajan. Tutkimuksen tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Tulosten perusteella fyysisen aktiivisuuden lisääminen sinänsä vähentää jo sydänkohtauksen tai halvauksen riskiä, mutta intensiivisellä liikunnalla on lisäetuja. Jos osallistujat lisäsivät kuntoilua, mutta maltillisesti, tämä ei vaikuttanut merkittävästi terveyteen.

Kun osallistujien aktiivisuus lisääntyi 20 prosentilla, sairauksien riski laski 23 prosenttia. Kun aktiivisuus nousi 40 prosenttia, riskit laskivat saman verran.

Tähän asti on ollut epäselvää, riittääkö liikunnan lisääminen itsessään, vai onko liikuttava myös intensiivisesti.

Useimmat aihetta aiemmin käsitelleet tutkimukset ovat olleet kyselytutkimuksia. Aktiivisuutta on voinut olla vaikea arvioida, jos kyse on ollut esimerkiksi tiskaamisen tai pyykinpesun tapaisista toiminnoista.

Kaksi Journal of the American Medical Associationin (JAMA) lehdessä julkaistua brittitutkimusta puolestaan selvittivät, miten askelten määrä ja tahti korreloi terveyshyötyjen kanssa. Tutkimukseen osallistui 7 500 ihmistä vuosien 2013-2015 välisenä aikana.

Jokaista 2 000 askelta kohden sairausriski väheni 10 prosentilla. Hieman alle 10 000 askelta päivässä saattoi vähentää dementiariskiä jopa 50 prosentilla.

Kävelytahdin vaikutuksen mittaamiseksi tutkijat jakoivat osallistujat alle ja yli 40 askelta minuutissa kulkeviin. Terveysriskit vähenivät erityisesti niillä, jotka kävelivät 80-112 askelta minuutissa.

Britannian terveysviranomaisten tämänhetkisen suosituksen mukaan viikossa tulisi harrastaa joko 150 minuuttia maltillista tai 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa.

Lähteet: BBC (siirryt toiseen palveluun), CNBC (siirryt toiseen palveluun), StudyFinds (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: 72-vuotias Vikki Vähä-aho käveli viidessä kuukaudessa lähes 5 600 kilometriä: ”Kaikki sujui helposti, minä vain kävelin”

Työikäisen päivästä katosi 400 askelta, mutta niiden palauttaminen ei vaadi edes verkkareita – puhelin ja roskapussikin voivat auttaa alkuun

Suosittelemme sinulle